Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING TWEEDE DIVISIE | Cruciale (Super) Zaterdag

Super Zaterdag. Normaalgesproken een term om aan te geven dat er meerdere topwedstrijden op het programma staan. In welke fase de competitie zich bevindt maakt in principe niet zo heel veel uit. Super Zaterdag is vooral een stukje marketing om zoveel mogelijk mensen op te warmen voor een speelronde met mooie affiches. Hoeveel mooier wordt het dan als voor alle ploegen, die onderdeel maken van Super Zaterdag, geldt dat deze speelronde zomaar eens een cruciale kan zijn voor het vervolg van de competitie.

Na zaterdag kan het verschil tussen de koploper en de nummer vijf op de ranglijst nog maar zes punten zijn. Het kan ook zo zijn dat het verschil tussen de koploper en de nummer twee op de ranglijst acht punten bedraagt. Ik zal u alle mogelijke scenario’s tussen deze twee uitersten besparen, vooral omdat de twee beschreven scenario’s duidelijk maken dat de gehele top vijf moet winnen om de titeldroom in leven te houden. En dan ontvangt de nummer vier de koploper en ontmoeten de nummers twee en drie elkaar. Tel daarbij op dat de nummer vijf een ploeg in acute degradatienood treft en je kunt met recht spreken van een Cruciale Super Zaterdag.

Katwijk – AFC

De ideale manier om drie punten in te lopen op de koploper is in een onderling duel. Voor Katwijk is het echter ook bittere noodzaak om de drie punten op De Krom te houden. Een gaatje van vijf punten betekent dat de druk op AFC flink wordt opgevoerd met nog elf wedstrijden te gaan. Wanneer de Krombewoners verliezen kunnen de titelaspiraties zo goed als zeker de koelkast in, een gat van elf punten ga je in even zo veel wedstrijden niet meer dichten.

Mede daarom moet ook AFC winnen bij Katwijk. De Amsterdammers kunnen zich ontdoen van minimaal één concurrent voor de titel. En profiteren op dat moment hoe dan ook van averij bij (één van) de andere achtervolgers. “Do or die” tegen “do or let live” dus.

HHC Hardenberg – De Treffers

Met, respectievelijk, acht en zeven punten uit de laatste vijf competitiewedstrijden kennen HHC Hardenberg en De Treffers een mindere fase in de competitie. Voor beide ploegen zal dan ook gelden dat naast de drie broodnodige punten ook het gevoel een boost zal krijgen. De eventuele winnaar van deze wedstrijd, die om 14.30 uur begint, zal daarna hopen dat Katwijk de punten in huis houdt tegen AFC. Iets wat voor de thuisploeg een stuk natuurlijker zal aanvoelen dan voor de bezoekers.

Rijnsburgse Boys – IJsselmeervogels

Na wisselende resultaten tegen concurrenten AFC en De Treffers wacht er dit weekend een heel andere uitdaging voor Rijnsburgse Boys. Degradatiekandidaat IJsselmeervogels komt op bezoek op sportpark Middelmors. De Rooien pakten dit kalenderjaar nog geen punt en hebben Gert Jan Karsten, die komend seizoen Urk voor IJsselmeervogels zou verruilen, vorige week al losgeweekt bij de Derde Divisionist. Zijn taak klinkt een stuk simpeler dan die in praktijk is: IJsselmeervogels in de Tweede Divisie houden.

De taak voor Rijnsburgse Boys is ook simpel: drie punten pakken om aansluiting te houden met de ploegen die iets hoger op de ranglijst staan. En als Katwijk zich ook nog eens een goede buur toont, doen de Uien weer volop mee om de hoofdprijs.

Het volledige programma

14.30

FC Lisse – Noordwijk
HHC Hardenberg – De Treffers

15.00

Jong Sparta – Quick Boys
Kozakken Boys – Scheveningen
Rijnsburgse Boys – IJsselmeervogels
Spakenburg – Jong Volendam

15.30

Koninklijke HFC – OFC
Katwijk – AFC
TEC – Excelsior Maassluis