REPORTAGE | Koninklijke HFC wint van Katwijk bij ‘afscheid’ van de Spanjaardslaan

In de ochtend werd het traditionele G-toernooi afgewerkt, in de middag legde het eerste zaterdagteam van de “Koninklijke” beslag op het kampioenschap in de Derde klasse. Tussendoor werden er op diverse velden nog wedstrijden afgewerkt. De oude accommodatie van Koninklijke HFC ademde ook vandaag weer voetbal en dan moest het slotstuk nog beginnen. Even voor half vier klonk Koning Voetbal voor de laatste keer voor een officiële wedstrijd van het vlaggenschip van Koninklijke HFC. Tegenstander Katwijk werd met een respectvolle erehaag onthaald, maar stapte na 90 minuten en een beetje wel met een 4-1 nederlaag van het veld.

Daarmee nam Koninklijke HFC in stijl “afscheid” van het sportcomplex dat sinds 1974 de thuisbasis was en won het voor de tweede keer in één seizoen van kampioen Katwijk. Dat lijkt een bijzondere statistiek, maar de Haarlemmers doen het sinds de invoering van de Tweede Divisie altijd goed tegen de Krombewoners en lieten dat vandaag maar weer een keertje zien. Katwijk wilde wel winnen, Koninklijke HFC wilde echt graag winnen: het oogt als een klein verschil, maar in de Tweede Divisie scheelt deze nuance een slok op een borrel.

Na een kleine tien minuten spelen leverde goed druk zetten van Sietse Brandsma op Paul Kok Koninklijke HFC het balbezit en kort daarna de voorsprong op. Brandsma vond Jim Hulleman links in het zestienmetergebied, die vervolgens koel bleef en Timon Fikkert in de korte hoek verraste. Katwijk pakte vervolgens het initiatief en vond tien minuten later de gelijkmaker. Na een aanval over veel schijven kon Ahmed el Azzouti de stand weer gelijktrekken. In het vervolg van de eerste helft waren Mehmet Yuksel namens de thuisploeg en Rick van der Meer namens de bezoekers het dichtst bij de 2-1, maar Yuksel mikte zijn poging net naast en van der Meer zag zijn schot op de vuisten van Michael Michaelis uiteen spatten.

Kort na rust vielen de doelpunten ineens snel. Na twee minuten voetballen zette Wessel Boer zijn afscheid voor het thuispubliek luister bij door de 2-1 uit een corner binnen te koppen, vijf minuten later deed, de naar Jong Sparta vertrekkende, Yuksel hetzelfde en was het gaatje wel geslagen. Katwijk ging wel nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar te vaak was het in de eindfase net niet. Bovendien was Koninklijke HFC net iets meedogenlozer in de duels. Het belang van de aanwezigheid van Boer bij Koninklijke HFC liet goed zien dat Katwijk het extra gif van de afwezige aanvoerder Robbert Susan miste.

Katwijk viel tot tien minuten tijd zonder succes aan en kreeg in de slotfase een lesje in effectiviteit. Sietse Brandsma ontdeed zich aan de rechterkant van Ravensbergen en vond vanaf de achterlijn invaller Jacob Noordmans bij de eerste paal, 4-1. Voor zover het duel niet beslist was, was die dat nu wel. Scheidsrechter Tunnissen vond het kort na de publiekswissel voor Wessel Boer wel genoeg en floot na exact negentig minuten voetballen af.

Koninklijke HFC verwent het thuispubliek voor de laatste keer dit seizoen met een knappe 4-1 overwinning op Katwijk en kan komend weekend in Hardenberg de tweede plek veroveren ten koste van HHC. Maar ook als dat niet lukt kan de oudste club van het land concluderen dat het laatste seizoen in het oude huis succesvol was. En heeft men de hoop en de verwachting dat de club misschien wel nog succesvoller kan worden als, na een jaartje “logeren” bij RCH, het nieuwe huis aan de Spanjaardslaan betrokken kan worden.