Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING DERDE DIVISIE ZONDAG | Mei finalemaand

Met het aanbreken van de maand mei begint ook de finalemaand in de diverse competities. Met nog vier speelrondes te gaan kunnen ploegen zich niet meer verschuilen. De grote eindsprint gaat beginnen.

Kampioenschap

De strijd om de titel lijkt zo goed als beslist. Koploper ADO’20 heeft de laatste weken de voorsprong op VVSB langzaam uit weten te bouwen tot 7 punten. Normaal gesproken zou dit voldoende moeten zijn voor de Heemskerkers. De Superezels ontvangen zondag op eigen Sportpark De Vlotter, JOS Watergraafsmeer. Gezien de stand op de ranglijst zou dit een zege moeten opleveren voor de gastheren. Echter in de heenwedstrijd werd het ook een benauwde 1-0 overwinning, met een doelpunt in de 90e minuut van Milan Zonneveld. De Amsterdammers kunnen de punten hard gebruiken om weg te blijven van plek 15. De plek die aan het einde van de competitie promotie/degradatiewedstrijden betekent. JOS heeft slechts 1 punt meer dan concurrent Groene Ster wat thuis speelt tegen hekkensluiter UDI’19.

Zaterdagavond

Op zaterdagavond staan er drie wedstrijden op de rol. Eén daarvan is VVSB – DEM. De ploeg van Wilfred van Leeuwen kan niets anders doen dan zijn wedstrijdjes winnen om zo nog enigszins druk te houden op ADO’20. Voor de rest zal er de Noordwijkerhouters veel aan gelegen zijn iedereen fit en fris te houden, met het oog op de nacompetitie. In Veghel staan de ploegen Blauw Geel’38 en Unitas tegenover elkaar. Beiden hebben zij nog het nodige om voor te spelen. Blauw Geel’38 is met Hercules verwikkeld in een strijd om plek 3, een plek die straks recht geeft op nacompetitie. Unitas is de naaste achtervolger van Quick in de derde periode. Met de wetenschap dat Quick twee moeilijke wedstrijden voor de boeg heeft wellicht een kans om wat dichterbij te kruipen. In Rosmalen staat zaterdagavond een “burenruzie” op het programma. OJC bindt de strijd aan met O.S.S.’20. OJC kan vrijuit spelen en is veilig. Voor O.S.S.’20 geldt het tegendeel. De ploeg van Roy de Haan wacht al sinds 26 februari op een overwinning. Voor de door blessures geteisterde ploeg uit Oss is er met een gat van 3 punten naar plek 15 nog een harde noot te kraken.

Derde periode

Het Haagse Quick is de fiere koploper in de 3e periode. De jonge ploeg van trainer Paul van der Zwaan mag de komende twee speelrondes tegen sterke tegenstanders laten zien dat de recente reeks geen eendagsvlieg is. Zondag spelen de Haantjes op het natuurgras in Utrecht tegen Hercules. Zoals al genoemd is Hercules met Blauw Geel verwikkeld in de strijd om plek 3. Een duel om naar uit te kijken. Debutant TOGB lijkt de enige andere kandidaat die nog in aanmerking kan komen voor de derde periode. De ploeg uit Berkel en Rodenrijs moet dan wel thuis winnen van het wispelturige HSC’21. De ploeg uit Haaksbergen is veilig en speelt nergens meer voor. TOGB deed midweeks vertrouwen op door in de halve finale van de regionale Fidus Cup met 0-2 te winnen bij tweededivisionist Excelsior Maassluis.

Zuidelijke onderonsjes

In een drietal wedstijden tussen ploegen uit het zuiden van het land zal er wellicht meer duidelijk worden over degradatie en nacompetitieplekken. Gemert gaat proberen in de thuiswedstrijd tegen Baronie zich meer lucht te verschaffen ten opzichte van plek 15. De gasten uit Breda moeten vol aan de bak om niet rechtstreeks af te dalen. Het verschil met naaste concurrent Dongen is slechts 1 punt, met de rechtstreekse confrontatie van volgende week nog in het verschiet. Dongen zal zijn huid zo duur mogelijk gaan verkopen in Zeelst bij het uitgespeelde UNA. In Heerlenheide is er voor zowel Groene Ster als UDI’19 sprake van een “must win” situatie. Groene Ster wil weg van plek 15 en naar een plek die veiligheid betekent. UDI’19 speelt voor zijn laatste kans om rechtstreekse degradatie te voorkomen.

Programma:

Zaterdag 6 mei
18:00 uur VVSB – DEM
18:00 uur Blauw Geel’38 – Unitas
19:00 uur OJC Rosmalen – O.S.S.’20

Zondag 7 mei

14:00 uur Gemert – Baronie
14:00 uur ADO’20 – JOS/Watergraafsmeer
14:00 uur TOGB – HSC’21
14:00 uur Hercules – Quick H
14:30 uur UNA – v.v. Dongen
14:30 uur Groene Ster – UDI’19