VERSLAG | Quick Boys pakt punt bij AFC na crisisweek

Het eerste weekend van maart zal door AFC en Quick Boys zo snel mogelijk vergeten willen worden. Na het verlies tegen Koninklijke HFC heeft AFC zich woensdag kunnen herpakken door te winnen van ASWH. Menig Quick Boys-supporter zal afgelopen week echter nog zwetend wakker zijn geworden na de wedstrijd tegen HHC Hardenberg. De Blauw-Witten zakten door een ondergrens heen, maar toch wordt een week later tegen AFC iets gedaan waar geen Katwijker van had durven dromen: Quick Boys pakt een punt op Sportpark Goed Genoeg.

De wedstrijd tegen HHC Hardenberg heeft aardig wat teweeg gebracht op Nieuw Zuid. Achter de schermen zijn langdurige gesprekken gevoerd met spelers en staf, waarin alle betrokkenen de nodige frustraties hebben kunnen uiten. Het resultaat? Een tegendoelpunt binnen vijftig seconden. Topscorer Raily Ignacio kan de bal na zwak verdedigend werk al heel snel binnen schieten voor 1-0. AFC schiet uit de startblokken en krijgt vlak daarna nog kansen via Joël Tillema en Cody Claver. Na tien minuten lijkt Quick Boys door te hebben dat de wedstrijd is begonnen en krijgt het twee kansen via Darren Maatsen. Zijn schoten zijn een makkelijke prooi voor keeper Jordi van Stappershoef. De openingsfase van de wedstrijd wordt afgesloten door Fernando Lewis, die in de elfde minuut van de wedstrijd oog in oog komt te staan met Van Stappershoef. Lewis ziet zijn inzet in het net verdwijnen en zet Quick Boys zo weer naast AFC.

Na de 1-1 neemt het tempo even af. In de 29e minuut ontstaat de eerstvolgende grote kans voor Youssef El Kachati. Hij zet zichzelf knap in een kansrijke positie, maar stuit vervolgens op de keeper. Vier minuten later komt Quick Boys op voorsprong tegen AFC. Ivailo Staal zet Maatsen vrij voor de keeper en laatstgenoemde schiet de bal vervolgens heerlijk binnen. Op een paar kleine kansjes na gebeurt er in de eerste helft verder niet veel meer, waardoor AFC en Quick Boys de kleedkamer zoeken met een stand van 1-2.

Blessures Ignacio en Teijsse

AFC gaat direct na rust op zoek naar de gelijkmaker en vindt deze ook via Cody Claver. AFC voetbalt door terwijl Fernando Lewis geblesseerd op de grond ligt en de Amsterdammers komen in de 50e minuut dus weer op gelijke hoogte. De thuisploeg jaagt door en krijgt vijf minuten na het doelpunt de volgende kans via Matthijs Jesse. Hij creëert veel ruimte in de zestien, maar Jeffrey Ket weet ternauwernood de bal voor zijn voeten weg te tikken. Een minuut later levert Dalian Maatsen de bal in bij zijn broer, maar Darren Maatsen weet niet genoeg kracht achter zijn schot te zetten. In de 65e minuut krijgt Ignacio de bal in een vrije positie, maar de spits schiet de bal ver naast. Het zou zijn laatste actie van de wedstrijd zijn, want Ignacio moet het veld een paar minuten later geblesseerd verlaten. Teamgenoot Kenny Teijsse ondergaat vlak daarna hetzelfde lot en moet ook gewisseld worden.

Gemiste kansen

Quick Boys-trainer Edwin Grünholz past een aantal aanvallende wissels toe en dat levert bijna succes op voor Quick Boys. Invaller Sem van Duijn ziet zijn schot knap gekeerd worden door Van Stappershoef. In de laatste tien minuten van de wedstrijd ontstaan er kansen voor beide ploegen en AFC weet acht minuten voor tijd bijna op voorsprong te komen. Jesse haalt uit binnen de zestien en ziet zijn schot rakelings voorlangs gaan. De laatste kans voor AFC komt op naam van Tillema, maar ook zijn schot eindigt niet in het doel van de teruggekeerde Paul van der Helm.

Kans op de winnende

Quick Boys wordt in de absolute slotfase nog een aantal keer gevaarlijk. Sem van Duijn krijgt de bal aangespeeld in het strafschopgebied, maar wordt net op tijd van de bal gezet. Een hoekschop van Ket wordt even later gevaarlijk, als invaller Tommy Bekooij de bal op het dak van de goal kopt. De grootste kans van de tweede helft ontstaat in de blessuretijd, waar Levi van Duijn bijna de winnende treffer maakt. Zijn schot gaat rakelings langs het doel van AFC en dus zal de wedstrijd op Sportpark Goed Genoeg eindigen in een 2-2 gelijkspel.

AFC verliest weer punten in de titelstrijd en heeft het geluk dat Koninklijke HFC en HHC Hardenberg hun wedstrijden ook niet wisten te winnen. Vooraf zou Quick Boys misschien getekend hebben voor een punt tegen AFC, maar achteraf zal het gevoel heersen dat er meer in heeft gezeten voor de Katwijkers. Het is in ieder geval een mooie opsteker in aanloop naar de moeder aller derby’s: Quick Boys – Katwijk.