Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Rijnsburgse Boys mede dankzij eigen voorzichtigheid onderuit tegen De Graafschap

Rijnsburgse Boys moest dinsdagavond zijn meerdere erkennen in De Graafschap. De ploeg van Henk Wisman speelde een afwachtende eerste helft, maar kreeg in de tweede helft al snel door dat het niet veel onder deed voor de Superboeren. De Rijnsburgers vochten zich terug in de wedstrijd en kregen via Jeroen Spruijt nog twee kansen om er een verlenging uit te slepen, maar uiteindelijk is het De Graafschap dat het bekeravontuur een vervolg mag geven. Einstand: 1-3.

Het duel was voor beide teams de eerste bekerwedstrijd van het seizoen. Rijnsburgse Boys kent een goede fase in de Tweede Divisie, terwijl De Graafschap er niet lekker voorstaat in de Keuken Kampioen Divisie. Het elftal van trainer Adrie Poldervaart, die geen onbekende is in het amateurvoetbal, bivakkeert momenteel op de zeventiende plaats van de competitie en kan dus een goed bekerverhaal gebruiken. Rijnsburgse Boys begon de wedstrijd met dezelfde basisopstelling als tegen Koninklijke HFC. Bram Ros nam plaats op de bank.

Afwachtend Rijnsburg

Rijnsburgse Boys speelde een afwachtende eerste helft, in de hoop te kunnen profiteren van een fout bij de bezoekers. Het lukte de ploeg van Henk Wisman dan ook niet vaak om op eigen kracht in de buurt van het Doetinchemse doel te komen. Aan de andere lukte het wel om in de buurt te komen van Wesley Zonneveld. In de openingsfase van de wedstrijd zorgde Gravenberch tweemaal voor gevaar, maar de doelman kon beide schoten afwenden. Ook Basar Önal besloot uit te halen namens de bezoekers, maar hij schoot de bal in het vangnet.

Na een half uur begon Rijnsburgse Boys zich iets meer te laten zien. Delano Asante probeerde Jeroen Spruijt te bereiken op de rand van het strafschopgebied, maar de bal kwam net niet goed terecht voor de middenvelder. Het uit de schulp kruipen van de Rijnsburgers werd al snel afgestraft door de bezoekers. Ruim vijf minuten voor rust werd balverlies van de thuisploeg afgestraft door De Graafschap. Gravenberch werd op zijn wenken bediend door Önal en zette de 0-1 op het scorebord.

Ander strijdplan

Rijnsburgse Boys trok in de tweede helft met een ander strijdplan ten strijde. Het afwachtende spel werd ingeruild voor wat meer opportunisme. De thuisploeg speelde met meer energie en creëerde grote kansen om op gelijke hoogte te komen. Via Asante werd er al voorzichtig op de deur geklopt, maar het was Nino Klaver die ervoor zorgde dat het geloof op De Middelmors volledig terugkeerde. Hij was het eindstation van een aanval die hij zelf had opgezet, maar stuitte op het aluminium.

Waar Rijnsburgse Boys de kansen niet benutte, deed De Graafschap dat wel. Anis Yadir werd bij een hoekschop niet gedekt en kon de bal in de korte hoek werken voor een 0-2 voorsprong. De ploeg van Poldervaart hoopte het karwei hiermee wel geklaard te hebben, maar incasseerde al vrij snel de aansluitingstreffer. Dani van der Moot lobde de bal uit het niets over doelman Mees Bakker heen en bracht de Rijnsburgers zo op weergaloze wijze terug in de wedstrijd.

Spruijt

Het lukte de Rijnsburgers in de laatste minuut bijna om een verlenging te forceren. Vlak voor de eigen aanhang kreeg Spruijt tot twee keer toe een enorme kans om te scoren, maar het geluk was niet aan zijn zijde. De eerste inzet werd gepareerd door Bakker en de tweede poging rolde dankzij een deflectie van de verdediging vlak voor het doel langs. In de blessuretijd werd de wedstrijd echter definitief in het slot gegooid door De Graafschap. Doelman Zonneveld kwam de aanval versterken bij een Rijnsburgse corner, waar de bezoekers in de counter dankbaar gebruik van maakten. De tegenstoot werd professioneel afgerond door Camiel Neghli: 1-3.

Rijnsburgse Boys speelde een prima tweede helft en deed daarin niet onder voor de Superboeren. Achteraf gezien heeft de ploeg van Wisman zichzelf in de vingers gesneden dat het zich de eerste helft zo afwachtend had opgesteld, aangezien het tweede bedrijf veel kansrijker was. Het is dan misschien ook de eigen voorzichtigheid dat Rijnsburgse Boys dinsdagavond de das om heeft gedaan.