REPORTAGE | Tienkoppig GVVV houdt VV Gemert nog onnodig in de race

In de strijd om het ticket in de Tweede Divisie van volgend seizoen is huidig tweede divisionist GVVV donderdagavond goed begonnen. In het Noord-Brabantse Gemert nam de ploeg van trainer Gery Vink het op tegen de plaatselijke VV. In een wedstrijd die tegen het einde aan ontsierd werd door ongeregeldheden tussen de supportersgroepen, leek GVVV zich al heel snel naar de volgende ronde te schieten. Echter verzuimden de Veenendalers die ruime marge te pakken en werd het in de tweede helft toch nog spannend nadat aanvoerder Taoufik Adnane de al vroeg een rode kaart pakte en Gemert diep in blessuretijd nog de 1-2 binnenwerkte. Met deze uitslag in deze ontmoeting nog zeker niet beslist en komt alles aan op het treffen van aanstaande zaterdag op Panhuis.

Sportpark Molenbroek in Gemert was donderdagavond het decor voor de heenwedstrijd in de kwartfinale van de play-off om promotie/degradatie in de Tweede Divisie. Als je de meningen van de kenners moet geloven, is GVVV in deze strijd dé favoriet voor de eindoverwinning en blijft het ook komend seizoen behouden voor de Tweede Divisie. De ploeg van Gery Vink heeft in de afgelopen maanden keihard geknokt om überhaupt mee te mogen doen aan deze race, want wie je een paar maanden geleden ook sprak, niemand gaf meer een stuiver voor het lijfsbehoud van de Veenendalers. Sinds het aantreden van Vink op Panhuis is er echter weer een soort flow teruggekeerd in de ploeg en lijken de puzzelstukjes net op tijd in elkaar te zijn gevallen. Hierdoor zijn er in de cruciale weken van het seizoen nog crucialere punten gepakt en was de 17e plaats uiteindelijk het maximaal haalbare. De play-offs lijken voor GVVV dus een ideale herkansing om alsnog te bewijzen dat het thuishoort op het hoogste amateurniveau van Nederland. Tegenstander Gemert zal hier natuurlijk een stokje voor willen steken, maar kende een hele andere aanloop naar dit “toetje”. De ploeg van trainer Reinald Boeren was op een gegeven moment, nog niet zo lang geleden, dé absolute titelkandidaat in de Derde Divisie Zondag. De ploeg zag concurrent OFC instorten en profiteerde maximaal van deze inzinking. Dit resulteerde in een grote voorsprong en de titel leek een formaliteit te worden. Niets was echter minder waar, want toen sloeg de titelstress toe. Een daadwerkelijk bizar slecht seizoenseinde, waarin in de laatste wedstrijden zes keer werd verloren en drie keer gelijkgespeeld, zorgde er voor dat de ploeg de titelkansen niet meer in eigen handen had en dat OFC uiteindelijk er toch met de schaal vandoor ging. In tegenstelling tot voor GVVV, zijn de play-offs voor Gemert dus niet het lekkere zoete ijsje, maar na een seizoenseinde met klap op klap, lijkt het meer op een verplicht bordje levertraan.

Hoe dan ook; het feit is nog steeds zo dat de play-offs een bedroevend seizoen (of eindfase) in één keer kunnen goedmaken, dus de belangen waren er niet minder om. Beide trainers hielden dan ook vast aan de namen waarin zij vertrouwen en die zij geschikt achten om de strijd aan te gaan. Echter was er bij beide elftallen wel één wijziging ten opzichte van de wedstrijden tegen respectievelijk Hollandia (2-1 verlies) en TEC Tiel (5-1 winst). Bij de thuisploeg was de afscheidnemende Joop Daniëls naar de bank verdreven. Zijn plaats werd voorin ingenomen door de twintigjarige Hazem ben Rouba. Ook bij GVVV dus één wijziging; Achraf Nejmi nam achterin de plaats in van Mats Grotenbreg en vormde samen met Joeri Potjes het hart van de Veenendaler defensie.

Iets later dan 20:00 gaf scheidsrechter Nick Tunnissen het startsignaal van de wedstrijd en was voor beide teams de kwartfinale eindelijk begonnen. Van te voren had Gemert nog afscheid genomen van een paar trouwe soldaten, waaronder Willem den Dekker (De Treffers), Erik van Loon (Blauw Geel’38) en aanvoerder Joost Habraken (einde carrière). Na dit afscheid en het bijbehorende vuurwerk vanuit het publiek, was er op het veld ook al gelijk voorwerk waar te nemen. Beide ploegen hielden zich niet in en startten de wedstijd met de voet op het gaspedaal. Binnen een paar minuten had GVVV al twee corners weggegeven en moest keeper Jan van Willige gelijk zijn organisatie op orde hebben. Dit leidde nog niet tot concreet doelgevaar. Echt doelgevaar was er pas na de achtste minuut toen middenvelder Mart de Jong zichzelf een goede schietkans toediende. Gemert-keeper Stefan Tielemans had hier echter goed het ook in en redde bekwaam. Nog geen minuut later zag Tielemans opnieuw gevaar op zich afkomen, toen de man die afgelopen zaterdag nog goed was voor vier goals tegen TEC, Adham el idrissi, vanaf de linkerzijde naar binnentrok en de verre hoek opzocht. Opnieuw keerde de doelman van de thuisploeg en kwam Gemert het eerste kwartier van de wedstrijd zonder kleerscheuren door.

Na tweeëntwintig minuten nam GVVV de voorsprong in de wedstrijd. Waar Gemet in de minuten daarvoor juist weer wat beter in de wedstrijd leek te komen, sloegen de Veenendalers genadeloos toe vanuit een haarscherpe counter. De bal kwam uit een ingooi van Gemert-rechtsback Jens Leijten, op de helft van GVVV. De ingooi werd onderschept door Adnane en met een fabuleuze crosspass stuurde de linksback rechtsbuiten Jordi Bitter weg. Bitter nam de bal goed aan, kon 1-op-1 met Tielemans en schoof de bal keurig netjes in de lange hoek. Dit keer was er voor Tielemans geen houden aan. De voorsprong deed GVVV goed, want het trok het spel meer naar zich toe en leek de overhand te hebben. Gemert moest de klap van de 0-1 achterstand verwerken en kwam zelf eigenlijk niet aan aanvallen toe. Nog geen tien minuten na de 0-1 stond de 0-2 alweer op het scoreboord en leek GVVV daarmee op rozen te zitten. Ook in deze goal had Jordi Bitter weer een belangrijk aandeel. Na een snelle aanval over rechts gaf de rechtsbuiten de bal hard voor voor het goal en werd de bal opgepikt door Byron Burgering. De linksbuiten had niet veel tijd nodig om zijn linker achter de bal te plaatsen en die daarmee genadeloos hard en hoog in het dak van het goal te rossen. Ook nu was Tielemans weer compleet kansloos en was hij voor de tweede keer gepasseerd. Burgering was sowieso bezig aan een uitstekende wedstrijd waarin hij het leven van de Gemert-verdediging telkens zuur maakte. Met zijn snelheid en techniek was Burgering vrijwel elke keer een garantie voor gevaar. Gemert maakte een aangeslagen indruk en moest dus andermaal een tik verwerken. Vlak voor rust zorgde spits Chafik Mezziani nog wel voor wat opwinding bij het thuispubliek, maar ook zijn poging was geen probleem voor Van Willige. Zo was er op deze avond met fraaie metrologische omstandigheden, zowel letterlijk als figuurlijk, geen wolkje aan de lucht voor GVVV. De ploeg was, zeker na die 0-2, heerser op het veld en had het aangeslagen Gemert in de tang.

De tweede helft begon echter minder rooskleurig voor GVVV. Tenzij deze rozen rood waren dan, want dat was de kleur kaart die aanvoerder Adnane al na 3 minuten in de tweede helft in ontvangst mocht nemen. Gemert was offensief uit de kleedkamer gekomen en dit resulteerde in een schotpoging in de zestienmeter. Met een reflex blokte de aanvoerder de bal op de lijn en kon scheidsrechter Tunnissen niets anders doen dan Adnane al heel vroeg naar de kleedkamer sturen. Tevens leverde deze actie een strafschop op. Joost Habraken leek dit cadeautje (en mogelijk voer voor een “remontada”) wel te willen uitpakken, maar zag zijn inzet gekeerd worden door keeper Van Willige. Zelfs deze mogelijkheid werd niet benut door Gemert en het leek hierdoor weer een wedstrijd te worden waarvan ze er bij de thuisploeg al zoveel hadden gehad in de laatste weken. Het zat niet mee en dit speelde GVVV alleen maar meer in de kaart. Ondanks dat de mannen van Gery Vink met één man minder op het veld stonden, was daar maar weinig van te merken. Gemert probeerde wel om nog iets te forceren, bezweek de organisatie van de Veenendalers maar zeer zelden. Sterker nog, GVVV had zichzelf een nog veel betere uitgangspositie kunnen/moeten verschaffen. Doordat Gemert steeds meer naar voren speelde vielen er aan de andere kant enorme ruimtes achter de verdediging van de thuisploeg. Zeker twee keer kreeg GVVV de vrije doorgang naar Tielemans, maar steeds ging het fout op het beslissende moment. Eerst mocht Burgering op Tielemans af – over. Daarna was het het duo Joshua Patrick en El Idrissi wat samen ontsnapt was aan de buitenspelval en alleen naar het goal mocht gaan, maar de pass van Patrick was onnauwkeurig en dus ging ook deze kans in rook op. Patrick kreeg even later de mogelijkheid om zijn slordige pass goed te maken, maar zag zijn kans via Tielemans en de onderkant van de lat in rook opgaan. Zo had GVVV dus drie enorme kansen om al in deze wedstrijd het belang van de returnwedstrijd volledig de nek om te draaien, maar liet het dat na en was Gemert nog in leven.

Vlak voor het eindsignaal werd de wedstrijd dan toch nog ontsierd. Toen de 90-minuten al op het bord stonden, vond een bepaald groepje capuchonnetjes het nodig om zich te misdragen (voetbal anno 2022….) en werd de wedstrijd gestaakt. Naar verluid waren dit “supporters” vanaf buitenaf die het nodig vonden om deze gemoedelijke pot voetbal toch nog een donker randje te geven. Beide ploegen werden naar binnen gestuurd en de wedstrijd was tijdelijk gestaakt. Nadat het gespuis het sportpark af was gejaagd/gevlucht, keerden de beide teams weer terug op het veld en moesten er nog vijf minuten gespeeld worden. Deze vijf minuten pakten uitstekend uit voor de thuisploeg, want in het slotoffensief lukte het om nog wat terug te doen en zodoende de spanning weer volledig terug te brengen. Na een prima voorzet van Leijten, kopte invaller Wout Barten van dichtbij binnen en leefde de hoop bij Gemert voor de return weer op. GVVV mag dit zichzelf aanrekenen, want het kreeg in de tweede helft genoeg goede kansen om aan alle onzekerheid een einde te maken. Zelfs met één man minder. Aanstaande zaterdag staat die return op het programma in Veenendaal. Om 18:00 vormt sportpark Panhuis het decor voor de return van deze ontmoeting die dus nog zeker niet beslist is.