Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | ‘Hattrick hero’ Jeffrey Klijbroek dirigent van ontnuchteringskuur Kozakken Boys

Na de vlekkeloze 3-0-overwinning op Excelsior Maassluis en het daar bijhorende optimisme is Kozakken Boys zaterdagmiddag weer hard met de benen op de grond gezet. Op Ter Specke werd pijnlijk duidelijk dat de nieuwe man aan het roer, Scott Calderwood, nog lang niet klaar is met het bijschaven van zijn team en dat het elftal van de Werkendammers, met 8 nieuwe namen ten opzichte van vorig seizoen  in de basis, nog alles behalve uitgerenoveerd is. Bij de thuisploeg was aanvoerder Jeffrey Klijbroek dé grote man. Met drie van de vier goals achter zijn naam was Klijbroek de grote inspirator die de bij vlagen swingende Lissenaren naar een zeer comfortabele zege dirigeerde. Vooral de 2-0, na een combinatie met rechtsback Mitchel Bormann was een lust voor het oog van de neutrale- (en minder neutrale) toeschouwers. Door 4-0-zege, en dus de eerste driepunter van het seizoen, mag de promovendus tevreden terugkijken op de openingsrondes van de Tweede Divisie, waar zij na 4 jaar weer deel van uitmaken.

New year, new me
De stoom is nog maar net van de allesbeslissende playoffstrijd met GVVV af, maar toch voelt het al weer als een voetballeven geleden. Vrijwel niets binnen het huidige elftal van Kozakken Boys doet vermoeden dat de club in de afgelopen lentemaanden meerdere keren aan een zijde draadje aan de afgrond hing. Wat was de opluchting groot toen er werd afgefloten in Veenendaal en niet de Werkendammers, maar GVVV afdaalde naar de Derde Divisie. Vandaag de dag doet niets in de selectie nog terugdenken aan het bijna noodlottige seizoen voor de club die in het seizoen 2017/2018 nog tot op de allerlaatste seconden meedeed voor het kampioenschap op het hoogste amateurvoetbalniveau van Nederland. Genoeg redenen om in de afgelopen zomerstop alle deuren wagenwijd open te zetten en zoveel mogelijk frisse winden door de Werkendamse selectie te laten gaan. Vele spelers vertrokken, vele spelers kwamen. Op papier lijkt de selectie dit jaar verbeterd te zijn, maar ook dit seizoen wordt er nog altijd niet op papier gevoetbald. De man die deze wederopstanding moet vormgeven is Scott Calderwood. De 44-jarige oefenmeester kende een vrij goede voorbereiding en ook tegen Excelsior Maassluis werd deze goede vorm doorgezet in de vorm van een 3-0-overwinning. Nieuweling Giovanni Büttner was meteen de grote man met drie goals. Ook spits Lowie van Zundert had al een goede indruk gemaakt en was in de voorbereiding bijzonder productief. De lach leek dus steeds meer ruimte voor terugkeer te krijgen op het Werkendamse gezicht. De wedstrijd met promovendus FC Lisse zou dan ook een goede graadmeter zijn om te bekijken wat de actuele stand van de nieuwbouwwerkzaamheden was. Calderwood had in de opstelling gekozen voor dezelfde 11-namen als vorige week. Dit betekende dus 8 verschillende namen t.o.v. vorig seizoen. Alleen Kaj Ramsteijn, Gwaeron Stout en rechtsback Daniel da Mendes Silva waren de laatste der Mohikanen die ook vorig seizoen aan de aftrap zijn verschenen.

Guess who’s back?
Bij FC Lisse heerste er na het kampioensjaar van vorig jaar eigenlijk alleen maar rust. Raymond Bronkhorst kende met zijn club een vrij rustige transferzomer, waar eigenlijk de selectie alleen maar kwalitatief werd aangevuld en daarmee nog veelzijdiger werd gemaakt. De kernspelers bleven behouden en dus was de voorbereiding op het seizoen waarin de terugkeer op het toppodium van het amateurvoetbal een feit werd, niet ongunstig te noemen. Bovendien werd vorige week op het veld van Excelsior Maassluis meteen een punt behaald, doordat Jong Sparta op een 1-1-gelijkspel kon worden gehouden. Zaterdag keerde de Tweede Divisie-caravaan dus weer terug op Ter Specke en mocht de kampioen van de Derde Divisie Zaterdag haar kunsten tonen. Ten opzichte van het gelijkspel tegen Sparta moest Bronkhorst twee wijzigingen doorvoeren. Keeper Erwin Cummins en aanvaller Max Hudepohl ontbraken in de selectie en dus werden zij vervangen door Richard de Groot (overgekomen van Koninklijke HFC) en kind van de club Toon Zwetsloot.

Aftasten
De wedstrijd kwam moeizaam op gang en beide teams waren in de beginfase nog aan het afwachten. Kozakken Boys leek iets dominanter te zijn en was met name via spits Lowie van Zundert en linksbuiten Ugur Altintas op zoek naar doelgevaar. Van Zundert probeerde na tien minuten spelen al een strafschop te forceren, maar scheidrechter Kevin Puts ging hier niet in mee en was van mening dat de spits, die vorig jaar nog onder contract stond bij Spakenburg, zich wel heel makkelijk tegen het natuurgras op Ter Specke liet vallen. Geen strafschop dus en nog altijd geen concreet doelgevaar voor beide doelen. Diezelfde Van Zundert mocht na twintig minuten spelen de eerste mogelijkheid van de wedstrijd op zijn naam schrijven. Na een actie vanaf rechts volgde er een voorzet van Giovanni Büttner. Van Zundert dook op bij de eerste paal, maar werd voldoende gehinderd om de bal niet op het vijandige kader te kunnen richten en dus vloog de bal over de goal van Richard de Groot. Ook schoten van een wat grotere afstand van Altintas zorgde niet voor zweetdruppels op het hoofd van de 27-jarige keeper die vorig seizoen nog reservekeeper van Koninklijke HFC was.

Heerlijke goals
Rond het half uur deed ook de thuisploeg van zich spreken en deed dit gelijk met overtuiging. Waar de Lissenaren eigenlijk nog maar amper gevaarlijk waren geweest, wist aanvoerder Jeffrey Klijbroek na 28 minuten spelen een gaatje te vinden in de Werkendamse defensie. De aanvoerder, spelend als hangende linksbuiten deze wedstrijd, zette de actie in vanaf de linkerkant en speelde spits Enzo Stroo aan, die op de rand van de zestien stond. Stroo kaatste de bal fraai terug naar zijn aanvoerder die daardoor een goede schietkans kreeg. Deze kans liet Klijbroek zich niet afnemen en met een geplaatst schot in de verre hoek, waarbij het leer en aluminium elkaar kusten, liet hij keeper Janssen voor het eerst zonder antwoord deze middag. Een fraaie goal van de 31-jarige aanvoerder, wiens naam we nog wel meer zullen zien terugkomen in dit verslag. Qua wedstrijdbeeld veranderde er niet bizar veel. Kozakken Boys was ook nu wat aanvallender, terwijl Lisse rustig afwachtte en zag hoe de Werkendammers eigenlijk maar zelden tot iets gevaarlijks konden komen. Ook nu was het alleen maar weer een poging van afstand van Altintas, waar De Groot totaal geen moeite mee had. De thuisploeg speelde een prima partij en zag zelfs hoe de voorsprong vlak voor rust werd verdubbeld. Andermaal was het de naam van Jeffrey Klijbroek die op het wedstrijdformulier genoteerd mocht worden, maar de grote architect van deze goal was rechtsback Mitchell Bormann. Opnieuw was het “inspelen, kaatsen, doorbewegen” weer de blauwdruk van deze goal, maar vooral de manier waarop de rechtsback zijn aanvoerder de opgelegde kans verschafte was van hoge kwaliteit. De back kreeg de bal ingespeeld van Klijbroek, hield zijn directe belager Kevin Cornet van de bal, brak de defensie open met een passje achter het standbeen en zag zijn aanvoerder de bal andermaal langs Janssen tikken. Een geweldige aanval. Als een ploeg als FC Barcelona zo’n goal maakt, wordt het ongetwijfeld viral. Deze wereldwijde roem zal Bormann en Co niet gaan ontvangen, maar de verdubbeling van de voorsprong, vlak voor rust, was een prima alternatieve beloning.

Plan B kan al snel de prullenbak in
In de tweede helft moest Kozakken Boys dus vol aan de bak om de achterstand weer in te lopen. Echter, de thee was nog niet op of de Werkendammers zagen dat de 3-0 alweer in het netje lag. Ook op deze aanval was maar weinig aan te merken. De actie kwam vanaf rechts via de persoon van Jaap Zwetsloot. De rechtsbuiten werd totaal niet gehinderd door Cornet en mocht in alle vrijheid de bal bij de tweede paal afleveren. Daar stond middenvelder Romano de Jonge klaar om de bal binnen te tikken, nadat hij Da Mendes Silva kinderlijk eenvoudig aftroefde. Alle rustbesprekingen van Calderwood konden dus meteen weer de prullenbak in en de wedstrijd leek definitief beslist te zijn. De coach van Kozakken Boys besloot om in de 55e minuut in te grijpen door middel van een drievoudige wissel. Altintas, Stout en Cornet maakten plaats voor Lars Hutten, Johnny Lommers en Rick Mulder. Deze wissel moest de ploeg weer voorzien van wat extra power, maar ook dit zorgde niet voor de terugkeer van de Werkendammers in de wedstrijd. Het leed werd alleen maar vergroot, want vijf minuten na deze wissel completeerde Klijbroek zijn hattrick en stond de 4-0 op het bord. Het werd op deze manier een pijnlijke middag voor de Kozakken, die toch met vertrouwen waren afgereisd naar de Bollenstreek. FC Lisse sneed echter als een mes door de Werkendamse boter en zag hoe Enzo Stroo andermaal een assist in huis had voor zijn aanvoerder. Oog in oog met Janssen bleef Klijbroek kalm en was de 4-0 een feit. Ondanks dat Stroo vandaag niet op het scorebord verscheen, speelde de spits een dijk van een wedstrijd. Met zijn duelkracht, inzet en creatief vermogen was de 28-jarige aanvalsleider een ware plaag voor Kozakken Boys en was er totaal geen grip op hem. Als bliksemafleider en aanspeelpunt zorgde hij voor een enorme offday voor de defensie van de Werkendammers.

Vooruitkijken
In de laatste fase van de wedstrijd veranderde er niets meer aan de score. De thuisploeg bleef gemakkelijk overeind en van een slotoffensief (of je daar überhaupt al van mag spreken bij een 4-0-achterstand…) van Kozakken Boys was geen spraken meer. De ploeg van Calderwood was onmachtig en alleen een kopballetje van Van Zundert was het nog waard om benoemd te worden als mogelijkheid. Kozakken Boys maakte een zeer matige indruk en dat is toch minimaal zorgwekkend te noemen voor de nieuwe technische staf. FC Lisse speelde een degelijke partij waar vooral de solide organisatie geprezen mag worden, maar van een totale dominantie was er ook niet bepaald spraken. Kozakken Boys liep weer in dezelfde vallen waarin het vorig jaar ook in liep en mocht vooral de verdedigingslinie daarvoor aankijken. Calderwood heeft een week tijd om dit lek te dichten, want volgende week zaterdag staat de ontmoeting met Spakenburg op het programma. Een affiche waar zowel op- als buiten het veld de blikken op gericht kunnen worden, want vorig seizoen werden deze ontmoetingen overschaduwd door misdragende fans. Voor Lisse geen vuiltje aan de lucht en met vier punten uit twee wedstrijden een lekker begin van het seizoen. Ook volgende week weer een tegenstander waar van gewonnen zou kunnen worden; het nog puntloze Excelsior Maassluis komt dan naar Ter Specke en zal ongetwijfeld gebrand zijn om de eerste seizoenspunten aan hun account toe te voegen.