Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Voorbeschouwing | DERDE DIVISIE ZATERDAG: Cruciaal duel voor Sportlust’46 in Nijkerk, FC Lisse stuit op SteDoCo en degradatiestress neemt toe

De strijd om de titel in de Derde Divisie van het zaterdagvoetbal blijft spannend en ook in speelronde 27 staat er wederom een echte topper op het programma. Nummer twee Sparta Nijkerk ontvangt Sportlust’46 dat een plaats lager staat. Koploper FC Lisse moet op bezoek bij SteDoCo. In de onderste regionen springt het treffen tussen VVOG en G.O.E.S. in het oog.

Sparta Nijkerk staat slechts één punt achter op FC Lisse en vier punten voor op de komende tegenstander Sportlust’46. De Spartanen zijn bezig met een matige serie, uit de laatste drie competitiewedstrijden werden maar twee punten gepakt, te weinig voor een titelkandidaat. De laatste zege boekte men op 5 april in eigen huis tegen Ter Leede (3-0). Vorig week ontsnapte de ploeg van trainer Eric Speelziek aan een nederlaag tegen ACV, in het laatste kwartier wist het een achterstand van 0-2 om te buigen in een gelijkspel (2-2). Sportlust’46 won in de voorgaande speelronde met 1-0 van VVSB door een treffer in de absolute slotfase van Mo Bendadi. Dit was voor de ploeg uit Woerden ook pas weer de eerste zege na twee nederlagen en een gelijkspel. Sportlust’46 moet in ieder geval een nederlaag voorkomen om nog titelaspiraties te mogen koesteren. Een zege zou betekenen dat de achterstand op Sparta Nijkerk nog maar één punt is. Er staat dus voldoende op het spel.

Nijkerk, NETHERLANDS – MARCH 26:Maurice de Ruiter,Donny van der Wal,Justin Groen of Sparta Nijkerk,during the ZATERDAG DERDE DIVISIE A 2021/2022 match between Sparta Nijkerk and DVS’33 Ermelo on March 26, 2022 in Nijkerk, Netherlands (Photo by Theo Aalten/Orange Pictures)

FC Lisse pakte in de voorgaande speelronde één punt en daar was het na afloop uiteraard niet tevreden mee. De ploeg stond na 21 minuten voetbal namelijk met 3-0 voor tegen ODIN’59, maar deze voorsprong gaf men in de tweede helft alsnog weg (3-3) waardoor de voorsprong op Sparta Nijkerk niet vergroot werd naar drie punten. De komende tegenstander SteDoCo verloor recent van DVS’33 (3-1), maar het wist op 9 april te stunten in Nijkerk, de ploeg won van Sparta Nijkerk (1-2). De komende confrontatie is vooral van belang voor FC Lisse, ieder punt kan belangrijk zijn in de strijd om de titel in de Derde Divisie. SteDoCo staat netjes in de middenmoot en zal wat dat betreft veel minder druk voelen op de zaterdagmiddag.

LISSE, NETHERLANDS – AUGUST 7: Enzo Stroo (FC Lisse) during the Friendly match between FC Lisse and DEM at Sportpark Ter Specke on August 7, 2021 in Lisse, NETHERLANDS (Photo by Marcel van den Bos/Orange Pictures)

De nummer vier op de ranglijst Excelsior’31 krijgt bezoek van DVS’33. Voor de vereniging uit Rijssen is het noodzaak om punten te blijven pakken om toe te kunnen slaan als de concurrenten aan de top van de ranglijst punten (blijven) verliezen. Excelsior’31 staat zeven punten achter op FC Lisse met nog acht wedstrijden voor de boeg. De bezoekers uit Ermelo hebben al lang geleden afscheid genomen van de titelstrijd. Dit door de vier nederlagen op rij aan het begin van dit jaar. Daarna waren de resultaten wisselend en vooral in uitwedstrijden heeft men het lastig. Op 12 maart, wist het voor de laatste keer een uitduel winnend af te sluiten en dat was dan ook direct in de Derby van de Veluwe bij VVOG (0-2). Excelsior’31 won slechts één van de laatste vijf wedstrijden, speelde er drie gelijke en verloor er één. Op 5 maart stonden de twee ploegen ook al tegenover elkaar en toen ging DVS’33 er met de drie punten vandoor (2-1).

Hoek, de nummer vijf, krijgt hekkensluiter DOVO op bezoek. Natuurlijk kan de ploeg uit Zeeland stiekem nog kijken naar de koploper van de competitie, maar de druk zal bij DOVO velen malen groter zijn. De vereniging uit Veenendaal moet punten pakken om een directe degradatie naar de hoofdklasse te voorkomen. In de laatste acht wedstrijden moet het er voor zorgen dat een achterstand van zeven punten goedgemaakt gaat worden op de nummer zestien VVSB. Dit terwijl de ploeg uit Noordwijkerhout wel de benodigde punten wist te behalen in de afgelopen weken. De laatste keer dat DOVO een zege wist te boeken was op 19 februari. Toen wist het de kersverse winnaar van de periodetitel te verrassen (Sportlust’46) met 3-1. Daarna volgden 8 nederlagen en 4 gelijke spelen. Nu treft het in Zeeland het goed in vorm zijnde Hoek. De laatste twee duels werden gewonnen tegen Ter Leede en Staphorst en in dit kalenderjaar verloor het alleen tegen DVS’33 (4-0). Voor DOVO dus een loodzware opgave in Zeeland, maar wie weet kan de ploeg verrassen en worden het onderin nog uitermate spannende weken voor de diverse verenigingen.

HOEK, NETHERLANDS – Maart 19: Roycel James of HSV Hoek, Scheidsrechter Niels Boel Dutch Derde Divisie between Hoek and FC Lisse at Sportpark Denoek on Maart 19, 2022 in Hoek, NETHERLANDS (Photo by Danny Ploegaert/Orange Pictures)

In Harderwijk staat een degradatiekraker op het programma tussen VVOG en G.O.E.S. waarbij direct aangetekend moet worden dat de thuisploeg er momenteel veel beter voor staat dan enkele weken geleden. De thuisploeg van deze zaterdag wist uit de laatste vier wedstrijden tien punten te pakken waardoor de wereld er opeens een stuk zonniger uitziet als je kijkt als VVOG-er naar de stand. In de voorgaande speelronde wist met de wedstrijd tegen DOVO te winnen (1-2) waardoor het verder uitliep van de directe degradatieplaatsen. VVOG staat nu dertiende met tien punten voorsprong op de nummer 17 G.O.E.S. en drie punten voor op ODIN’59 dat vijftiende is. Laatstgenoemde positie betekend aan het einde van het seizoen nacompetitie om degradatie te voorkomen. G.O.E.S. heeft vanzelfsprekend de punten ook hard nodig, bij iedere nederlaag komt directe degradatie steeds dichterbij. Spanning dus volop in Harderwijk!

Overige wedstrijden:
ACV Assen – Barendrecht
Harkemase Boys – Ter Leede
ODIN’59 – Staphorst