Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING TWEEDE DIVISIE | Is kennis ook macht?

Dat ene vrije weekend voelde als maanden, maar eindelijk is het zover! We gaan beginnen aan de eindsprint. Vier wedstrijden nog en dan weten wie de kampioen is van de Tweede Divisie, welke club degradeert en wie er veroordeeld zijn tot het verplichte “toetje” van de nacompetitie. Voor Jong Volendam (mits Almere City O21 kampioen wordt) en OFC kan dit weekend het lot bezegeld zijn, de race om de titel en die om de nacompetitie te ontlopen zijn echter nog verre van beslist.

We knippen deze voorbeschouwing daarom ook in tweeën: de titelrace en de strijd om de nacompetitie te ontlopen. In beide gevallen kunnen we de race wel ophangen aan hetzelfde stukje amateurpsychologie: is het een voor- of een nadeel dat je weet wat de concurrentie heeft gedaan? Oftewel: is kennis ook macht?

De titelrace

Zoals eerder gezegd, die ene week vrij voelde als maanden. Daarom nog even de stand op de ranglijst, voorafgaand aan deze speelronde:

1. Katwijk 30 – 62 +36
2. AFC 30 – 61 +26
3. Rijnsburgse Boys 30 – 60 +29

Voor alle drie de ploegen is het niet alleen zaak om te winnen, maar ook om dit met zo ruim mogelijke cijfers te doen. Het is namelijk niet ondenkbaar dat het doelsaldo beslissend gaat zijn in de strijd om het kampioenschap. Nummer drie Rijnsburgse Boys speelt uit bij FC Lisse, AFC reist af naar Scheveningen en Katwijk moet op bezoek bij Jong Sparta.

FC Lisse en Rijnsburgse Boys speelden eenmaal eerder een Tweede Divisie-wedstrijd op Ter Specke. Dat duel eindigde in een 3-2 overwinning voor de thuisploeg. De promovendus doet het dit seizoen ook prima in eigen huis. De laatste nederlaag dateert van 15 oktober van het afgelopen jaar, toen De Treffers met 0-2 te sterk was.

Ook AFC kan niet bogen op een supersterke balans bij Scheveningen. Vorig seizoen werd er gewonnen op Houtrust, de jaren ervoor leverden de wedstrijden in Scheveningen een gelijkspel en een nederlaag op.

Katwijk wist nog nooit een uitwedstrijd tegen Jong Sparta te winnen. Driemaal werd er verloren van de Jonge Kasteelheren, afgelopen seizoen werd er met 0-0 gelijkgespeeld. De grote vraag is echter hoe Katwijk omgaat met de kennis die de ploeg heeft voorafgaand aan de wedstrijd. Rijnsburgse Boys en AFC trappen namelijk allebei om 14.30 uur, Katwijk sluit om 17.00 uur de speelronde af.

Die kennis leverde in de afgelopen speelronde niets op voor Katwijk. Vooral op sportpark Middelmors, waar Rijnsburgse Boys net had gewonnen van Kozakken Boys werden de ontwikkelingen op sportpark De Krom, waar Katwijk op achterstand stond tegen Koninklijke HFC, met grote interesse gevolgd. Omdat de Krombewoners uiteindelijk nog een punt uit het vuur wisten te slepen, naderde Rijnsburgse Boys de koppositie tot op twee punten. En vanaf dat punt gaan we nu verder.

De nacompetitie

Wat voor de top van de ranglijst geldt, geldt ook voor de staart. Even het geheugen opfrissen met de situatie vooraf.

14. Excelsior Maassluis 30 – 32 -21
15. TEC 30 – 32 -22
16. IJsselmeervogels 30 – 29 -27

Eén doelpunt. Slechts één doelpunt bepaalt momenteel het verschil tussen een einde van het seizoen op 27 mei en een zekere plaats in de Tweede Divisie voor komend seizoen en een verplichte verlenging met onzekere afloop. En dan is daar ook ineens de wederopstanding van IJsselmeervogels, dat op slechts drie punten van Excelsior Maassluis en TEC ook weer kansen ziet op handhaving zonder nacompetitie.

Voor IJsselmeervogels en TEC geldt in mindere mate wat ook voor Katwijk geldt. De Rooien trappen om 15.00 uur af in Volendam tegen de plaatselijke talenten, TEC start op dezelfde tijd aan de Blauwe zijde van De Westmaat. Excelsior Maassluis begint een half uur eerder aan de uitwedstrijd tegen Koninklijke HFC.

De bespiegelingen vooraf: IJsselmeervogels speelde eenmaal uit tegen Jong Volendam in de Tweede Divisie en won dat duel, Excelsior Maassluis ging afgelopen seizoen voor het eerst in de historie van de Tweede Divisie zonder punten weg uit Haarlem en TEC pakte nog nooit een punt in en tegen Spakenburg.

Is al het bovenstaande iets waard in deze fase van de competitie? Waarschijnlijk niets. Maar als je nu nog geen zin hebt in de laatste fase van de Tweede Divisie ben je geen voetballiefhebber.

Alle wedstrijden

Zaterdag 6 mei:

14.30

FC Lisse – Rijnsburgse Boys
Scheveningen – AFC
Koninklijke HFC – Excelsior Maassluis
Noordwijk – De Treffers

15.00

Spakenburg – TEC
Jong Volendam – IJsselmeervogels
Quick Boys – OFC
Kozakken Boys – HHC Hardenberg

17.00

Jong Sparta – Katwijk