Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

De titelhonger van Guus van Weerdenburg: ,,Bij alle kampioenen van de Tweede Divisie gespeeld en maar één keer kampioen geworden”

Als je de prestaties van Guus van Weerdenburg in de Tweede Divisie op een rijtje zet, valt het gevoel van slapstick niet te onderdrukken. B100 uit Bassie en Adriaan meets Laurel & Hardy of zoiets. ,,In allebei door corona afgebroken seizoenen stond ik bovenaan en het seizoen erna werd de club die ik net had verlaten kampioen.” Van Weerdenburg vertelt het allemaal met een glimlach, maar de honger naar een nieuw kampioenschap klinkt duidelijk door die glimlach heen. Op Super Zaterdag kan hij met AFC een flinke klap uitdelen richting de concurrentie.

,,Het wordt inderdaad een cruciale dag,” vindt van Weerdenburg. Indien hij met AFC weet te winnen van Katwijk ontdoen de “Reds” zich in ieder geval van één concurrent. ,,Toch kunnen we er niet volledig gerust op zijn dat Katwijk niet meer mee gaat doen. Dat klinkt misschien wat onzeker, maar in deze competitie is er veel mogelijk.” De herinnering aan de enige keer dat van Weerdenburg kampioen werd dringt zich op. ,,Toen stonden we niet zo ver voor het einde ook twaalf punten los op Kozakken Boys en kwam het uiteindelijk op de allerlaatste wedstrijd aan.”

Verandering van club en positie

Sinds die titel is er behoorlijk wat veranderd voor Guus van Weerdenburg. Niet alleen verruilde hij Katwijk voor AFC, sinds dit seizoen heeft hij ook zijn plek aan de linkerkant verruild voor een plekje als linker centrale verdediger. ,,Je ziet me niet meer langs de lijn flitsen, zoals bij Katwijk,” glimlacht van Weerdenburg, die niet heel erg hoefde te wennen aan zijn nieuwe rol. ,,Ik heb in het verleden ook wel links in het centrum gespeeld, dus het was niet nieuw voor me. Op de linkerflank kwam ik vaak in de positie om de eindpass te geven, nu begint de opbouw bij mij, of bij Dalian Maatsen.”

Cody Klaver

Eén van de redenen om van Weerdenburg als meest linkse verdediger in een centrum van drie te posteren, was het feit dat trainer Benno Nihom zowel van Weerdenburg, als concurrent Cody Klaver te goed vond om op de bank te zetten, zo liet Nihom weten in aflevering 15 van de Broodje Bal Podcast. ,,Ik kan echt heel goed met Cody,” zegt van Weerdenburg. ,,In het veld vullen we elkaar goed aan en wisselen we ook soms van positie. Buiten het veld klikt het ook echt heel goed met hem.” Uit de oplossing van Nihom spreekt de waardering voor Guus van Weerdenburg. ,,Aan de andere kant ben ik ook heel blij dat ik de concurrentiestrijd niet aan hoef te gaan met Cody, want hij is echt heel goed.”

Nihom vult het niet alleen tactisch anders in dan zijn voorganger Ulrich Landvreugd. Ook de spelopvatting is iets anders. ,,Het klopt dat we onder Landvreugd altijd met druk naar voren wilden voetballen, maar het is niet zo dat we nu heel anders spelen,” vindt van Weerdenburg. ,,We willen en kunnen nog steeds dominant en goed voetbal spelen, maar als onze kansen om te winnen groter zijn wanneer we het op een andere manier invullen dan kunnen we dat ook.” Anders gezegd, AFC is realistischer gaan spelen. ,,Realistischer is wel het goede woord ja.”

Realisme en succes

Die realistische invulling leidt wel tot de eerste plaats op de ranglijst en een reeks van veertien competitiewedstrijden zonder nederlaag. ,,En na zaterdag hebben wij alle andere clubs uit de top 5 twee keer gehad, terwijl zij elkaar nog treffen in de komende weken.” Van echte kampioenskoorts is nog geen sprake bij Guus van Weerdenburg, daarvoor is het scenario dat nummer vijf Rijnsburgse Boys na zaterdag op zes punten van AFC staat net zo goed mogelijk als het scenario dat de afstand tussen AFC en de nummer twee acht punten wordt.

De honger naar een kampioenschap is wel enorm bij de linkerverdediger van de koploper. ,,Ik heb voor alle drie de kampioenen in de Tweede Divisie gespeeld en ik ben zelf maar één keer kampioen geworden,” voegt van Weerdenburg nog een extra stukje slapstick toe aan het verloop van zijn carriere. En een extra stukje honger om het aantal kampioenschappen te verdubbelen.