REPORTAGE | Sieb Rutgers held van FC Rijnvogels in absurde slotfase tegen Harkemase Boys

Er was geen wolkje aan de lucht voor Harkemase Boys, zo’n vier minuten voor tijd. De ploeg van Wim Bakering pakte rond het uur de voorsprong en hield FC Rijnvogels lange tijd op 2-3. Geïncasseerde kansen waren lang niet zo groot als de kansen die ze zelf creëerden. Een overwinning leek zeker, maar dat gedachtegoed kan je je tegen FC Rijnvogels niet veroorloven. De ploeg heeft karakter, zo bleek al vaker dit seizoen. Dat karakter zorgde er dan ook voor dat de stand vier minuten later was omgedraaid naar 4-3.

FC Rijnvogels kan terugkijken op twee prima wedstrijden tegen ACV. Nadat in de kwalificatieronde van de KNVB Beker met 1-0 werd gewonnen, pakten de Katwijkers in Assen een punt dankzij een benutte strafschop van Dennis Bakker, diep in de blessuretijd. Harkemase Boys kwam tegen DVS’33 niet tot scoren, maar hield wel vier wedstrijden op rij het doel schoon. Bij beide ploegen wijzigingen in de basisopstelling: Bij FC Rijnvogels startte Vincent Noordam in plaats van Max de Haas en bij Harkemase Boys stonden Sven Hazewinkel, Thomas Prinsen en Joris Adams in de basis. Aanvaller Jari Slort was afwezig, in verband met een schorsing.

Gezapige openingsfase

Een zonovergoten Sportpark De Kooltuin was getuige van een gezapige openingsfase. FC Rijnvogels kwam zelf niet aan het voetballen en Harkemase Boys werd het lastig gemaakt door de wind. Toch ontstonden er na een kwartier spelen wat kansen voor de thuisploeg. Sieb Rutgers kwam oog in oog te staan met doelman Erick Jansema, maar laatstgenoemde doorzag het lobje van de aanvaller en hield de stand daarmee gelijk. De tweede kans was even later voor Dennis Bakker, die de bal op de volley tegen de doelman aanschoot.

Na een half uur spelen nam Harkemase Boys het spel over. De eerste kans van de bezoekers kwam op naam van Thomas Prinsen. Na een half uur zeilt zijn schot richting de onderhoek, maar Yannick Augustinus kon de inzet keren. Negen minuten voor rust lukt het de ploeg van Wim Bakering wel om de openingstreffer te maken. Milan de Koe sloeg toe vanuit een vrije trap en zette zijn ploeg daarmee op een 0-1 voorsprong.

Keepersblunder

Lang genieten van de voorsprong kon Harkemase Boys echter niet. Een voorsprong bij rust leek een zekerheid voor de Friezen, maar vlak voor rust sloeg het noodlot toe voor doelman Jansema. Hij probeerde een gekraakte vrije trap van Bakker op te vangen, maar sloeg de bal in een vlaag van verstandsverbijstering richting de achterlijn. Roy van Leeuwen reageerde adequaat en gaf de bal het laatste zetje. De pijnlijke blunder van Jansema zorgde voor een gelijke ruststand: 1-1.

Na rust namen de bezoekers het initiatief. Tien minuten na de pauze werd dat initiatief ook beloond met een doelpunt van Joris Adams. Sven Hazewinkel zette voor en de bal eindigde voor de voeten van Adams, die de 1-2 achter Augustinus werkte. FC Rijnvogels kreeg geen grip op de wedstrijd en had daarbovenop nog het nadeel dat Harkemase Boys in de eerste helft had: de wind. De bezoekers profiteerden optimaal en scoorden op het uur de vierde treffer van de middag. Prinsen is het eindstation van een prachtige aanval en schoot vervolgens de 1-3 tegen de touwen.

Helpende hand

Een vierde tegentreffer zou FC Rijnvogels fataal zijn geweest en de Katwijkers hadden het geluk dat Harkemase Boys niet alle kansen benutte. Sterker nog, de ploeg van Duivenvoorden zou wat hulp krijgen van de bezoekers. Geen minuut na een grote kans van Prinsen op 1-4, maakte De Koe een overtreding in het strafschopgebied. De bijbehorende strafschop werd door Bakker benut, waardoor de thuisploeg nog uitzicht had op een resultaat.

Na de 2-3 waren de grootste kansen nog steeds voor de Friezen. De enige reden dat FC Rijnvogels nog niet was afgeschreven, draagt de naam Yannick Augustinus. Met een knappe dubbele redding, op pogingen van De Koe en invaller Hedgar Hoekstra, hield hij zijn ploeg in leven. Eerder was Hazewinkel nog bijna trefzeker uit een vrije trap, maar ook deze eindigde aan de verkeerde kant van het aluminium. Ook aan de andere kant kon het nog gevaarlijk worden, ware het niet dat Bakker een aantal centimeter tekort kwam om de bal binnen te werken.

Spectaculaire slotfase

Toen waren er nog vijf minuten te gaan in het duel tussen FC Rijnvogels en Harkemase Boys. De bezoekers verdedigden een 2-3 voorsprong, maar creëerden tegelijkertijd af en toe wat kansen. En ineens was daar Bakker, op aangeven van Van Leeuwen: 3-3. Door de gelijkmaker veranderde de atmosfeer op De Kooltuin, met als gevolg dat de thuisploeg nog extremer op zoek ging naar het winnende doelpunt. Sieb Rutgers kreeg drie minuten voor tijd nog een grote mogelijkheid, maar schoot de bal rakelings voorlangs.

FC Rijnvogels kwam in een flow en wist deze in de slotfase vast te houden. In de laatste minuut werd Van Leeuwen bereikt met een lange bal en de aanvaller kon richting het strafschopgebied lopen. De meegelopen Rutgers werd gezien door zijn medespeler, kreeg de bal aangespeeld en nam de bal van binnen het strafschopgebied op de pantoffel: 4-3. Rutgers vloog de hekken in, spelers van Harkemase Boys keken naar het kunstgras. Grote vlagen van de wedstrijd waren de Friezen de betere ploeg, maar in een spectaculaire slotfase gingen ze ten onder.

Harkemase Boys kreeg grote kansen om de wedstrijd definitief in het slot te gooien, maar slaagde er niet in om dat ook daadwerkelijk te doen. FC Rijnvogels toonde karakter en slaagde erin om in extremis de overwinning naar zich toe te trekken. De eerste woorden van Thomas Duivenvoorden na de wedstrijd? ,,Dit was de slechtste wedstrijd in mijn tijd bij FC Rijnvogels.” Zijn blik vertelde echter een ander verhaal.