Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Sportlust en Kozakken Boys houden elkaar in evenwicht

Om 20.00 uur woensdagavond precies blies scheidsrechter Stijn van Zuilichem in Woerden voor het begin van de slotserie van een veel te lang durend voetbalseizoen, waarin uitgerekend de komende twee weken antwoord gegeven zal worden op de vraag: Welke club wordt Tweede Divisionist of welke club blijft Tweede Divisionist. Een toetje (de nacompetitie) waarbij een achttal clubs betrokken zijn: Tweede Divisionisten GVVV en Kozakken Boys en Derde Divisionisten Gemert, Sportlust’46 (Woerden), DVS’33 (Ermelo), Sparta Nijkerk, Hercules (Utrecht) en HSC’21 (Haaksbergen).

Gisteravond trapten Sportlust’46 en Kozakken Boys af.

Twee ploegen die zich beide verschillend op deze nacompetitie voorbereid hadden. Sportlust-trainer Patrick Loenen wilde fris aan deze wedstrijd beginnen en gaf niet minder dan 9 basisspelers vrijaf in de laatste competitiewedstrijd tegen DVS’33 terwijl Kozakken Boys in het afsluitende competitietreffen tegen het reeds gedegradeerde ASWH een handjevol basisspelers spaarde.

In Woerden miste Sportlust’46 Abdel Metalsi; Kozakken Boys had Tarik Fagrach (niet helemaal fris) op de bank zitten terwijl de geblesseerden Lars Hutten en Stephen Warmolts geblesseerd toekeken.

Het werd geen boeiend duel tussen deze twee teams waarbij het publiek op het puntje van de stoel ging zitten. Dat kon men ook niet echt verwachten.

De belangrijkste uitgangspositie van de beide trainers Patrick Loenen en Michel Langerak was een resultaat neerzetten dat perspectief bood voor de return van zaterdag a.s. op sportpark de Zwaaier in Werkendam.

Patrick Loenen: “We hebben zeker niet slecht gespeeld”

Patrick Loenen: “Onze uitgangspositie was om voor de volle winst te gaan. Dat betekende ook dat we geduldig te werk moesten gaan. In de eerste helft hadden we een licht overwicht waarin zelfs een aantal kleine kansjes ontstonden. Na de thee had Kozakken Boys een wat andere tactiek waardoor wij het wat lastiger kregen. Teleurgesteld in de 0-0 eindstand? Zeker niet; we hebben het niet slecht gedaan; hebben genoeg gecreëerd om niet kansloos te zijn zaterdag”.

De tot topscorer van Utrecht gekroonde Mark van der Weijden (27 competitietreffers) wist weliswaar deze avond niet te scoren maar bleek toch een speler te zijn die, als hij aan de bal was, de Kozakken Boys verdediging handenvol werk bezorgde. De enkele keren dat hij zich los wist te wringen van de Boys-verdedigers bleek hij niet alleen snel te zijn maar ook nog eens levensgevaarlijk.

Dat bleek al in de 5e minuut toen een pass van Wessel Meiring Van der Weijden bereikte en hij de deze avond prima keepende Mike van de Meulenhof voor de eerste keer op de proef stelde.

Gevaarlijk werd het ook wanneer Nick Verhagen (volgend seizoen samen met trainer Patrick Loenen vertrekkend naar Spakenburg) van achteruit opstoomde richting achterlijn Kozakken Boys en zijn voorwaartsen van een voorzet voorzag. Zonder succes overigens.

Bij de thuisclub onderscheidde zich tevens Mohamed Bendadi met een tweetal schoten die rakelings over gingen. Het gevaar in de eerste 45 minuten bij Kozakken Boys kwam veelal uit vrije trappen, waar “good-old” Leon Bot zich mee bemoeide. Maar ook hier zonder succes. Een “oei” klonk er uit het publiek vlak voor rust toen een schot van Boys-aanvaller Rochdi Achenteh net over ging.

Michel Langerak: “Gezond verstand boven onnodige risico’s”


Na de thee had Michel Langerak zijn strijdwijze wat aangepast zonder onnodige risico’s te lopen.

“Wellicht had er na de thee wat meer in gezeten, maar het belangrijkste was dat we een goede uitgangspositie wilden creëren waarbij het gezonde verstand moest overheersen boven het tegen een achterstand aanlopen. Aan ons zaterdag de zware taak om het karwei af te maken, hetgeen nog niet zo gemakkelijk zal zijn want Sportlust beschikt over een knappe ploeg”.

De tweede helft gaf een spelbeeld te zien waarin ook nu de teams elkaar nauwelijks ontliepen en het verschil tussen Tweede en Derde Divisie amper zichtbaar was. Achterin hielden Martijn Jansen, Floris Mulder, Bas van Zoest en Thomas Heideman de zaak prima gesloten bij Sportlust’46. En was er dan een moment wanneer dit viertal gepasseerd was bleek doelman Romero Antonioli goed bij de les te zijn; iets dat Mike van de Meulenhof aan Kozakken Boys zijde ook was trouwens.

En zo kabbelde de wedstrijd zich naar een eind, waarbij de vermoeidheid van een lang seizoen aan beide kanten goed merkbaar was. Een winnaar zou niet verdiend zijn geweest in dit duel maar een winnaar moet er zaterdag toch echt komen in Werkendam desnoods na penalties.

Mark van der Weijden: “We zijn niet kansloos

Mark van der Weijden ziet ondanks de 0-0 eindstand mogelijkheden.

“Het zat er vanavond niet echt in. Het was lastig voor ons omdat we niet ons eigen spelletje konden spelen. De passes waren niet altijd op maat en de kleine kansjes die we met name in de eerste helft kregen werden niet verzilverd. Maar kansloos zijn we zeker niet want zoveel verschil vond ik er niet inzitten vanavond”.”

Johnny Lommers: “We zullen nog vol aan de bak moeten” 

Op weg naar de bus was Kozakken Boys spits Johnny Lommers niet helemaal ontevreden. In de tweede helft had hij zelfs de openingstreffer op zijn schoen maar Antonioli redde.

“Het was een lastig avondje voor ons tegen een gelijkwaardig Sportlust’46 dat over een goede ploeg beschikt. Zaterdag zullen we vol aan de bak moeten om door te gaan naar de volgende ronde”.


De ontknoping: zaterdag a.s. om 15.00 uur in het Brabantse Werkendam. Plaats van handeling? Sportpark de Zwaaier.