REPORTAGE | IJsselmeervogels ook met één man meer onmachtig tegen Rijnsburgse Boys

Het chagrijn was groot op de tribunes van de Westmaat na de verloren wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys dinsdagavond. Niet alleen vanwege de kansloze 0-3 nederlaag tegen de Uien, maar vooral vanwege het steeds sterker indalende feit dat met deze selectie en staf het nog een hèèl lang seizoen zal gaan worden. Rijnsburgse Boys domineerde in de eerste helft, kwam tegen een amechtig IJsselmeervogels binnen het halfuur op 0-2 en wist zelfs op slag van rust met een man minder de eindstand van 0-3 op het bord te zetten. Na rust was het met een mannetje minder zaak voor de Rijnsburgers de voorsprong zakelijk over de streep te trekken. Dit lukte uitstekend en de thuisploeg kwam geen moment serieus in de buurt van een aansluitingstreffer. De social media rond de Rooien na afloop spraken boekdelen.

IJsselmeervogels en Rijnsburgse Boys begonnen respectievelijk als 13e en 10e aan deze vierde (formeel eigenlijk zesde) speelronde. Bij beide clubs stond het water al zachtjes te pruttelen in de snelkookpan. Rijnsburg herstelde zich afgelopen zaterdag enigszins met een 3-0 thuisoverwinning tegen OFC, maar de kansloos verloren derby tegen Quick Boys etterde nog altijd na. De ploeg van Gert Peter de Gunst had ook slechts één wedstrijd gewonnen, namelijk de eerste speelronde, zij het nipt, eveneens tegen OFC.

Met Jeffrey Jongeneelen (gepasseerd) en Jeroen Spruijt (niet fit genoeg) op de bank waren er weer kansen voor Delano Asante en Roderick Gielisse aan de zijde van Rijnsburg. Met name de eerstgenoemde greep zijn kans en onderscheidde zich op een positieve manier. Ook De Gunst had twee wijzigingen ten opzichte van zaterdag doorgevoerd met Morad el Haddouti en Mitch Willems in de basis.

De bezoekers hadden al in de beginfase de overhand. Toch was de eerste serieuze kans voor Morad el Haddouti. Na balverlies van Daan Walraven had de aanvaller alle tijd en ruimte voor een bekeken schot, maar trof na te lang twijfelen geen doel. Niet veel later was Dani van der Moot dicht bij de openingstreffer na een voorzet van Roderick Gielisse. De Rijnsburger die zaterdag in speelronde drie pas de eerste goal voor de Uien dit seizoen maakte, kwam een teenlengte te kort. Vijf minuten later is het wel raak. De verdediging van de Vogels gokt op buitenspel, maar de steekbal van Daan Walraven bereikt Dani van der Moot die niet buitenspel staat en de 0-1 binnenschiet.  Diezelfde Walraven, dit seizoen overgekomen van Ter Leede, voorkomt even later met een glijpartij een 100% kans van Jarno Westerman. Hierna neemt Rijnsburgse Boys het heft weer in handen. Een ingekopte goal van Furghill Zeldenrust wordt afgevlagd voor buitenspel, maar duidelijk is wel de vrijheid die de Uien genieten tussen de verdedigers van de Vogels. Nog geen twee minuten later kopt Jordy Hilterman maar rakelings over de goal van Jaimy Schaap.

In een eerste helft die geen moment verveelt, komen de Rijnsburgers in het eerste halfuur nog op 0-2. Een vrije trap kan worden ingekopt door aanvoerder Bram Ros: 0-2. Ros, zeker niet de langste op het veld, kan ook hier genieten van de aan hem geboden vrijheid. De thuisploeg krijgt vervolgens nog kansen middels een schot van Steven Sanchez Angulo (redding Wesley Zonneveld) en een schot van Morad el Haddouti (wederom redding Wesley Zonneveld). Hoewel serieuze doelpogingen, komt het voetballend er echter maar moeizaam aan te pas.

Zeven minuten voor de rust ontbrandt de wedstrijd. Terwijl de bal al elders op het veld te vinden is, liggen Kevin Sterling en Bram Ros innig verstrengeld op het veld. Van een spontane liefde blijkt echter geen sprake, want waar de aanvaller zich met de ellenbogen probeert los te worstelen, laat de verdediger zich niet onbetuigd door zich los te schoppen. Het hele schouwspel werd gemist door de scheidsrechter maar, jammer voor Ros, kennelijk niet door de vierde man. Die bracht verslag uit bij zijn baas waarop scheidsrechter Dröge Sterling geel toonde en Ros de rode kaart. Vervolgens sloeg de vlam in de pan en kon ook coach Henk Wisman met rood vertrekken. Hoewel de oefenmeester na de rode kaart eerst nog prinsheerlijk plaatsnam op zijn stoel, werd hem toch echt te verstaan gegeven naar de tribune te verkassen. De stembanden van de Amsterdammer bleken nog prima te werken gezien de duidelijk hoorbare  aanwijzingen vanaf zijn nieuwe zitplaats.

Ondanks de man-meer-situatie lukte het IJsselmeervogels niet om zich weer in de wedstrijd te spelen. Sterker nog, Rijnsburg bleef gevaarlijk en kwam zelfs voor rust nog op 0-3. Een puike aanval met Van der Moot op Asante die op zijn beurt Zeldenrust in stelling bracht. Op slag van (Zelden)rust een marge van drie derhalve. Een kwartier rust was ook wel het minimale aan tijd dat nodig was om de stofwolken van de eerste helft te doen optrekken.

Na rust verschenen er 5 nieuwe spelers aan de aftrap. Drie bij de Vogels en twee bij de Uien.  Uiteraard moesten beide ploegen het tactische plan gezien de tussenstand en de rode kaart wat aanpassen. Voor de toeschouwer was al duidelijk dat de tweede helft wel eens minder spectaculair zou worden dan de eerste helft. De thuisploeg moest natuurlijk vol in de aanval, terwijl de bezoekers de 0-3 moesten zien te verdedigen. De veel gespeelde lange bal van IJsselmeervogels tegen het tiental van de Rijnsburgers deed menig wenkbrauw fronsen. Rijnsburg hield defensief uitstekend stand met in de hoofdrol een prima Dennis van der Plas. Bradley Martis van IJsselmeervogels, ingevallen na rust, deed ook nog een duit in het zakje. In een tijdsbestek van drie minuten pakte hij twee maal geel, waarmee het laatste kwartier inging met 10 tegen 10. Hierna alleen nog wissels, maar geen kansen meer.  Rijnsburgse Boys heeft met twee 3-0 gewonnen duels weer tijd om op stoom te komen, al wacht zaterdag de lastige uitwedstrijd tegen AFC. Wel zonder trainer Wisman en aanvoerder Ros. Bij de Vogels is het alle hens aan dek met drie nederlagen op rij en doelsaldo van 1 voor en 9 tegen. Zaterdag kans op eerherstel in en tegen Maassluis.