REPORTAGE | HHC Hardenberg blijft zonder puntverlies na gezapige pot tegen Scheveningen

Op een rustig en winderig Houtrust wist Scheveningen niet te winnen van HHC Hardenberg. In een, bij vlagen, gezapige pot die nooit echt op stoom wilde komen waren de gasten te sterk. Scheveningen wilde wel maar oogde wat onmachtig, bij HHC ontbrak de finesse bij de eindpass. Uiteindelijk werd het 0-2 voor de Oranjehemden en daar viel niet zoveel op af te dingen.

De thuisploeg staat al jaren onder leiding van coach John Blok en is onder hem verworden tot een stevige en degelijke tegenstander. De gastheer stuurde dezelfde elf spelers het veld op als vorige week tegen Rijnsburgse Boys. Deze equipe kwam tot een 0-0 remise tegen de Uien.

Vandaag kwam HHC Hardenberg op bezoek, de Sallanders wonnen hun eerste wedstrijd met 1-0  van Noordwijk. Pascal Diender liet een gewijzigd team opdraven. Wegens afwezigheid van Rob van der Leij en een blessure van Danny Bouws verhuisde Gersom Klok naar de rechtsbackpositie. Mike Reuvers kon daardoor debuteren in de basis, hij speelde rechts voorin. Jurjan Mannes maakte het elftal compleet. Hij speelde op zijn gebruikelijke plek vlak achter gelegenheidsspits Jesper Drost.

Balbezit HHC

Scheveningen liet de bal aan HHC, dat via Mannes en Kobussen de ruimtes zocht achter de defensie van de Schollenkoppen. Matthijs Hardijk was in de openingsfase bijna succesvol, maar zijn inzet werd gekeerd door goalie Sven van der Maaten. In de eerste 20 minuten had Scheveningen goed controle over de bezoekers. De aanvallende middenvelders kregen weinig ruimte en als Mannes of Jones zich even vrij wisten te spelen ontbrak een scherpe eindpass.

Aan de andere kant lag Michael de Niet stevig aan de ketting bij het centrale verdedigingsduo Fatima en Mulder. Op Veel ondersteuning van zijn ploeggenoten hoefde hij echter niet te rekenen in deze fase. Hij stond wat verloren voorin.

Aanvallende intenties

HHC had het veldoverwicht maar verder dan een corner op het halve uur kwamen de Oranjehemden niet. Wel was er de intentie om druk te creëren op het Scheveningse doel. Dit lukte bij vlagen ook maar tot uitgespeelde kansen leidde het niet. Tot de 34e minuut toen Hardijk over rechts aan zijn tegenstander ontsnapt. Oog in oog met van der Maaten ronde hij bekwaam af en zette HHC op een 0-1 voorsprong. Scheveningen was even van slag en moest achteruit, Mannes kwam in balbezit binnen de 16 uit een slecht verwerkte voorzet. Zijn prachtige boogballetje werd rakelings naast gekeken door de Scheveninger goalie. Op slag van rust joeg HHC haar tegenstander af, een corner was de winst. Fatima kopte hoog over.

Scheveningen vooruit

In de rust besloot John Blok dat het anders moest bij de thuisploeg. Freek van Eijk bleef in de kleedkamer achter, Mehmet Aldogan was zijn vervanger. Scheveningen moest vooruit en dat was gezien de achterstand niet meer dan logisch.  Het leidde zowaar tot een offensief van de thuisploeg. Scheidsrechter Shukrula had tot dan toe een uitermate gemakkelijke middag. Nu moest ze binnen vijf minuten vaker fluiten  voor een overtreding dan in de gehele eerste helft bij elkaar.

Invaller Aldogan meldde zich veelvuldig aan het front. Een harde voorzet van rechts bereikte net collega Michael de Niet niet. HHC wachtte rustig af en counterde via Klok en Mannes bijna naar 0-2

Inmiddels had ook Pascal Diender gewisseld. Mike Reuvers werd ingeruild voor Mike Veenstra. De laatste zou moeten zorgen voor een flinke dosis werklust een aanvalsdrift. In de 65e minuut kreeg Scheveningen een vrije trap op randje 16. De Niet werd onreglementair gestopt door Mulder. Het fraaie schot van Jari de Jong bracht Nick Borgman bijna in verlegenheid. Met een fraaie save behoedde hij zijn team voor de gelijkmaker.

Op jacht naar de goal

Julian Markvoort Beke verving Tim Peters, het onderstreepte de aanvallende intenties van coach John Blok. Scheveningen keek immers nog steeds tegen die vermaledijde 0-1 achterstand aan. De Hardenberger verdediging gaf echter vooralsnog geen krimp. Met nog een kwartier te gaan ging het tempo wat omhoog. HHC was er niet gerust op met 0-1 het eindsignaal te halen en wilde graag een goaltje meer marge. De Schollekoppen vonden het wel tijd voor de 1-1.

Pascal Diender bracht Kuba en Etten voor Kobussen en doelpuntenmaker Hardijk. John Blok pareerde met Ricardo de Vlugt voor Jaimy Brute. De verse Oranjehemden brachten Manuhutu in schietpositie. Na een mooie steekpass schoot hij hard op de knuisten van keeper van de Maaten. Even later werd  Kalpoe werd vervangen door van Breukelen, hij kwam de Scheveningse aanval versterken ten kostte van een verdediger. Met 3 man achterop en opportunistische voorzetten werd het spelletje.

In de 86e minuut trok Shukrula geel voor de Vlugt. Hij kletste er te hard in tegen Veenstra en kreeg terecht een prent getoond.  Over de toegekende vrije trap ontfermde Jurjan Mannes zich. Hij vond het hoofd van Mike Veenstra en deze schonk HHC de gewenste marge van twee goals. Met een kopbal passeerde hij van der Maaten. Jesper Dros had in blessuretijd nog de 3-0 op zijn schoen maar daarmee zouden de Hardenbergers teveel hebben gekregen.

Een ouderwetse opstootje in een verder  sportieve wedstrijd leverde nog geel op voor beide teams. Een onduidelijke aanleiding zorgde voor flink wat tumult tussen beide dug-outs. Beide banken stroomden leeg maar al snel was de vrede weer getekend. Vlak daarna hielden we het voor gezien. Op de uitslag valt niet zoveel af te dingen, de punten gaan  terecht naar het oosten des lands.