REPORTAGE | Rijnsburgse Boys profiteert van persoonlijke fouten Quick Boys

Rijnsburgse Boys heeft dinsdagavond redelijk eenvoudig gewonnen van dorpsgenoot Quick Boys. Het is te kort door de bocht om te stellen dat de ‘Uien’ hebben gewonnen door persoonlijke fouten van de blauw-witten, maar de drie doelpunten die Rijnsburg maakte werden wel degelijk ingeleid door Quick Boys zelf. In de eerste helft ging het nog gelijk op, maar in de tweede helft nam Rijnsburg al snel afstand van Quick Boys. Na negentig minuten gaf het scorebord een stand aan van 3-0.

Deze editie van Rijnsburgse Boys – Quick Boys zal niet de boeken in gaan vanwege de memorabele eerste helft. Het meest enerverende moment van het eerste bedrijf vond eigenlijk plaats voorafgaand aan de wedstrijd. Bij de opkomst van beide ploegen werd voor een aanzienlijk bedrag aan vuurwerk afgestoken, maar het escaleerde toen supportersgroepen het een goed idee leek om met fakkels naar elkaar te gaan gooien. Het vingertje-wijzen van beide kanten zal niks afdoen van het feit dat dit niet bepaald meehelpt in de argumentatie om bezoekende supporters toe te blijven staan bij de Katwijkse derby’s (en uiteraard alle andere wedstrijden in de Tweede Divisie). Scheidsrechter Sander de Brito Roque begeleidde de spelers weer terug naar de kleedkamers, maar nadat aanvoerders Bram Ros en Paul van der Helm de supportersgroepen aan hadden gesproken kon de wedstrijd een klein kwartier later alsnog beginnen.

De toeschouwers op Sportpark De Middelmors zagen in de openingsfase twee ploegen die aan elkaar gewaagd waren. De eerste speldenprikjes kwamen van Quick Boys, maar tot echte kansen kwamen de bezoekers niet. Rijnsburgse Boys leek in de eerste twintig minuten wat moeite te hebben met het spel van Edwin Grünholz en speelde, net als de laatste paar wedstrijden, wat terughoudend. De fase waarin de thuisploeg wat moeite had met Quick Boys werd afgesloten door Dani van der Moot, die na een gevaarlijke actie van Jeroen Spruijt op Paul van der Helm stuitte. De goalie van de ‘narren’ heeft zaterdag de wedstrijd gewonnen voor Quick Boys, maar zou in de eerste helft tegen Rijnsburg niet vaak onder vuur genomen worden. Hetzelfde geldt aan de andere kant voor Wesley Zonneveld, die in de eerste helft de meeste moeite heeft gehad met een vrije trap van Nick Runderkamp. Een vangballetje.

Het grootste probleem voor Quick Boys was in de eerste helft echter niet Van der Moot, maar een eigen aanvaller. Darren Maatsen moest na een ruim half uur gewisseld worden, vanwege een enkelblessure. Dit betekent dat de aanvallende opties van Grünholz steeds minder worden, omdat Levi van Duijn en Tommy Bekooij eerder al af moesten haken. De trainer van Quick Boys heeft al meerdere keren aangegeven dat de jonge spelers meer speeltijd krijgen ten opzichte van vertrekkende spelers (zoals Maatsen), maar daarmee bedoelde hij waarschijnlijk niet dat dat noodgedwongen zou gebeuren. Op de wedstrijdformulieren is wel te zien dat de woorden van Grünholz geen Haagse bluf zijn, aangezien jeugdspelers Kees Zwanenburg en Wouter Vroegindeweij naast Sem van Duijn op de bank zaten. Zij zouden later in de wedstrijd invallen, maar dan wel bij een hele andere tussenstand dan de 0-0 bij rust.

12 minuten

De gastheren schoten uit de startblokken in de tweede helft en hadden slechts twaalf minuten nodig om de wedstrijd te beslissen. Twee minuten na de rust opende Spruijt de score uit een hoekschop, terwijl aanvoerder Ros de marge tien minuten later verdubbelde uit een vrije trap. Net als wel vaker dit seizoen zijn het dus de standaardsituaties die Quick Boys uiteindelijk de das omdeden. Een 2-0 achterstand met een half uur te gaan hoeft natuurlijk niet per se einde wedstrijd te betekenen, maar Quick Boys kon geen vuist maken in de tweede helft en liep alleen maar achter de feiten aan. Niet alle tegendoelpunten van Quick Boys ontstaan uit zwak verdedigde standaardsituaties, sommigen ontstaan door ronduit stom balverlies. De derde goal van Rijnsburgse Boys werd aangeleverd door Runderkamp, die de bal knullig inleverde bij Bram de Bruin. De Bruin moest nog voldoende werk verrichten om vervolgens te scoren, maar hij bleef beheerst en schoof de bal na zeventig minuten achter Van der Helm voor 3-0.

Fitheid

Was Quick Boys dan helemaal kansloos tegen het beter spelende Rijnsburg? Nee, dat dan ook weer niet. Invaller Ricky van Haaren kon een aardige kans niet benutten en schoot van binnen het strafschopgebied recht op Zonneveld af. Ook invaller Vroegindeweij kreeg een grote kans op een eretreffer, maar hij schoof de bal voor het doel langs. Rijnsburgse Boys creëerde zelf ook nog wat kansen, maar Delano Asante, ook een invaller, kon zijn weg richting het doel tot tweemaal toe niet vervolgen met een doelpunt. Wat naast het goede spel van Rijnsburgse Boys ook opviel, was dat Henk Wisman zijn eerste wissels pas doorvoerde na tachtig minuten. Het vermoeidheidsgehalte leek bij de thuisploeg dan ook wat minder dan bij de bezoekers.

Vooraf werd gehoopt op een interessante wedstrijd en in de eerste helft werd er door beide ploegen in ieder geval nog strijd geleverd, maar de tweede helft mondde uiteindelijk uit in een zakelijke overwinning voor Rijnsburgse Boys. Wisman revancheert zichzelf dan ook goed na de nederlaag tegen De Treffers. Quick Boys ziet de ongeslagen reeks van negen wedstrijden tot een eind komen, maar kan wellicht nog wat energie putten uit de geslaagde invalbeurt van Kees Zwanenburg. De debutant liet zien dat hij goed mee kan komen wat de fysieke duels betreft en het zal het publiek op Nieuw-Zuid goed doen dat er misschien een nieuwe speler uit de eigen jeugd naar voren treedt. Rijnsburgse Boys scoort misschien wel dankzij fouten van Quick Boys, maar was tegen de Blauw-Witten oppermachtig en trekt drie welverdiende punten over de streep na een 3-0 overwinning.