Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | HHC Hardenberg haakt voorlopig af in titelstrijd

De zes-punten-wedstrijd tussen HHC Hardenberg en titelconcurrent Rijnsburgse Boys is gewonnen door de laatstgenoemde. Op het eigen sportpark De Middelmors waren de Rijnsburgers met 2-1 de gelukkigste en mochten ze na afloop drie punten bijschrijven en dus hoop blijven houden op een kampioenschap. Hardenberg haakt door het verlies voorlopig even af en kan de titelaspiraties weer terug de koelkast inschuiven.

Belangen zijn duidelijk

De belangen op voorhand waren duidelijk. Beide ploegen moesten winnen en dus stond er veel spanning op dit duel. Spanning levert vaak strijd en passie op, maar zelden goed voetbal. Tel daarbij de omstandigheden op zoals het belabberde veld en de harde wind en je weet dat het een gevecht gaat worden. Duidelijk was wel dat deze twee elftallen nauwelijks voor elkaar onderdoen. Dat bleek niet alleen uit de ranglijst, maar ook op het veld was dit goed zichtbaar.

In een vechtwedstrijd, die overigens nooit onvriendelijk werd, waren de Uien simpelweg de gelukkigste. De bezoekers uit Hardenberg waren in het eerste bedrijf de bovenliggende ploeg en kwamen dan ook niet onverdiend op 0-1. Een benutte strafschop voor rust bracht de ploegen op gelijke hoogte. De Rijnsburgers kwamen beter uit de kleedkamer, kwamen snel op 2-1 en hielden met de nodige pijn en moeite stand tot het laatste fluitsignaal.

Hardenberg gretiger

De voorgaande ontmoeting tussen de twee ploegen ging de boeken in als een knotsgekke wedstrijd. Op De Boshoek stond na afloop 1-6 op de borden. Dit was de wedstrijd die in Rijnsbrug geldt als omslagpunt naar het countervoetbal. Een uitslag overigens die in de beginfase van die wedstrijd zomaar heel anders had kunnen uitvallen. De equipe van Pascal Diender wist dus wat men kon verwachten van de tegenstander.

Ondanks dat de bezoekers vanaf de aftrap de wind tegen hebben, ogen ze gretiger en weet Rijnsburgse Boys maar nauwelijks kansen te creëren. Al na acht minuten valt de eerste goal. Een bekeken steekbal van Jones Mourigan op Matthijs Hardijk laat doelman Wesley Zonneveld kansloos: 0-1. De eerste echte kans van de wedstrijd levert dus direct de veertiende goal op voor de aanvaller die volgend seizoen in het andere oranje-zwart speelt op De Krom.

Strafschop kantelpunt

De Rijnsburgers ogen wat nerveus en behoudens een schot voorlangs van Dani van der Moot laat de thuisploeg weinig zien. Hardenberg daarentegen krijgt twee mogelijkheden de score te verdubbelen, maar verzuimen dit. Bij de tweede paal komt Rob van der Leij een teenlengte tekort en Hardijk ziet zijn inzet vanuit een rebound maar net naast gaan. Het kantelpunt komt na ruim een halfuur. Een diepe bal van achteruit stuurt Zeldenrust de diepte in. Hardenberg-verdediger Kevin Görtz maakt daarbij opzichtig hands en dus is een strafschop een logisch gevolg. Een geschenk voor de Uien want, hoewel terecht gegeven, komt de kans vanaf elf meter dus door knullig optreden van de tegenstander. Zeldenrust faalt niet oog in oog met Nick Borgman en beide ploegen staan weer naast elkaar: 1-1.

Thuisploeg op voorsprong

Na rust komen de mannen van Henk Wisman beter voor de dag. Jongens die in de eerste helft nog wat nerveus en slordig oogden, zoals Nino Klaver en Bert Koomen, komen beter in de wedstrijd. We zijn pas vijf minuten bezig in de tweede helft wanneer Van der Moot met een bal door het centrum Delano Asante kan bedienen. De rappe aanvaller blijft koel in de afwerking en zorgt voor 2-1. Eindelijk komt het publiek wat los op het Rijnsburgse sportpark, maar duidelijk is dat achterover leunen een luxe is die nog niet is veroorloofd en dus blijft het een boeiend en meeslepend duel.

Spannend tot het einde

Gezien de grote belangen nemen de Rijnsburgers geen grote risico’s meer. Zeker niet omdat ook de wind voor een onvoorspelbare factor kan zorgen deze middag. Hardenberg legt zich niet neer bij een verliespartij, maar kan na de 2-1 ook niet meer uit hetzelfde vaatje tappen van de eerste helft. Rijnsburg blijft op de been en Hardenberg gaat in de slotfase alles of niets spelen met Fatima in de voorhoede. Dit leidt nog tot twee grote kansen voor Asante waarmee het eigenlijk 3-1 had moeten worden. Uiteindelijk blijft het bij 2-1 en is de thuisploeg de gelukkigste, want deze ploegen doen slechts in details voor elkaar onder en een gelijkspel was zeker op zijn plaatst geweest. Evenzogoed werd de driepunter in Rijnsburg met liefde gekoesterd.