REPORTAGE | Franklin Lewis goudhaantje voor FC Lisse

v.v. Noordwijk heeft  dinsdagavond de zege in de slotfase van de bollenstreekderby tegen FC Lisse uit handen gegeven. Goudhaantje Franklin Lewis bezorgde de Lissenaren na 85 minuten een strafschop die feilloos werd ingeschoten door Tom Noordhoff. In de slotfase was de invaller opnieuw van grote waarde, want in de 94e minuut scoorde hij zelf – vanuit een onmogelijke hoek – de 1-2.

Heel lang zag het er naar uit dat FC Lisse haar ongeslagen status op Duinwetering ging kwijtraken. Dat was niet te danken aan gebrek aan inzet of slecht spel, maar wel aan het gebrek dat spel om te zetten in doelrijpe kansen. Dat laatste mag dan worden gezien als een compliment voor de verdediging van v.v. Noordwijk, die vooral in fysiek opzicht heer en meester was. Tot de wedstrijd in slotfase alsnog helemaal omdraaide.

Blessures

Beide teams startten in de wetenschap dat er enkele geblesseerden niet bij konden zijn. Bij v.v. Noordwijk waren Nick van Staveren en Jesper de Vré er om die reden niet bij. Beide spelers vielen zaterdag j.l. in de uitbeurt bij Koninklijke HFC geblesseerd uit. Van Staveren is dinsdagmiddag succesvol geopereerd aan de geblesseerde achillespees. Ook bij FC Lisse malheur, want Jaap Zwetsloot moest afgelopen zaterdag in de rust van de wedstrijd tegen Excelsior Maassluis in de kleedkamer achterblijven en was ook nog niet aan een rentree toe. Bij Noordwijk nam Sabir Achefay de plek van Van Staveren voorin over terwijl coach Bronkhorst van FC Lisse Justin van der Putten op rechts posteerde om te voorzien in de vacature van Zwetsloot.

FC Lisse neemt het initiatief

FC Lisse was het eerste kwart van de wedstrijd het beter voetballende team. Vooral via de linkerkant met Wout Heemskerk en Jeffrey Klijbroek kwam het team enkele keren gevaarlijk door, maar de eindpass of voorzet was dan steeds weer te onzuiver om te kunnen afronden. De eerste grote kans ontstond overigens niet uit  een voetballende situatie, maar uit een hoekschop van Tom Noordhoff. Romano de Jonge kwam een teenlengte te kort om de bal binnen te schuiven.

Wedstrijd kantelt

Halverwege de eerste helft viel onverwachts de 1-0 voor de thuisclub. Sem van Oosten vond vanaf rechts Sabir Achefay die voorbij de tweede paal klaar stond om flink uit te halen. Dat mislukte volkomen, maar de opstuitende bal werd een dankbare prooi voor het hoofd van spits Emiel Wendt. Van dichtbij knikte hij de 1-0 achter doelman Cummins.

Noordwijk had daarmee niet alleen een voorsprong, maar pakte meteen ook het initiatief van Lisse over. Zo kopte Dylan Rietveld maar net naast en moest Cummins languit om een schot van Achefay onschadelijk te maken. Achefay was overigens even later aan de overzijde gevaarlijk dankzij een te korte terugspeelbal. Zijn doelman Lars Jansen redde de spits. De laatste kans voor de pauze was er een voor verdediger Allon Koene, die een voorzet over het doel van Jansen kopte.

Noordwijk drukt niet door

In feite had v.v. Noordwijk de wedstrijd in het derde kwart moeten beslissen. Daartoe kreeg het een aantal kansen. Terwijl FC Lisse voetballend de overhand had was het de thuisclub die in de omschakeling tot de kansen kwam. Dat was kort na rust al een keer het geval toen Sander Bosma een loepzuivere voorzet op het hoofd van Emiel Wendt legde. De spits kopte voorlangs. Nog groter was de kans die Sabir Achefay na 65 minuten kreeg. Hij kwam oog in oog met Cummins niet voorbij de doelman.

Wissels

Nadat Kees Zethof de eerste wissel tijdens de wedstrijd had toegepast, Vreekamp voor v.d Ende, gooide Raymond Bronkhorst even later zijn halve team binnen enkele minuten om. Dat hield o.m. in dat hij net als enkele dagen eerder tegen Excelsior Maassluis het duo Perez/Verweij bij wijze van stormram binnen de lijnen bracht. Maar ook Franklin Lewis kwam het team voorzien van nieuwe impulsen. Dat was overigens direct nadat Max Hudepohl vrij voor Lars Jansen was verschenen maar het 1-op-1-duel niet kon winnen. Aan de andere kant kreeg Sem van Oosten nog eens een schietkans waar Cummins een prima reflex op had.

Noordhoff en Lewis draaien alles om

FC Lisse bleef zoeken naar gaatjes in de Noordwijker defensie. Maar met name het fysiek sterke centrum van Noordwijk wist het aantal kansen voor FC Lisse te beperken. Tot de 83e minuut, toen  Enzo Stroo op snelheid al dicht bij de gelijkmaker kwam. Hij vond het zijnet. Franklin Lewis werd even later tegen de grond gewerkt binnen de zestien en  aansluitend was het alsnog raak. Tom Noordhoff mikte de strafschop onberispelijk achter Lars Jansen.

De wedstrijd, die steeds het aanzien waard was maar te weinig spektakel voor de doelen bood leek in de slotfase ineens een flipperkast. Tom Noordhoff was de laatste die binnen de 90 minuten nog tot een doelpoging kwam. Jansen was alert zodat de teams met 1-1 aan de extra tijd van 4 minuten die de uitstekend leidende  Jorn Te Kloeze aan de wedstrijd toevoegde begonnen. Daarin was Noordwijk de eerste die dicht bij de voorsprong was. Invaller Moatasim El Yaakoubi raakte de paal bij een scrimmage. Aansluitend was er de beslissende goal van Lewis. Tom Noordhoff legde een vrije trap vanaf de middenlijn op de stropdas van Franklin Lewis, die zich geheel links op het speelveld bevond. Een paar handige bewegingen later was de linkerspits het doel tot dichtbij genaderd en verrassend genoeg vond hij een gaatje tussen doelman Jansen en de eerste paal, 1-2.

Cummins redt de onverwachte punten.

Nog was de wedstrijd niet gedaan, want in de volgende minuten schoten Raies Roshanali en Allon Koene (vrije trap) nog kansrijk op het Lisser doel, maar in beide gevallen zweefde Erik Cummins tijdig naar de hoek om een treffer te voorkomen. Daarmee haalde FC Lisse in extremis de drie punten binnen. De club meldt zich daardoor in de subtop van de tweede divisie, terwijl v.v. Noordwijk in de middenmoot vertoeft.