Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | UDI ’19 ziet Baronie in slotfase nog gevaarlijk dichtbij komen

UDI ’19 mag na het bezoek aan Baronie in Breda nog hoop koesteren dat men het Derde Divisie-schap wellicht kan consolideren. In het voor beide teams belangrijke treffen met het oog op rechtstreekse degradatie bleef de ploeg van Lodewijk de Kruif aan de positieve kant van de score door met 3-2 te zegevieren. Het was de eerste zege sinds 5 oktober 2022. Maar dat niet alleen; UDI ’19 gaf de rode lantaarn over aan Dongen terwijl men de achterstand op nummer zestien (Baronie) verkleind zag worden tot vijf punten.

Het was op Sportpark de Blauwe Kei een opmerkelijke wedstrijd waarin UDI’19 het in de eerste helft duidelijk voor het zeggen had. Baronie (met Michel van Butselaar weer onder de lat) kwam er totaal niet aan te pas en werd overlopen door het – in vergelijking met vorige week – goed spelende UDI ’19, dat het deze middag moest doen zonder de geschorste Wietse van Lankveld.

Doelpunten vielen op het juiste moment

Dat zag ook trainer Lodewijk de Kruif. ,,We speelden fris en onbevangen, terwijl we ook nog eens het geluk hadden dat de doelpunten op het juiste moment vielen.” En doelpunten konden er worden genoteerd aan de kant van UDI’19. Een ongekende luxe.

Niet minder dan drie keer kon er voor de thee gejuicht worden. Voorin viel met name het sterke spel van Jeroen van Schoonhoven en Jan van de Haterd op.

De 22-jarige Van Haterd kwam afgelopen seizoen als topscorer over van de huidige vierdedivisionist HVCH en heeft inmiddels ook de status bereikt van topscorer bij UDI’19. Maar hij kan niet alleen doelpunten maken; hij heeft ook de technische capaciteiten om anderen te laten scoren. Zeer bruikbaar en belangrijk in de Udense ploeg.

Comfortabele 3-0 voorsprong bij rust

De wedstrijd was amper begonnen toen Baronie al achter de feiten aanliep, nadat Roald van Hout zijn ploeg na zes minuten op voorsprong had gezet (0-1). Toen na ruim een half uur Jeroen van Schoonhoven – na goed voorbereidend werk van Van de Haterd – er 0-2 van maakte, gingen de kopjes al hangen bij de thuisclub.

Yassine Mejres probeerde het voor rust weliswaar nog van afstand maar doelman Ralph Vos was deze middag attent en goed bij de les .

Of het liedje “Gas erop” van de Brabantse zanger Jack van Raamsdonk bij opkomst van UDI’19 voor de tweede helft  de ploeg inspireerde zal wel een onbeantwoorde vraag blijven. Feit is wel dat Van de Haterd wel snel het gas erop had. Eerst stond de paal in de weg, maar vervolgens was het alsnog raak voor UDI’s topscorer (0-3).

Achterover leunen bijna fataal

Na deze treffer was het gedaan met de scoringskracht van de bezoekers. UDI ’19 ging achterover leunen. Het spel werd met name achterin nonchalanter, mede doordat Sem Curvers zich met (hoogstwaarschijnlijk) een lichte hersenschudding moest laten vervangen door Tijn van de Goor.

Baronie rook kansen, was duidelijk op zoek naar de aansluitingstreffer en die kwam er ook met nog een kwartier op de klok. De afgelopen week veel in het nieuws gekomen Jens Wirix – hij vertrekt samen met zijn broer Sander en Moustafa Mohammed volgend seizoen naar RBC Roosendaal – was de maker van 1-3.

Zou Baronie er nog een slotoffensief uitpersen net als vorige week bij Quick Den Haag toen men tweemaal wist te scoren in het laatste kwartier? De treffer gaf de burger duidelijk moed want de thuisploeg bleef jagen. Niet zonder succes, want vlak voor tijd was het David Vermeulen die de marge wist te verkleinen naar 2-3.

Het was te danken aan een  knappe redding van Ralph Vos in de laatste minuut dat het alsnog niet 3-3 werd. Dat werd het niet mede omdat leidsman Max Kok wel heel erg karig was met de extra tijd.

Martijn van Galen wond zich daar zichtbaar over op. Met de klok in de hand attendeerde hij Kok erop dat er nog drie minuten te spelen waren. De arbiter wilde van niets weten. Baronie moest zijn veertiende nederlaag incasseren