Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Oppermachtig Quick Boys boekt zeldzame overwinning op Rijnsburgse Boys

Er heerste een onheilspellend voorgevoel op Nieuw Zuid voorafgaand aan de wedstrijd tussen Quick Boys en Rijnsburgse Boys. De Katwijkers begonnen het seizoen goed met een overwinning op TEC, terwijl de Rijnsburgers niet verder kwamen dan een doelpuntloos gelijkspel tegen Scheveningen. Een bijkomend voordeel voor de thuisploeg, was dat er uitsluitend supporters van Quick Boys welkom waren op het sportpark. Zouden de blauwwitten dan voor het eerst sinds 2004 thuis kunnen winnen van ‘de Uien’? Als je het vooraf aan de supporters had gevraagd, had de meerderheid volmondig ‘ja’ gezegd. Dat vertrouwen werd dik uitbetaald door de thuisploeg. Quick Boys won met ruime cijfers van Rijnsburgse Boys en zette een overtuigende 4-0 op het scorebord.

Bij beide ploegen zijn de ambities duidelijk: Rijnsburgse Boys wil aanhaken bij VV Katwijk en Quick Boys wil eindigen bij de eerste vijf. Edwin Grünholz begon het seizoen goed en zag dan ook geen reden om zijn startopstelling te wijzigen ten opzichte van het duel tegen TEC. Ook Henk Wisman startte de wedstrijd met hetzelfde team als vorige week, ondanks dat zijn ploeg tegen Scheveningen geen indruk maakte. De enige opvallende naam op het wedstrijdformulier was die van kersverse Quick Boys-aanwinst Nadir Achahbar. Hij zou deze wedstrijd echter niet in actie komen.

Sterke opening

Quick Boys opende sterk en gaf al snel de toon van de wedstrijd aan. De Katwijkers benutten de eerste kans die ze kregen en pakten na zes minuten al de voorsprong. Doelman Wesley Zonneveld kon een afstandsschot van Ravelino Junte nog pareren, maar was in de rebound kansloos tegenover Danny van den Meiracker. De spits kon vrij inkoppen en tekende zo al snel voor de 1-0. Quick Boys bleef aanzetten en kon de voorsprong na een kwartier bijna verdubbelen. Dyllandro Panka en Junte probeerden een voorzet bij de tweede paal binnen te werken, maar beide spelers slaagden hier niet in.

Rijnsburgse kansen

De grootste kans van Rijnsburgse Boys ontstond uit balverlies van de Katwijkse defensie. Jeroen Spruijt zette goed door en zorgde ervoor dat Jeffrey Jongeneelen de gelijkmaker binnen kon schieten. De middenvelder raakte echter de paal, waardoor de stand na twintig minuten nog altijd in het voordeel was van Quick Boys. De Rijnsburgers groeiden daarna iets meer in de wedstrijd, maar deden dat zonder  echt gevaarlijk te worden.

De enige andere kans voor de bezoekers kwam op naam van Jordy Hilterman. Hij kon vanuit een vrije trap inkoppen, maar stuitte op doelman Paul van der Helm. Op slag van rust was er nog een discutabel moment, toen de bijna doorgebroken Panka door de Rijnsburgse achterhoede naar de grond werd gewerkt. Het lichte contact werd door de scheidsrechter niet bestraft, ondanks de hevige protesten vanaf de zijkant.

Quick Boys neemt snel afstand

Het moment vlak voor de rust zou echter snel in de vergetelheid raken. Geen minuut na de start van de tweede helft werkte Nigel Ogidi Nwankwo de 2-0 tegen de touwen. De vleugelverdediger had hierbij het nodige geluk dat de bal flink van richting werd veranderd door een Rijnsburgs lichaam. Terwijl de ploeg van Henk Wisman nog in de rouwmodus zat, deed ook Junte een duit in het zakje. De aanvaller volleerde een hoge bal, afkomstig van Danny van den Meiracker, in de verre hoek achter Zonneveld en creëerde zo een comfortabele voorsprong voor Quick Boys.

Tien minuten na rust werd het ook nog 4-0, omdat een makkelijk gegeven strafschop werd benut door Van den Meiracker. De strafschop werd veroorzaakt door Bram Ros, die een overtreding beging op Tyrone Owusu. Hoewel het er alle schijn van had dat Ros de bal speelde, gaf de aanvoerder na de wedstrijd zelf aan dat hij Owusu wel degelijk raakte.

Gas terug

In het restant van de wedstrijd kreeg Quick Boys nog een aantal kansen om de voorsprong nog meer uit te breiden, maar nam in de laatste dertig minuten gas terug. Rijnsburgse Boys kon er in de tweede helft niet van te pas komen en zal deze 99e editie van de derby snel willen vergeten. Quick Boys overklaste Rijnsburgse Boys zonder écht goed te spelen en scoorde op gunstige momenten: vlak na de aftrap en vlak na rust.

Het was in deze wedstrijd goed zichtbaar dat Quick Boys grote stappen vooruit heeft gemaakt ten opzichte van vorig seizoen, terwijl de Rijnsburgers moeten concluderen dat ze op hetzelfde niveau zijn blijven steken. Rijnsburgse Boys zette te weinig druk op de bal en ging onzorgvuldig om met de spaarzame kansen die de ploeg kreeg. Quick Boys won daardoor voor het eerst sinds 2004 in eigen huis van Rijnsburgse Boys en deed dat in stijl en met klinkende cijfers, 4-0.