Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | GVVV pakt drie punten in onrustige derby tegen DOVO

GVVV slaagde er zaterdagmiddag in om aan de rode zijde van het Panhuis om tegen DOVO de broodnodige drie punten binnen te slepen met het oog op de titelstrijd in de Derde Divisie van het zaterdagvoetbal (0-2). De wedstrijd werd echter ontsierd door ongeregeldheden rondom het veld waarbij veelvuldig gegooid werd met vuurwerk. Hierdoor werd de wedstrijd meerdere keren stilgelegd door de scheidsrechter.

De wedstrijd tussen de twee aartsrivalen begon tien minuten later dan het beoogde tijdstip van 14:30 uur. Dit omdat er nog rijen mensen bij de kassa stonden om naar binnen te komen en even later omdat er plotseling aan zowel de rode als ook aan de blauwe zijde veel vuurwerk ontstoken werd. Er was een vuurwerkverbod, maar daar was op zijn zachts gezegd niet al te veel van te merken. Nadat de rook was verdwenen floot scheidsrechter Thom Winkel voor het beginsignaal van de wedstrijd. Dit duurde slechts enkele seconden want toen moest er weer van alles van het veld geveegd worden door de stewards. Het vuurwerk kwam dus echt van langs het veld en niet van de 22 spelers op de groene mat.

De start was voorzichtig en kansen waren er niet voor beiden partijen. Dit veranderde in de 22ste minuut toen GVVV de mogelijkheid kreeg om de score te openen. Byron Burgering kwam oog in oog te staan met doelman Jeroen Vrolijk, maar laatstgenoemde kwam als winnaar uit de strijd. Na zijn redding kregen de Blauwen nog twee schietkansen, maar alles en iedereen van DOVO gooide zich voor de bal waardoor de stand van 0-0 op het scorebord bleef staan. Nog voor de pauze moest Vrolijk weer in actie komen, nu was het een fraaie pass van Barry Maguire die Mart de Jong vrij voor het doel wist te zetten. Ook nu kwam de doelman van DOVO als winnaar uit de strijd. De thuisploeg deelde wel enkele speldenprikjes uit, maar het was toch vooral GVVV dat de kansen kreeg.

In de beginfase van de tweede helft was het wederom GVVV dat gevaarlijker was dan de tegenstander. De ploeg kreeg meerdere hoekschoppen, maar dat resulteerde niet in de zo gewenste treffer. Nog net binnen het uur was Byron Burgering dichtbij de openingstreffer. Eerst mocht hij doorlopen op doelman Vrolijk, maar plaatste hij de bal rechts naast de paal en even later schudde hij zijn directe tegenstander van zich af maar speelde hij de bal net te ver voor zich uit. Hierdoor kon Vrolijk de bal net wegpakken voordat de aanvaller de bal op doel kon schieten. Het was eigenlijk wachten op een doelpunt van GVVV en die kwam er ook na een uur spelen. De sterk fluitende arbiter Thom Winkel wees naar de penaltystip. Hij zag dat Franklin Rodriguez hands maakte. De toegekende strafschop werd verzilverd door Jonathan vergara Berrio (0-1).

In de 68ste minuut werd de wedstrijd stilgelegd nadat er een opstootje ontstond aan de zijkant van het veld. De wedstrijd werd snel weer hervat en dat was een teken voor DOVO om meer druk te zetten. Dat leverde enkele gevaarlijke momenten op voor het doel van GVVV. Eerst was er een afstandsschot van Timo Pluk waar doelman Jan van Willige moeite mee had en in de 77ste minuut zag Kian Visser zijn schot, dat nog aangeraakt werd door een speler van GVVV, op de paal belanden. In de 81ste minuut werd het duel echter beslist in het voordeel van de Blauwen. Burgering schoot de bal keihard binnen en tekende zo al voor zijn zeventiende treffer van dit seizoen (0-2). Even later kreeg hij ook nog de kans om de derde GVVV-treffer aan te laten tekenen, maar daar slaagde hij niet in.

In de slotfase van de wedstrijd werd er langs de kant van het veld weer vuurwerk gegooid waardoor de scheidsrechter de wedstrijd wederom stil moest leggen. Vervolgens werden de supporters van GVVV tijdens deze onderbreking al naar buiten begeleid. Na ongeveer twintig minuten onderbreking werd de wedstrijd weer hervat. DOVO probeerde het nog wel, maar kon niets meer veranderen aan de 0-2 nederlaag tegen de aartsrivaal. Het was een derby waarbij meer vuurwerk te zien was buiten het veld dan binnen de lijnen.

Foto’s : Jeroen van den Berg