Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Voorbeschouwing Derde Divisie zondag: nog geen wedstrijd om des keizers’ baard

Gemert heeft nog 17 punten nodig om het kampioenschap van de Derde Divisie zondag binnen te halen. De laatste zondagkampioen voor de invoering van de Topklasse kan de schaal en het bijbehorende plekje in de Tweede Divisie inmiddels al ruiken. Mochten de Brabanders de titel daadwerkelijk in de wacht slepen komt er ook een extra ticket voor de nacompetitie vrij. Wanneer OFC er in de laatste acht wedstrijden een wonderbaarlijke opstanding uit weet te persen gaat die vlieger ook op. De club uit Oostzaan won de Eerste Periode, koploper Gemert legde beslag op de Tweede Periode.

De Derde Periode is drie wedstrijden onderweg, alleen Blauw Geel ’38 is nog zonder puntverlies. De ploeg uit Veghel komt al op zaterdagavond in actie. In Veldhoven is UNA de tegenstander. Die ploeg behoort tot een groepje van zeven clubs die in aanmerking komt voor de vervangende periode op basis van de ranglijst. Ook Groene Ster behoort tot de kanshebbers voor dit ticket. Zij spelen op zaterdagavond in eigen huis tegen EVV, dat strijdt om degradatie te voorkomen. Een heuse Limburgse derby met tegengestelde belangen.

Ook DEM en Hoogland bevinden zich in degradatieproblemen. Aan de andere kant zijn beide ploegen, met zes punten uit drie wedstrijden, ook behoorlijk gestart in de Derde Periode. Hoogland gaat op bezoek bij JOS/Watergraafsmeer, dat bij verlies weer met beide benen in het drijfzand van de degradatiestrijd staat. DEM reist af naar Utrecht, waar Hercules de tegenstander is. Die ploeg heeft nog zicht op een mooie klassering en daarmee wellicht een vervangende periodetitel.

De andere drie ploegen die behoorlijk zijn gestart aan de Derde Periode zijn Unitas (zeven punten), OSS ’20 en HSC ’21 (beiden zes uit drie). De ploeg uit Gorinchem speelt een uitwedstrijd tegen ADO ’20. De “Superezels” staan slechts twee punten van plaats drie, de plek die op dit moment een ticket voor de nacompetitie oplevert. Op plek drie vinden we OSS ’20 terug. De Ossenaren zijn aan een lekkere serie bezig en als die serie zondag een vervolg krijgt, stijgt OSS ’20, ten koste van directe tegenstander OFC, naar de tweede plaats en houdt het bovendien de winst in de Derde Periode levend. Als HSC ’21 aansluiting wil blijven houden bij Blauw Geel ’38 (en afstand wil nemen van de degradatiestreep) zal er in eigen huis een positief resultaat moeten worden behaald tegen koploper Gemert. Dat is uiteraard een behoorlijke kluif, maar HSC ’21 is momenteel wel in een betere vorm. Gemert won slechts één van de laatste drie wedstrijden, de ploeg uit Haaksbergen pakte het volle pond uit hun drie meest recente duels.

De laatste twee wedstrijden kenmerken zich door tegengestelde belangen. Quick kan nog aansluiten bij het groepje clubs dat mag hopen op en strijden voor de vervangende periodetitel. Daarvoor moet de Haagse nummer tien allereerst zien te winnen van Hollandia, dat zichzelf momenteel op een plek terugvindt die de ploeg veroordeelt tot het spelen van promotie/degradatiewedstrijden. Daarnaast moet het inhaalduel tegen concurrent Dongen ook gewonnen worden om de promotiedroom levend te houden. De Brabanders reizen zondag af naar Naaldwijk, waar Westlandia bezig lijkt te zijn aan de laatste stuiptrekkingen voor het doek valt. De Naaldwijkers staan tien punten achter op de veilige plaats vijtien, maar ook al acht op de p/d-plaats van Hollandia.

Plek 18 lijkt dus de eerste en vooralsnog enige positie die is vergeven. Voor de rest van de Derde Divisie is er nog van alles om voor te spelen. Te beginnen met deze speelronde: negen wedstrijden waarbij er van alles op het spel staat. De enige prijs waar nog niet om gespeeld wordt is des keizers’ baard.