REPORTAGE | Dongen geeft zeker lijkende overwinning toch uit handen tegen UDI ’19

Tot de 86e speelminuut leek er geen vuiltje aan de lucht voor het nog puntloze Dongen, dat met een comfortabele 2-0-voorsprong op rozen leek te zitten voor de eerste overwinning van het seizoen in de Derde Divisie Zondag. Toch verdween die comfortabele marge als sneeuw voor de zon en mocht Dongen uiteindelijk nog blij zijn met 2-2 tegen UDI ’19.

En weer ging het mis in de slotfase. Eerst moest men toekijken hoe Jeroen van Schoonhoven met een kopbal de aansluitingstreffer scoorde; vervolgens was het dezelfde speler die op fortuinlijke wijze de ploeg uit Uden op gelijke hoogte bracht (2-2). In de laatste minuut mocht Dongen nog van geluk spreken dat het niet helemaal puntloos achterbleef. Een wanhoopschot van een der UDI’ 19-voorwaartsen raakte de paal, maar de bal stuitte weer het veld in. Het was voor arbiter Jeremy Lensink gelijk het sein om af te fluiten waardoor de punten broederlijk verdeeld werden.

Teleurstelling & Blijdschap…

Met als gevolg in het Dongen-kamp een optimale teleurstelling want hoe had men in hemelsnaam een 2-0-voorsprong met nog 4 minuten en wat extra speeltijd te spelen uit handen kunnen geven. Iedereen was er compleet ziek van. Zo dicht bij de eerste overwinning en dan uiteindelijk nog genoegen moeten nemen met een puntenverdeling. Balen als de welbekende stekker.

In de kleedkamer van UDI ’19 vreugde want er waren maar weinigen die na de 2-0 achterstand nog geloof hadden in puntenwinst voor de debutant in de Derde Divisie.

Opnames voor “De Stervende Zwaan”…

De wedstrijd was meer spannend dan goed. In de eerste helft was UDI wellicht technisch iets beter terwijl Dongen dat uitstekend wist te compenseren met een surplus aan werklust.

In de eerste helft leek het er overigens op dat er een televisieploeg op de tribunes zat om opnamen te maken voor een nieuw tv-programma, de moderne uitvoering van De Stervende Zwaan van ballerina Anna Pavlova.

Niet minder dan 13 keer moest Jeremy Lensink het spel stil leggen voor acties waarbij spelers als stervende zwanen ter aarde stortten. Gepaard gaand met veel geschreeuw terwijl het best allemaal meeviel.

Toegegeven: het was een stevig mannelijk duel waarbij men nauwelijks over de schreef ging.

Kleine mogelijkheden

Beide ploegen kregen wel wat kleine kansjes in de eerste 45 minuten. Ralph Vos moest redding brengen  bij een doorbraak van Adam Mohamed Sesay terwijl aan de andere kant Theo Martens attent was bij een schot van Dennis Janssen.

Een uitgerekend in de laatste minuut kwam de thuisclub verrassend op voorsprong. In de chaos in de defensie van UDI was het Thom Avontuur die iedereen, inclusief doelman Ralph Vos, verraste door rechtstreeks een corner achter de verbouwereerde Vos te laten ploffen (1-0). Een prima opsteker bij het ingaan van de rust.

Niet de wedstrijd van Jan van de Haterd

Het zag er allemaal nog rooskleuriger uit in de 51e minuut toen de ingevallen Sel Bastmeijer de score vergrootte naar 2-0. UDI keek er naar en was niet bij machte om daar iets tegenover te stellen.

Het tempo was te laag, er werd te veel achteruit gevoetbald en ook topscorer Jan van de Haterd kon deze middag geen potten breken. Hij werd dan ook gewisseld door trainer Lodewijk de Kruif (Tijn van de Goor was zijn vervanger).

En terwijl heel Dongen zich verheugde op de eerste overwinning ging het in de laatste minuten toch nog mis en daar kon ook de ingevallen Giovanni Bombarda niets aan verhelpen.

Vader en zoon Bombarda

Onder het toeziend oog van zijn vader Mario Bombarda (ooit een gewaardeerde spits van FC Groningen, Willem II en Feijenoord) kreeg hij van Osman Erbas nog wat speelminuten waarin hij echter geen potten kon breken.

Mario was kort en krachtig in zijn commentaar: “In onze tijd hadden we zeker weten een 2-0 voorsprong met nog 5 minuten te spelen niet meer uit handen gegeven. Het is jammer; ze waren er zo dichtbij.”

Overigens was de tribune van Dongen nog meer bevolkt door “prominenten”.

Hans de Jong (trainer van het uitstekend presterende Unitas uit Gorinchem) maakte van de gelegenheid gebruik om deze twee tegenstanders te bekijken met het oog op de wedstrijden van zijn club op 27 november en 4 december; Namens Kozakken Boys zat TD Johan van de Werf op te tribune. Voor wie hij kwam? Wie het weet mag het zeggen

Last but not least was ook Robert Mutzers aanwezig; de huidige topscorer van de Derde Divisie en tegenwoordig inwoner van Dongen. Een speler die Dongen nu net in de voorhoede ontbeert. ”Jammer maar zo’n speler kunnen we prima gebruiken maar we moeten het doen met de selectie die we hebben”, aldus trainer Osman Erbas die wel beaamde nog enkele dagen flink ziek te zijn van dit gelijke spel dat aanvoelt als een nederlaag.