Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Katwijk kan ook tegen TEC vertrouwen op meest gehavende linie

Tot aan de openingstreffer van Ahmed el Azzouti kreeg TEC één grote kans en één mogelijkheid om de voorsprong te pakken op sportpark De Krom. Na die goal kwam daar nog een goed gedrukt schot van Danny van Haaren tegen de paal bij en een kans voor Marciano Mengerink toen Katwijk al op 2-0 was gekomen. Meer gaf de defensie van Katwijk niet weg. Omdat de Krombewoners, na twee keer een doelpuntloos gelijkspel, dit keer wel weer het net wisten te vinden, ging de thuiswedstrijd tegen TEC als een regelmatige 2-0 overwinning in de boeken.

Alle eer en lof gaat echter uit naar de defensie van Katwijk. De oranjehemden moeten het al het gehele seizoen doen zonder defensieve middenvelder Rick van der Meer en zagen gedurende het seizoen het centrale duo Kay Blokland/Paul Kok in de ziekenboeg belanden. Desondanks hield Katwijk voor de derde keer op rij, en voor de vijfde keer dit seizoen, de nul. Daar had in de openingsfase van het duel verandering in kunnen komen, maar Adham el Idrissi liet de spaarzame, maar ultieme kans op de 0-1 liggen.

Tien minuten later viel aan de andere kant wel de openingstreffer. Ahmed el Azzouti pikte de bal op, nadat Bart Sinteur werd neergelegd in het zestienmetergebied, en schoot Katwijk onberispelijk op een 1-0 voorsprong. In de fase erna had de score uitgebreid kunnen worden, maar omdat de verkeerde keuzes werden gemaakt op de beslissende momenten werden mogelijkheden geen kansen. Na een goed half uur schrok het publiek op, omdat Danny van Haaren Jean Paul van Leeuwen kansloos liet, maar de paal raakte, maar verder controleerde Katwijk de wedstrijd en zocht de thuisploeg geduldig naar de tweede treffer. Die viel kort na rust.

De goal kon voor een deel op het conto van doelman Mathijs Swaneveld worden geschreven. De goalie van TEC kwam uit zijn doel lopen, nadat Tim Freriks een bal aan de linkerkant kon binnenhouden. De lange spits aarzelde geen moment en schoot de bal vanaf de zijlijn langs Swaneveld in het lege doel. Vrijwel direct na de 2-0 brak het verzet van TEC en kon Katwijk de wedstrijd rustig uitspelen. De meest interessante vraag is echter of het doelpunt van Freriks ervoor zorgde dat het geloof bij de bezoekers verdween, of het feit dat Katwijk het gehele seizoen nauwelijks iets weggeeft achterin.

Met veertien goals in acht wedstrijden (waarvan zeven in de eerste wedstrijd tegen Jong Volendam) kun je stellen dat de doelpunten niet gratis zijn voor Katwijk. De drie tegentreffers tonen echter aan dat scoren tegen Katwijk helemaal peperduur is. Zelfs met het “tweede” centrale duo Raoul Esseboom/Levi Bouwense staat de defensie van de Krombewoners als een huis. Ook verdedigende middenvelder Quinton Christina, in principe de derde keus op die positie, omdat naast Rick van der Meer ook Robin Schulte aan de kant staat met een blessure, vult die rol in defensief opzicht ogenschijnlijk moeiteloos in.

Dat gegeven zorgt ervoor dat Katwijk altijd kan vertrouwen op een ijzersterk fundament. Een fundament dat voor de derde keer op rij, en voor de vijfde keer dit seizoen, de nul wist te houden. Tegen TEC werd die “nul” voor de derde keer dit seizoen aangevuld met doelpunten voor, waardoor Katwijk na twee keer een gelijkspel eindelijk weer eens drie punten kon bijschrijven.