Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | UDI ’19 laat het opnieuw liggen; JOS sneaky naar 0-1-overwinning

Toen scheidsrechter Lars van Leeuwen voor het laatste fluitsignaal blies zondagmiddag bij UDI ’19 tegen het Amsterdamse JOS/Watergraafsmeer waren de frustraties in het Udense kamp bijzonder groot; spelers stortten ter aarde; vele gezichten stonden op oorlog en een trainer die uit pure frustratie de poort uitwandelde en niet terugkwam voor de gebruikelijke wedstrijdevaluatie in de bestuurskamer.

Het was honderd procent te begrijpen ook nog. Zojuist had UDI’19 een terechte doelpuntloze puntenverdeling uit handen gegeven toen in de blessuretijd een fout van doelman Ralph Bos de rood-wit-blauwen duur kwam te staan. De ingevallen Malcolm Esajas was er als de kippen bij om het foutje doeltreffend af te straffen: 0-1. Daarmee bezorgde hij JOS drie heel kostbare punten en drukte hij de thuisclub nog verder in de problemen.

Er is nog steeds hoop

Een geluk: er is nog steeds hoop voor UDI’19 dat ook deze wedstrijd niet had hoeven te verliezen. Het enige dat men de elf van UDI’19 kwalijk kan nemen is dat men de kansen niet afmaakt. Niet alleen in deze wedstrijd maar eigenlijk al het gehele seizoen. 21 doelpunten in 27 wedstrijden is Derde Divisie-onwaardig.

Maar met nog zeven wedstrijden op de wedstrijdagenda bedraagt de achterstand op plaats nummer 16 (rechtgevend op het spelen van P/D wedstrijden) slechts 4 punten en een slechter doelgemiddelde)

Keihard werken wordt niet beloond…

UDI ’19 werkte deze middag keihard, terwijl ook qua inzet er niets op af te dingen viel. Eigenlijk kwam JOS Watergraafsmeer er in het eerste gedeelte totaal niet aan te pas. Bij de Amsterdammers startte Raymond Fafiani vanaf het begin, hetgeen wel scheelde want de slimme speler staat nog steeds zijn mannetje en heeft ook nog veel technische bagage in huis om anderen beter te laten spelen.

Maar ook hij alleen kon het niet maken. Als het vizier van Jan van de Haterd wat scherper was afgesteld had UDI voor de thee al op voorsprong kunnen komen. Het was te danken aan de deze middag uitstekend Amsterdamse doelman Bas Schol dat JOS de nul wist vast te houden.

In de negentiende minuut bracht de lat redding bij een schot van diezelfde van de Haterd terwijl in het verdere verloop Bas Schol  ook goed handelde bij een uithaal van Wibe van Rooij. Tony Tol bracht ook nog eens redding bij een doorbraak van v.d. Haterd. De twee enige momenten waarbij er van enig JOS-gevaar sprake was werd deels veroorzaakt door UDI’19. Eerst liet Ralp Vos een voorzet van Raymon Fafianie los. Maar gelukkig voor de thuisclub was er geen vijandelijke aanvaller aanwezig terwijl een loeiharde vrije trap zijn Waterloo vond op de voet van Vos; derhalve een brilscore halverwege.

UDI ’19 begon na de thee voortvarend. Wilde een snelle treffer forceren. Was daar dichtbij via Stijn van de Broek maar weer stond Schol op de juiste plaats. JOS had moeite om geen schade op te lopen. Het was snel te zien dat de ploeg die zou gaan scoren de grote overwinnaar zou gaan worden op Sportpark Parkzicht.

Kleine aanvaring….

Toen in de 67e minuut iedereen de stellige overtuiging had dat UDI een penalty verdiende wegens onderuit halen van van Hout binnen de 16-meter door Tony Tol was scheidsrechter van Leeuwen een andere mening toegedaan: gewoon doorspelen riep hij. Iets waar UDI-trainer Lodewijk de Kruif het niet mee eens was en hem op een kort praatje met van Leeuwen kwam te staan. Wat was er aan de hand met het onderonsje vroegen we de referee na afloop: “Eigenlijk niet zo heel veel hoor. De trainer zei niets maar maakt een vervelend wegwerpgebaar en daar ben ik niet van gediend. Dat hebben we eventjes uitgepraat en zijn toen gewoon doorgegaan”.

UDI blijft drukken maar scoort niet!

UDI’19 bleef drukken; de JOS defensie stond op knappen, maar wonder boven wonder bleef de verdiende treffer uit. Ook een schot van de ingevallen Jeroen van Schoonhoven vond Schol op zijn weg.

In de slotfase bracht JOS-trainer Cor ten Bosch Esajas in voor Revelinnio Slijters. Dat bleek een gouden wissel want in blessuretijd was Esajas er als de kippen bij toen Ralph Vos een voorzet losliet. De 36-jarige Esajas (“Ik weet nog niet wat ik volgend seizoen ga doen; daar beslis ik binnenkort over”) liet zich dit buitenkansje niet ontnemen en kroonde zich met deze treffer tot matchwinner; alles en iedereen dat UDI’19 was achterlatend met een enorme kater.

Een puntenverdeling zou terecht geweest zijn…

Ten Bosch na afloop: “Het was voor ons deze middag een lastige wedstrijd mede door het zware veld dat wij niet echt gewend zijn. In alle eerlijkheid moet ik ook zeggen dat deze wedstrijd geen winnaar verdiend had. Een puntenverdeling had de verhouding beter weergegeven. Maar ja, zo werkt het niet. Ik ben in ieder geval reuze blij met deze driepunter waarmee we weer wat ruimer kunnen ademen, al zijn we er nog lang niet met zeven wedstrijden voor de boeg.”