REPORTAGE | VVOG lijdt zure nederlaag bij Sparta Nijkerk

In een wedstrijd met twee gezichten stelde Sparta Nijkerk de tweede plaats in de eindrangschikking veilig door VVOG met 3-2 te kloppen. Bij rust stonden de bezoekers uit Harderwijk nog met 0-2 aan de goede kant van de score, maar een dramatische tweede helft bracht de kans om de nacompetitie om degradatie-nacompetitie nog te ontlopen tot een louter theoretische optie terug. VVSB op de veilige veertiende plaats heeft immers drie punten meer en een beter doelsaldo. Als nummer vijftien ODIN ’59 in de slotronde volgende week nog boven VVSB punten eindigt is dat minieme ontsnappingskansje sowieso verkeken. Aan de andere kant is voor de huidige nummer zestien ook directe degradatie een reële mogelijkheid, omdat de voorsprong op de Ajax amateurs op de voorlaatste plaats slechts één punt bedraagt.

Met blijkbaar de goede vibe van de winst op ODIN ’59 afgelopen donderdag nog in het hoofd, opende VVOG in Nijkerk vol overtuiging. De robuuste verdediger Bruce Lücke zag dat de instelling honderd procent in orde was: “Wij zaten er steeds heel kort op, met al direct veel druk in de eerste fase.” Lücke ging uiteraard zelf voorop in de strijd. Gevolg was dat Sparta Nijkerk niet of nauwelijks tot behoorlijke aanvallen wist te komen. Pas als verdediger Janic Makizodila naar voren ging, zoals altijd bij standaardsituaties, ontstond er iets wat op dreiging leek voor het doel van Paul Eppink.

Bij VVOG viel in de eerste helft in aanvallende zin vooral de energieke inbreng van Job Hoogedoorn op. Het was dan ook logisch dat juist Hoogendoorn, met dank aan aangever Jermy de Graaf, na een dik kwartier de openingstreffer achter Sparta-doelman Wouter Beukers deponeerde. Vijf minuten later bracht de bij een hoekschop naar voren getrokken Lücke de voorsprong zelfs op 0-2, nog steeds geheel in overeenstemming met het spelbeeld. VVOG kwam vervolgens in de rest van de eerste helft geen moment meer in gevaar.

Beproefd recent: Janic Makizadola naar voren

Sparta-coach Eric Speelziek besloot Janic Speelziek na rust in de voorste linie te posteren, een beproefd recept want al seizoenen lang toont de lange verdediger zich een prima aanvulling van de aanval als er iets geforceerd moet worden. “Met Janic voorin zorgden wij direct voor meer pressie, ja hij maakte het verschil.” VVOG had vanaf de hervatting zichtbaar moeite met het vroeger druk zetten van de Spartanen. Makizodila kwam al snel enkele keren gevaarlijk door, waarna hij na een kleine twintig minuten met een assist op Maurice de Ruiter ook tastbaar vorm gaf aan de gewijzigde veldverhouding. De topschutter promoveerde de nog niet zo eenvoudige kans prompt tot de aansluitingstreffer. De oranjehemden oogden inmiddels als herboren, terwijl de VVOG-ers alleen nog maar amechtig achter hen aan holden. De onvermijdelijke gelijkmaker liet dan ook maar acht minuten op zich wachten. En opnieuw tekende De Ruiter voor de score.

VVOG-coach Dwight Lodeweges probeerde met een paar wissels de bakens nog te verzetten, maar er was geen redden aan. Vijf minuten voor tijd drukte Max Leeflang met een zuiver afstandsschot de hoop op in ieder geval nog één punt ogenschijnlijk definitief de kop in. Kort daarna kwam Jeremy de Graaf met een verre vrije trap nog dichtbij, maar Wouter Beukers wist de bal net onder de lat weg te ranselen. Daarmee was de strijd definitief gestreden, want het ontbrak de Harderwijkers aan kracht om zich nog een keer op te richten.

Dwight Lodeweges: “Schandalig, competitievervalsing”

Bruce Lücke benoemde na afloop waaraan in zijn ogen de opvallende kentering na rust te wijten was: “Afgelopen donderdag hebben we nog gevoetbald. Wij konden we het daarom nu, slechts 2 dagen later, niet een hele wedstrijd bijbenen. Druk naar voren zetten lukte fysiek niet meer. Komt bij dat het ook ons ontbrak aan slimmigheidjes zoals kleine overtredingen op het middenveld om de tegenstander te ontregelen.”

Dwight Lodeweges was veel stelliger in zijn commentaar: “Werkelijk schandalig dat de KNVB dit zo heeft gepland. Niet meer dan 48 uur tussen wedstrijden in de eindfase van het seizoen, dat is fysiek onverantwoord. Onze eerste helft was gewoon goed. Na rust was het fysiek echter helemaal op voor ons. Wat mij betreft is deze planning pure competitievervalsing door de bond.” Eric Speelziek vroeg zich overigens even later hardop af waarom zijn collega dan niet de donderdagwedstrijd naar dinsdag of woensdag had verplaatst. “Want dat mocht, wij hebben dat ook gedaan.”(Sparta Nijkerk speelde op woensdag in plaats van op Hemelvaartsdag – JK)

Vooruitkijkend naar de laatste wedstrijd volgende week tegen Hoek toonde Lücke zich mentaal strijdbaar: “We hebben niet in eigen hand, maar reken maar dat het niet aan zal liggen als we het niet halen. Ik weet zeker dat ons team er alles aan gaat doen.”

Eric Speelziek keek al wat verder vooruit, wetende dat zijn Sparta inmiddels zeker is van de nacompetitie, maar dan die voor promotie. “Eerst feliciteer ik FC Lisse, de terechte kampioen want de meest stabiele ploeg. Maar wij hebben het in deze competitie met een aantal sterke teams met onze 64 punten nu beslist heel goed gedaan. Er was één tekortkoming, al het hele seizoen. En dat was onze matige scoringskracht voorin. Wat dat betreft kan je de positiewisseling van Makizodila vandaag als een probeersel zien voor de nacompetitie. Een test die mij goed is bevallen, want hij verhoogde de dynamiek in de aanvalslinie met sprongen.”

Sparta Nijkerk – VVOG 3-2 (0-2)

Doelpunten: 17. Job Hoogedoorn 0-1, 22. Bruce Lücke 0-2, 64. Maurice de Ruiter 1-2, 70. Maurice de Ruiter 1-2, 85. Max Leeflang 3-2 Scheidsrechter: W.H. Kuijntjes