Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Trainer René van der Kooij (Hercules) dag na bekerstunt tegen Ajax “Ik ben nog steeds aan het bijkomen, maar het is een geweldig gevoel”

De dag na de geweldige bekerstunt van derde divisionist usv Hercules sprak Topamateurvoetbal.com met trainer René van der Kooij van de Utrechters. “Ik heb vannacht niet geslapen, ik word van hot naar her gesleept om mijn praatje te doen. Vanochtend om half acht alweer op de radio. Net stonden er zes camera ploegen op ons Sportpark en nu ben ik onderweg naar Hilversum voor weer een ander programma. Ik ben nog steeds aan het bijkomen en ook wel een beetje moe, maar het is een geweldig gevoel. Helemaal omdat het gezien de kansen die wij gehad hebben niet eens onverdiend was. Ik ben onwijs trots op wat wij als ploeg en club gepresteerd hebben.”

Vraag: Wij begrepen dat je urenlang naar beelden van Ajax hebt gekeken om je strijdplan te maken?

Dinsdag laat kwam Zimon van der Horst, een Utrechtse jongen die videoanalist is bij PEC Zwolle bij ons in beeld. Ik heb dinsdag van 22:00 uur tot woensdag 02:00 uur alle beelden die Zimon had van Ajax bekeken. Wat mij opviel, met name in de wedstrijden tegen PEC Zwolle en Sparta, is dat deze ploegen veel makkelijker voetbalde dan Ajax, ondanks dat Ajax die wedstrijden won of niet verloor. Ik had mijn wedstrijdplan al voor 80% klaar, de laatste 20% werd bevestigd door de beelden die ik samen met Zimon bekeken hebt.

“wij hebben als amateurploeg tegen ajax zes grote kansen gehad, dat is ontzettend knap, – rene van der kooij trainer van hercules

Ik ben eigenlijk het meest trots op hoe mijn ploeg het plan heeft uitgevoerd. Natuurlijk had Ajax meer de bal dat mocht ook. Maar Hercules heeft niet alleen maar verdedigd. Op het moment dat wij de bal hadden probeerde wij ook te voetballen. De jongens waren bang dat wij alleen maar moesten tegenhouden. Door mijn positivisme heb ik de ploeg ervan weten te overtuigen dat wanneer wij aan de bal waren moesten proberen te voetballen en dat is aardig gelukt. Wij hebben als amateurclub 6 grote kansen gehad tegen Ajax en dat is heel knap natuurlijk.

Vraag: Voor de wedstrijdbespreking tegen Ajax werd door de voorzitter bekend gemaakt dat je contract verlengd is. Had je niet beter tot na de wedstrijd kunnen wachten?

Ja, misschien wel, maar wij waren het al wat langer geleden overeengekomen dat het contract met een jaar verlengd zou worden, alleen is het nu pas met de buitenwereld gecommuniceerd. Er is wel zijdelings wat interesse geweest van andere clubs maar dat is nooit concreet geworden. Ik heb wel een clausule in mijn contract staan dat mocht er de komende weken een mooie club (lees 2e divisie) voorbijkomen dan zal Hercules meewerken. 

Vraag: Je zult volgend seizoen opnieuw moeten gaan bouwen aan een nieuw elftal aangezien nu al bekend is dat er vier speler zullen vertrekken. 

Dat klopt, maar dat is de afgelopen jaren niet anders geweest. De afgelopen jaren zijn er steeds 4 tot 5 sterkhouders vertrokken. Het is ons telkens gelukt om de kwaliteit van de selectie op peil te houden. Ik ben ook meer bouwer dan iemand die in een gespreid beetje moet komen. Wij zullen ons indien nodig gericht versterken. Maar als ik zie dat onze O21 met 3-1 van MVV Maastricht wint en 2e wordt in een sterke competitie dan weet ik dat er ook voldoende potentie dichtbij is. 

Vraag: In de 3e ronde van de KNVB-beker spelen jullie tegen SC Cambuur. Wat zijn je verwachtingen voor deze wedstrijd?

Daar heb ik totaal nog niet over nagedacht. Wij moeten eerst dit nog met zijn allen verwerken en laten inzinken en gaan daarna met familie en vrienden genieten van de feestdagen. Omdat de club wat centjes heeft overgehouden aan het bekertoernooi gaan wij begin januari op trainingskamp naar Spanje. Daarna volgt al snel de wedstrijd tegen Cambuur. Het is nog niet bekend waar wij die wedstrijd gaan spelen. Wellicht opnieuw in de Galgenwaard. De samenwerking tussen Hercules en FC Utrecht was naar ieders tevredenheid dus we gaan het zien. 

Foto: Orange Pictures