REPORTAGE | FC Rijnvogels creëert prima uitgangspositie voor titel

In de Hoofdklasse A zal de schaal pas op de laatste speeldag worden uitgereikt. Nog drie ploegen mogen dromen van het kampioenschap. SC Feyenoord en Capelle wonnen, zoals verwacht, hun duels en in de zes-punten-wedstrijd tussen ARC en FC Rijnvogels trok de ploeg uit Katwijk de overwinning naar zich toe. Hiermee is ARC afgehaakt om de titel en hebben de Rijnvogels alles in eigen hand in het laatste thuisduel tegen Zwaluwen. Gezien het doelsaldo zou zelfs een gelijkspel volgende week genoeg moeten zijn om promotie naar de Derde Divisie te bewerkstelligen met twee punten voorsprong op zowel SC Feyenoord als Capelle.

ARC deed ook nog mee voor de titel, maar zal zich nu moeten richten op de nacompetitie. De winst van de tweede periode bezorgde de ploeg uit Alphen aan den Rijn dit ticket al eerder dit seizoen. ARC speelde zaterdag op sportpark Zegersloot haar tweede duel in 48 uur, want op Hemelvaartsdag werd er nog met 0-0 tegen medeconcurrent Capelle gespeeld. FC Rijnvogels speelde twee dagen eerder (dinsdag dus) en verloor verrassend van Smitshoek op eigen veld. Hiermee had de ploeg van Thomas Duivenvoorden het initiatief weer volledig uit eigen handen laten glippen. De 0-0 op Hemelvaartsdag van de twee medekoplopers was dan ook een geschenk uit de hemel voor de Katwijkers. Overigens kun je natuurlijk wel vraagtekens zetten bij het feit dat ARC van de KNVB in zo’n cruciale fase twee zware wedstrijden in 48 uur moet spelen. De term competitievervalsing is daarom niet helemaal uit de lucht gegrepen.

De wedstrijd begon onder toeziend oog van veel supporters. Zowel van de thuisploeg als meegereisd vanuit Katwijk. Tel hierbij op dat het Johnny Heitinga Toernooi plaatsvond, en weg was je parkeerplaats. Opvallend in de eerste helft was de energie die ARC ten toon spreidde. Uit niets bleek dat de ploeg nog een zware partij in Capelle in de benen had zitten. De ploeg van trainer Mark Evers zette vroeg druk en lieten FC Rijnvogels totaal niet in het eigen spel komen. Hoewel de eerste speldenprikjes van de ploeg uit Katwijk kwamen, een volley van Dennis Bakker en een doorgebroken Virgil Tjin Asjoe, viel de eerste goal te noteren voor de thuisploeg. Met een prachtige individuele actie van Yassin Kaabouni (door de benen van Kasper Michel) tekende de oud FC Rijnvogel-speler voor de 1-0 in de verre hoek. Kort na de openingsgoal had Matthijs de Oude de zekere 2-0 al op de schoen, maar een volledige mispeer voorkwam verder leed voor de bezoekers.

Toch bleef ARC in de eerste helft de bovenliggende partij. Niet zozeer qua kansen, maar wel qua veldspel. Er werd één-op-één gedekt en het vroege storen op de defensie van FCR zorgde ervoor dat de Rijnvogels nauwelijks aan opbouwen toekwamen. Nadat Tom Bijen opzichtig was neergehaald in de zestien en scheidsrechter Van der Vrande weinig anders kon doen dan een strafschop toekennen, leek dit het ideale moment voor FC Rijnvogels om terug in de wedstrijd te komen. Echter, de bal van elf meter van de voet van Virgil Tjin Asjoe werd gepareerd door doelman Aaron Balk. Uit de hieruit ontstane corner kopte de falende penaltynemer bijna alsnog raak. Toch kwam de gelijkmaker even later alsnog. Dennis Bakker zette een één-twee op met Tjin Asjoe en rondde bekwaam af: 1-1. ARC liet het er niet bij zitten en kwam op slag van rust nog twee keer dichtbij de voorsprong. Een omhaal van Boyd Baatje was fraai, maar ging naast en een schot van Neal Arnoldus werd ternauwernood geblokt door Leonard den Beste.

Tijdens de rust (alle wedstrijden waren om 14:30 begonnen) stonden op de virtuele ranglijst drie ploegen met 59 punten bovenaan en ARC op 57 punten. Na de thee bleek toch dat ARC de wedstrijd van donderdag nog in de benen had, want het agressieve opjagen uit het eerste bedrijf kwam niet meer tot uiting op het veld. FC Rijnvogels, dat over het algemeen met name kan steunen op fitheid binnen de selectie, trok de wedstrijd steeds meer naar zich toe. Een beeld dat in de rust nog niet voorspelbaar bleek. Zonder groots te spelen kwam FC Rijnvogels steeds beter in het spel, of zakte ARC steeds verder weg. Het één zal met het ander te maken hebben gehad. Gezien de stand op de ranglijst moest ARC eigenlijk winnen, daar waar een gelijkspel voor de ploeg uit Katwijk eventueel nog kansen had geboden. De hierdoor ontstane ruimte werd optimaal benut door FCR en het was de hard werkende Tom Bijen die andermaal belangrijk was voor zijn team. Na een solo van Roy van Leeuwen op de linkerkant, restte Bijen niet veel meer dan intikkertje: 1-2.

De meegereisde supporters konden langzaam hun feestje gaan vieren. Zeker toen drie minuten na de 1-2 Tom Bijen wederom sportpark Zegersloot op de knieën kreeg. Zonder doellijn-technologie was men overgeleverd aan de visuele capaciteiten van de grensrechter. De aanvaller zelf twijfelde niet, evenmin als de supporters uit Katwijk. Alles en iedereen van ARC had meer twijfels. Uiteindelijk was het de grensrechter die meeging in het feestje en dus bleef er voor scheidsrechter Van der Vranden weinig anders over dan de goal goed te keuren.

Inmiddels was ARC conditioneel door de hoeven gezakt en heel veel zorgen leken de Rijnvogels zich niet te maken. Toch werd het drie minuten voor tijd nog even spannend toen Neal Arnoldus uit een hoekschop de aansluitingstreffer binnenkopte: 2-3. Zoals wel eerder dit seizoen overleefde de ploeg van Thomas Duivenvoorden echter de spannende slotfase waarmee de koppositie weer in handen is van de club op De Kooltuin. Volgende week moet daar de klus worden geklaard tegen Zwaluwen (dat zich wellicht al opmaakt voor de nacompetitie, want ook zij hebben een periodetitel in handen). Dat dit geen ABC-tje is zal, in ieder geval voor Van Duivenvoorden, wel duidelijk zijn gezien de wedstrijd tegen Smitshoek. Toch hebben de Kooltuinbewoners de promotie naar de Derde Divisie wel weer in eigen hand. ARC kan zich opmaken voor net toetje dat nacompetitie heet.