Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Voorbeschouwing Derde Divisie Zondag: Veel nieuwe gezichten

De Derde Divisie Zondag was vorig jaar voor de neutrale supporter een feest om te volgen. Iedereen kon van iedereen winnen. En dat maakte het zo’n leuke competitie. Maar ook een hele spannende. Waar op de laatste speeldag OFC uiteindelijk met de titel er vandoor ging. Dat hadden ook nog verrassing van het seizoen Gemert kunnen zijn, maar ook Hercules en ADO’20 die een knotsgek onderling einde hadden, waar niemand meer rekening mee hield. Om aan te geven hoe knotsgek de competitie was: Gemert, kanshebber voor de titel op de laatste speeldag, eindigde laatste in de 3e periode. Ongekend en ontzettend leuk.

Maar goed, dat was vorig seizoen. Dit seizoen begint het weer van voor af aan. Er zijn een aantal clubs uit de Derde Divisie verdwenen: kampioen OFC promoveerde naar de Tweede Divisie. Vier clubs degradeerden: Westlandia en Hollandia degradeerden direct. EVV en Hoogland verloren in de nacompetitie. De vier degradanten komen dit seizoen uit in de Vierde Divisie, de nieuwe naam voor wat voorheen Hoofdklasse heette. Dat betekent dat er ook vijf nieuwe gezichten te verwelkomen zijn. We zullen ze voorstellen in deze voorbeschouwing.

De nieuwkomers

Een van de duels is gelijk een ‘nieuwkomersduel’. De laatste kampioen van de Hoofdklasse A Zondag, TOGB uit Berkel en Rodenrijs, gaat op bezoek bij UDI’19 uit Uden. De geel-zwarten zijn bezig met een opmars gezien de laatste jaren. TOGB werd als promovendus direct kampioen in de Hoofdklasse en stijgt dus in één keer door naar de Derde Divisie. UDI’19 vonden we zes jaar geleden nog terug in de Derde Divisie. Ze degradeerden dat jaar, maar zijn na zes jaar weer terug op het tweede amateurniveau.

De andere kampioen, Baronie uit Breda, mag voor het eerst de reis gaan maken naar Haaksbergen voor de wedstrijd tegen HSC’21. Baronie werden glansrijk kampioen en kon zich al ruim op tijd voorbereiden op de Derde Divisie. HSC’21 werd vorig seizoen nog periodekampioen en daar willen ze zich hoogstwaarschijnlijk weer op richten.

ALPHEN AAN DEN RIJN, NETHERLANDS – APRIL 23: # 13 Sitor Sla (TOGB) celebrates his 0-1 during the Hoofdklasse-A match between Alphense Boys and TOGB at Sportpark De Bijlen on April 23, 2022 in Alphen aan den Rijn, Netherlands (Photo by Ron Hoenson/Orange Pictures)

Het eerste Brabantse onderonsje komend weekend, we hebben er veel dit seizoen want er zitten acht ploegen uit Noord Brabant in de competitie, is UNA tegen OJC Rosmalen. OJC is een relatief bekende. Hun afwezigheid op Derde Divisie-niveau telde slechts twee seizoenen. OJC werd destijds afgelost door Hoogland. Twee jaar later nam de ploeg van trainer Willem Leushuis revanche door de Hooglanders weer zelf naar de Vierde Divisie te verwijzen. UNA zal beter willen presteren dan afgelopen seizoen. Een 8e plek moet als teleurstelling voelen in Veldhoven.

De laatste nieuwe ploeg in de Derde Divisie Zondag is VVSB uit Noordwijkerhout. Het gaat op bezoek bij Quick uit Den Haag. VVSB is uiteraard voor volgers van deze site geen onbekende. Ze zaten een tijd in de Derde Divisie Zaterdag als zondagploeg. Omdat de competities scheef leken te vormen, is VVSB naar de zondag gegaan. Quick eindigde vorig seizoen in het rechterrijtje. De Hagenezen zijn een stabiele Derde Divisionist geworden, maar zullen langzaam aan graag hoger willen eindigen.

De oude bekenden

Naast vijf nieuwe ploegen ook een hoop oude bekenden. 13 om precies te zijn. Het eerste onderlinge duel tussen bekenden is HerculesDongen. De Utrechters grepen net naast de titel vorig seizoen en dat willen ze vast recht zetten. Dongen eindigde op een keurige 7e plek. De lat zal voor dit seizoen minimaal net zo hoog liggen op sportpark De Biezen.

De enige overgebleven Limburgse ploeg, Groene Ster, krijgen de Superezels van ADO’20 op bezoek. Waarschijnlijk het duel met de meeste kilometers. ADO’20 greep vorig seizoen net naast alle prijzen. Groene Ster eindigde op een keurige 6e plek.

Het volgende Brabantse duel, en gelijk de topper dit weekend, is OSS’20Gemert. Beide grepen naast een titel, vrij kort achter elkaar. OSS’20 in het seizoen waar de corona ingreep en Gemert afgelopen seizoen waar ze heel knap tot het einde meededen. OSS’20 eindigde uiteindelijk 5 punten achter kampioen OFC, maar de Ossenaren stonden toch op een 5e plek.

JOS Watergraafsmeer bleef afgelopen seizoen maar net boven de degradatiestreep. Het definitieve veilig spelen gebeurde door gelijk te spelen tegen aankomend tegenstander Blauw Geel’38. Voor beiden begint de competitie dus die vorig seizoen eindigde. De Veghelaren staan al voor de 6e keer op rij in de Derde Divisie maar eindigde steeds in de volle seizoenen in het rechterrijtje.

Last but not least ontvangt RKVV DEM uit Beverwijk Unitas uit Gorinchem. DEM verraste vorig seizoen vriend en vijand door na de winterstop op te klimmen van een 18e plek, met 1 been al in de Vierde Divisie maar ze klommen knap naar een 12e plek. Unitas had een omgekeerd scenario. Zij stonden 2e, eindigde 13e. Beide ploegen zullen dit seizoen een stabielere indruk willen achterlaten.

Het programma:

14.00 UDI ’19 – TOGB
14.00 JOS/Watergraafsmeer – Blauw Geel ‘38
14.00 DEM – Unitas
14.00 Quick – VVSB
14.00 Hercules – Dongen
14.00 OSS ’20 – Gemert

14.30 Groene Ster – ADO ‘20
14.30 UNA – OJC Rosmalen
14.30 HSC ’21 – Baronie