Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Voorbeschouwing Tweede Divisie: een klassieke zaterdagmiddag

Na één speelronde valt er nog maar bar weinig te duiden in de Tweede Divisie. De verschillen op de ranglijst zijn op z’n hoogst drie punten. De ellende, voor zover je daarvan kunt spreken, is te overzien. Van de ploegen die goed uit de startblokken kwamen, deed regerend kampioen Katwijk dat het beste. Piepjong Volendam kreeg een heuse zevenklapper te verwerken. Na afloop sprak trainer Kiki Musampa van een leerzame middag. Ook dit weekend zal voor de jongeren in het teken staan van leren. Met als eerste vak “Historisch Besef.”

Ooit was er namelijk een tijd dat vrijwel alle clubs op zaterdag om 14.30 uur aan de aftrap verschenen. Er waren wel een aantal uitzonderingen, die clubs begonnen om 15.00 uur. Deze tijden zaten zo diep in het systeem van de liefhebbers dat er bij diverse clubs protesten waren toen Eyecons en (toen nog) FOX Sports de aanvangstijd van de wedstrijden in de Tweede Divisie wilde veranderen naar 15.30 uur. Inmiddels is het palet aan aanvangstijden zo uitgebreid dat het elke week weer afwachten is hoe laat de eerste wedstrijd van de speelronde begint en op welke dag die eindigt.

Twee clubs verdienen wel even extra aandacht. Allereerst De Treffers. De Groesbekers proberen tegen de zaterdagclubs om 18.00 uur af te trappen, om vervolgens tijdens de wedstrijd de kantine om te bouwen tot wat men daar de gezelligste kroeg van Groesbeek noemt. Absoluut een bezoekje waard, het best te doen in combinatie met een overnachting in de buurt. De andere club is HHC Hardenberg. De club die bekend staat als de vriendelijkste van de Tweede Divisie blijkt toch niet geheel zonder zonden. Hoe ze het tegenwoordig doen, was niet bekend bij onze Hardenbergse bronnen, maar er was een tijd dat de club uit Salland tegenstanders verzocht om 15.30 uur af te trappen, in verband met de reistijd. Op de eigen Boshoek startte HHC wel steevast om 14.30 uur. Schijnbaar is de reis naar Hardenberg een stuk korter dan vanuit Hardenberg.

Hoewel de wedstrijd tegen Scheveningen voor de supporters van HHC Hardenberg en Scheveningen een bijzonder gezellige aangelegenheid is, is het binnen het gehele plaatje niet de meest in het oog springende duel. Die eer is weggelegd voor de derby’s Noordwijk – Katwijk en Quick Boys – Rijnsburgse Boys. Noordwijk – Katwijk is geen derby waar de vonken aan alle kanten er vanaf vliegen, maar kent wel een bijzondere statistiek. De laatste overwinning van Katwijk op sportpark Duinwetering was namelijk in het seizoen 2000 – 2001. Ter illustratie: assistent-trainer Patrick Heijmans en keeperstrainer Hugo van Duijn waren een seizoen eerder algeheel landskampioen geworden met Katwijk en voetbalden allebei nog.

Quick Boys – Rijnsburgse Boys is een echte amateurklassieker, die een hele lange historie kent. Beide ploegen hebben zich ten doel gesteld het gat met Katwijk te verkleinen. Voor de Uien begon die missie ietwat teleurstellend na een doelpuntloos gelijkspel in eigen huis tegen Scheveningen. Voor Quick Boys begon het seizoen in Tiel en met het horrorscenario. De Blauw-witten kwamen niet alleen op achterstand, het was ook nog eens oud-Katwijker Marciano Mengerink die de goal maakt. Na rust stelde de ploeg van trainer Edwin Grünholz echter orde op zaken en gingen de punten mee naar Nieuw Zuid (1-3). Vooraf gezien zou je dus kunnen zeggen dat de druk het meest bij de bezoekers ligt, maar er volgen na deze speelronde nog 32 wedstrijden om eventueel opgelopen schade te herstellen.

Wat voor de bovenstaande wedstrijden geldt, geldt uiteraard ook voor die andere zes wedstrijden. Het is allemaal nog niet cruciaal, er is nog geen club waar spelers en trainers zich in een snelkookpan bevinden. Maar….alles wat je nu pakt mag je, normaalgesproken, tot het einde van het seizoen houden, een goed begin is het halve werk en nog meer van die opmerkingen waar we vooral Stichting Open Deuren heel blij mee maken. Laten we vooral hopen op mooie, spannende wedstrijden, veel spektakel en mooie goals. En, niet te vergeten, van de klassieke aanvangstijden.

De wedstrijden:

14.30 Excelsior Maassluis – De Treffers
14.30 FC Lisse – Kozakken Boys
14.30 Noordwijk – Katwijk
14.30 Quick Boys – Rijnsburgse Boys
14.30 Scheveningen – HHC Hardenberg

15.00 Jong Volendam – Koninklijke HFC
15.00 Spakenburg – Jong Sparta
15.00 AFC – IJsselmeervogels
15.00 OFC – TEC