Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Dodelijk Kozakken Boys legt defensieve zwakte GVVV opnieuw bloot en blijft tweede divisionist

Kozakken Boys blijft behouden voor de Tweede Divisie. In de finale van de play-offs om lijfsbehoud werd GVVV zaterdag met maar liefst 1-4 aan de kant gezet. Nadat de Werkendammers de eerste onderlinge ontmoeting ook al op hun naam hadden geschreven, was het in Veenendaal eigenlijk na een half uur duidelijk dat de missie van de mannen van trainer Michel Langerak zou slagen. Door goals van Elvio van Overbeek, Leon Bot en Johnny Lommers (2x) bekroonde Kozakken Boys zichzelf en laat het GVVV volgend seizoen afdalen naar de Derde Divisie.

It ain’t over, till it’s over
Na de 3-1 uitslag van afgelopen woensdag was er in Werkendam nog geen rede voor massale vreugde. Ondanks de goede overwinning waarin de ploeg van Michel Langerak de tegenstander uit Veenendaal de eerste tik uitdeelde, was de strijd nog steeds niet definitief beslist en stond er nog genoeg druk op het affiche op Panhuis. GVVV zou “slechts” twee goals nodig hebben om weer volledig terug in de strijd te komen. Als je de statistieken van de Werkendammer defensie van dit seizoen er bij pakt, zou dit zeker geen onbezonnen missie zijn en moest GVVV nog één keer alles geven om het tweede divisieschap te mogen verlengen. Wel was dan duidelijk dat het veldspel van de Veenendalers niet 100, maar misschien wel 200 procent beter moest dan wat er op de Zwaaier getoond werd. Woensdagavond werd de ploeg van Vink op alle facetten afgetroefd en speelde het echt een heel matige wedstrijd. Vooral achterin zat het niet goed en hier profiteerde Kozakken Boys dan ook gretig van. De late treffer van Stout (de 3-1 in minuut 86) zorgde voor een minder zonnig perspectief, maar toch was er nog hoop in de blauwe harten en kon het nog wel eens een heet middagje worden.

Amateurvoetbal anno 2022
Buiten de zaken die deze week op het veld gebeurden, was er ook nog het gedoe met de supporters. Afgelopen woensdagavond was de wedstrijd wéér niet zonder incidenten verlopen en dus stond ook deze wedstrijd weer zwaar onder druk. Voor de Kozakken Boys-supporters gold er een verplichte buscombi vanuit Werkendam en eenmaal aangekomen op Panhuis was er een aparte ingang gecreëerd richting het uitvak. Om te voorkomen dat supporters op het veld zouden komen, had de organisatie er allemaal hekken neergezet, waardoor het uitvak meer weg had van een dagje Blijdorp in plaats van lekker voetbal kijken. Ook leek de zone rondom Panhuis getransformeerd tot crisisgebied, waar je alleen met een geldige reden en toegangsticket iets te zoeken had. Het had niet veel gescheeld of er hadden überhaupt geen uitsupporters bij het duel aanwezig mogen zijn. Na lang vergaderen en afwegen was pas vrijdagmiddag laat de definitieve “go” naar buiten gebracht en mochten er zo’n 500 fans uit Werkendam hun ploeg volgen in deze o zo belangrijke wedstrijd. Er zou zelfs spraken geweest zijn van dat de wedstrijd naar a.s. dinsdagavond verplaatst zou worden, zodat er meer voorbereidingstijd zou zijn. Ook het plan om de wedstrijd zonder publiek op neutraal terrein af te werken scheen een optie te zijn voor de KNVB. Gelukkig werden deze maatregelen nooit genomen en kon Panhuis “gewoon” volstromen. Er waren natuurlijk wel genoeg veiligheidsmaatregelen getroffen en ook de politie was ruimschoots aanwezig bij het duel wat natuurlijk onder een enorm vergrootglas lag bij alle betrokken partijen. Na een bewogen seizoen met veel supportersincidenten had een slechte afloop bij deze wedstrijd wel eens grootschalige gevolgen kunnen hebben op het supportersbeleid van het aankomende seizoen. Gelukkig is dit achteraf allemaal prima verlopen en is er, behalve het feit dat de wedstrijd tien minuten later moest aanvangen door de drukte bij de poort, niets gebeurd en gedroeg iedereen zich naar behoren.

Plan A
Bij GVVV had Gery Vink drie wijzigingen toegepast in zijn basisopstelling ten opzichte van het 3-1-verlies van afgelopen woensdag. Aanvoerder Taoufik Adnane, Joshua Patrick en Mart de Jong moesten de wedstrijd verstek laten gaan en werden vervangen door Steven Theunissen, Adham el Idrissi en Achraf Nejmi. Bij Kozakken Boys hoefde Michel Langerak eigenlijk niet veel te veranderen. Alleen aanvaller Thomas Marijnissen liep woensdag tegen een domme gele kaart aan bij het tijdrekken en moest vandaag vanaf de tribune toekijken hoe zijn ploeg de voorsprong moest verdedigen. Voor Marijnissen speelde Elvio van Overbeek in de basis. Van Overbeek had in de ontmoeting tegen DVS’33 van vorige week al laten zien een uitstekende vervanger te zijn van Marijnissen en had dus al het vertrouwen. Door deze omzetting betekende het wel dat de bank van de Werkendammers wel erg dun bezaaid was en dat de er niet echt kon worden terugvallen op een plan-B, mocht dat nodig hadden geweest. Alle beschikbare wapens stonden in het veld en daar moest het dus ook maar mee gebeuren.

Niets geleerd van woensdag
De voorsprong van twee goals leek comfortabel, maar een snelle goal van Veenendaalse makelij zou er al snel gezorgd voor kunnen hebben dat de wedstrijd op zijn kop zou staan en dat het vuur aan de schenen van Kozakken Boys zou worden gelegd. Het was daarom ook de verwachting dat GVVV uit de startblokken zou schieten en de Werkendammers bij de keel zou pakken. Niets was echter minder waar. GVVV startte ook nu weer heel mat aan de wedstrijd en Kozakken Boys was vanaf minuut één de ploeg die de wedstrijd in handen leek te hebben. Na een paar minuten gespeeld te hebben had Leon Bot zijn ploeg al op voorsprong moeten koppen na een afgeslagen corner, maar de middenvelder die zaterdagmiddag zijn laatste wedstrijd in het wit/rood speelde, kreeg de bal niet op het vijandelijke kader gemikt en zag de goede kans in rook opgaan. Kozakken Boys had GVVV onder controle en buiten een voorzet van Jordi Bitter waarbij Byron Burgering te kort kwam om de bal te raken, was er niets van enige aanvalsdrift te merken bij de thuisploeg. De ploeg van Vink leek niets van woensdagavond geleerd te hebben, want na tien minuten werd het op precies dezelfde manier als woensdagavond geslacht. Na slordig balverlies van GVVV voorin belandde de bal bij Gwaeron Stout, diep op eigen helft. De middenvelder, die afgelopen woensdag ook al zo prima speelde, stuurde Van Overbeek de diepte in en zag hoe de aanvaller vele malen sneller was dan zijn bewaker Achraf Nejmi. Van Overbeek verschafte zich hierdoor de ruimte om op Keeper Jan van Willige af te gaan en met een stiftje de doelman te verschalken; 0-1. Precies dit was afgelopen woensdag een pijnpunt bij de Veenendalers en al binnen tien minuten was dit ook in deze wedstrijd een recept voor een enorme kater. Ondanks de goede bedoelingen had GVVV de wedstrijd nog geen seconde in handen gehad en had het ook al weer vroeg een tegentreffer moeten incasseren. De eerste seizoenstreffer van Van Overbeek betekende dat GVVV nu minimaal drie goals moest maken, wilde het een verlenging afdwingen.

Deksel op de neus
De vroege goal hakte er in op Panhuis, maar GVVV kwam wel beter in de wedstrijd. Het balbezit nam wat toe en ook werd de weg naar het doel van Mike van de Meulenhof gezocht. Zowel Byron Burgering, Jordi Bitter als Tom Oostinjen probeerden de doelman aan het werk te zetten, maar alleen bij de knal van Bitter moest de doelman echt concreet optreden. Kozakken Boys kreeg de bal eventjes niet meer weg en moest toezien hoe Steven Theunissen de grootste kans van de thuisploeg op zijn naam mocht schrijven. De (op papier) linksback combineerde zich met El Idrissi door de verdediging van Kozakken Boys heen en kreeg van dichtbij een goede kans om de gelijkmaker op het bord te zetten. Van de Meulenhof redde echter knap met de voeten en stopte zo het eerste grote gevaar van de Veenendaalers in de doofpot. Kozakken Boys had het in die fase even lastig en moest alle zeilen bijzetten om het hoofd boven water te houden. De verdedigende actie van Sven van Ingen op El Idrissi was hier een goed voorbeeld van. De aanvaller werd door Oostinjen schitterend weggestuurd en leek alleen op de keeper af te kunnen. Op het moment van schieten gooide Van Ingen echter zijn hele hebben en houden voor de bal en blokkeerde daarmee het schot. Het bleken twee cruciale reddingen te zijn, want in de eerste de beste tegenaanval was het wéér Kozakken Boys wat genadeloos was en wéér profiteerde van de defensieve wanorde bij GVVV. Opnieuw verliep de tegenaanval via Stout, die Lommers probeerde de lanceren. De bal leek te worden onderschept door rechtsback Justin Spies, maar de verdediger tuinde compleet mis en bood daarmee Johnny Lommers de kans om één op één te gaan met Van Willige. Lommers pakte dit cadeautje maar wat graag uit en passeerde de keeper in de lange hoek. Voor Lommers was dit al zijn zesde goal uit zes play-offwedstrijden en nog belangrijker; de doodsteek voor de plannen van GVVV. Na een half uur spelen had Kozakken Boys twee maal genadeloos toegeslagen en zat de ploeg van Langerak op rozen. Andermaal had GVVV blijkbaar niets geleerd van de ontmoeting van woensdag en werd het weer gepakt via een lange bal in de ruimte achter de defensie.

Afscheidstreffer
Mocht GVVV na de 0-2 nog geloofd hebben in een ommekeer, dan was deze hoop één minuut voor rust helemaal verdwenen. Via een corner van Rochdi Achenteh belandde de bal op het hoofd van de compleet vrijstaande Leon Bot en dit maal lukte het de routinier wél om doeltreffend af te ronden. Een mooi moment voor de 32-jarige middenvelder, die bij zijn afscheid, door deze goal, een definitief einde maakte aan alle Veenendaalse combackaspiraties. Ook deze goal mocht GVVV zich weer aanrekenen, want Bot kon vanaf randje strafschopgebied ongehinderd bij de eerste paal vrijkomen en van dichtbij Van Willige passeren. De 0-3 was een feit en de sfeer op Panhuis was bekoeld. De realisatie van de aankomende degradatie leek nu steeds bij meer mensen in te dalen en het waren vrijwel alleen de 500 Werkendamse fans die de geluidsproductie voor hun rekening namen.

Gwaeron Stout MVP
In de tweede helft hadden de mannen van Gery Vink nog 45 minuten om de eer te redden. Toch was het ook weer in het begin van de tweede helft Kozakken Boys wat voor het meeste gevaar zorgde. Middenvelder Mark Veenhoven mocht de eerste echte doelpoging van de tweede helft op zijn naam schrijven, maar zag hoe Van Willige de bal nog net onder de lat vandaan haalde. Geheel tegen de verhoudingen in, was het toch ineens GVVV wat iets terugdeed. Één minuut nadat Van Willige de 0-4 voorkwam, lag de bal er aan de andere kant in en was het Jordi Bitter die de goal op zijn naam mocht schrijven. Oostinjen zette de aanval op met een lange bal op Burgering en doordat de meeverdedigende Van Overbeek verkeerd timede, kon Burgering de bal meenemen en vanaf de linkerkant in de zestien brengen. De scherpe voorzet van de vleugelaanvaller leek te worden binnengetikt door El Idrissi, maar hij stuitte op Van de Meulenhof. Bitter kon de bal wél binnenwerken en dus was “de nul” van het scorebord af. Een sprankje hoop voor GVVV, ondanks dat het bij deze 1-3 stand nog steeds vier goals moest maken voor minimaal een verlenging. De hernieuwde Veenendaalse hoop duurde precies tien minuten, want toen lag de bal er al weer aan der andere kant in en was ook deze opleving weer de kop ingedrukt door de uiterst effectieve Kozakken. Via een uitstekende combinatie tussen Jeffrey van Nuland en aanvoerder Kaj Ramsteijn lag het weer finaal open achterin bij GVVV en werd Stout vrijgespeeld. De middenvelder was niet zelfzuchtig en legde de bal breed voor Lommers, die zijn tweede van de middag in het lege doel kon schieten. Net zo als afgelopen woensdag was Stout weer goud waard voor zijn team. De assist op Lommers betekende al zijn derde assist van deze wedstrijd. Tel daarbij de twee assists van afgelopen woensdag op + de goal en je kan niet ontkennen dat dit onderonsje zich langzaamaan transformeerde in de grote Gwaeron Stout-Show.

Het laatste fluitsignaal
Na deze 1-4 leek de pijp helemaal leeg voor GVVV. Er werd nog wel geprobeerd om naar voren te drukken, maar Kozakken Boys had de zaken prima voor elkaar en kon het nog opbrengen om voor elke meter te knokken. De wedstrijd was wel gespeeld en eigenlijk was het wachten tot dat scheidsrechter Sander de Brito Roque het eindsignaal zou geven. De sfeer op Panhuis was bedrukt en eigenlijk hadden de meeste fans zich al sinds de 0-1 mentaal kunnen instellen op het feit dat na de laatste tonen van de scheidsrechtersfluit het doek zou vallen. Ondanks deze sportieve slechte omstandigheden leidde dit niet tot enige problemen met supporters. Toen de negentig minuten voorbij waren en De Brito Roque het niet nodig vond om er blessuretijd bij op te tellen, kon het feest bij de Noord-Brabanders beginnen. De ploeg van Langerak had zich na een loodzwaar seizoen nét op tijd hersteld om ultiem te kunnen pieken in de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. Waar het nog van geluk mocht spreken dat het DVS’33 uitschakelde, was de dubbele zege op GVVV niets anders dan 100% terecht en verdiend. Kozakken Boys legde de zwaktes van GVVV pijnlijk bloot en kwam eigenlijk zelf nooit echt serieus in de problemen. Voor GVVV wordt het uithuilen en op nieuw beginnen. Ondanks een fraaie eindsprint in de reguliere competitie lukte het Vink dus uiteindelijk niet om de ploeg voor de Tweede Divisie te behouden en betekent dit dat de Veenendalers in het nieuwe seizoen in de Derde Divisie Zaterdag zullen uitkomen. Daar treffen de Blauwen van Panhuis dan de Rode buurman en is het amateurvoetbal weer een hele fraaie derby rijker. Na een lang en zwaar seizoen volgt er nu eerst een welverdiende pauze. Lang zal dit niet zijn, want het nieuwe seizoen staat al heel snel weer voor de deur.