Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING | Derde Divisie Zondag: Het is dringen voor een plekje in de subtop

Zomaar op een koude midweekse woensdag in maart werd op een sportpark in Amsterdam-Noord de eerste belangrijke slag geleverd in de kampioensrace. OFC bleek duidelijk een maatje te sterk voor Gemert en slaat daardoor een serieus gat van 6 punten. Voor de neutrale volger is het natuurlijk jammer dat de spanning bij het ingaan van de tweede seizoenshelft niet helemaal terug is, maar e weg is nog lang.

Omdat we normaal gesproken langzaam in de fase komen waarin de beslissingen vallen en het do-or-die is voor veel clubs, zou je bijna vergeten dat de competitie nu pas halverwege is. Met nog 51 te verdelen punten is een gat van 6 punten natuurlijk nog ruimschoots overbrugbaar, maar OFC laat in ieder geval duidelijk zien dat het titelkandidaat nummer één is.

Een wedstrijd ná een topper is vaak een lastige en het is voor de Oostzaners te hopen dat Hoogland niet die bananenschil wordt. De ploeg uit de suburbs van Amersfoort kan soms immers ineens een sportieve oprisping laten zien, ondanks de 15e plaats en continue degradatiedreiging.

Achter het stabiele tweetal aan kop van de ranglijst volgen drie ploegen die elkaar weinig toegeven en vooral zullen azen op een plek in de nacompetitie. UNA en Groene Ster wonnen beiden hun midweekse duel en treffen beiden een tegenstander, die het seizoenstoetje ook nog niet uit hun hoofd hebben gezet.

Rug rechten
Gemert moet na de eerste competitienederlaag de rug zien te rechten en ook dat wordt zeker geen makkie. Een stukje westwaarts van Hoogland gaat het de strijd aan met Hercules. Een ploeg die het alle clubs lastig kan maken en als extra handicap voor uitspelende ploegen speelt op een vaak lastig bespeelbaar natuurgrasveld.

UNA gaat op bezoek bij OSS’20 dat probeert weer op te krabbelen en op zoek is naar de aansluiting met de subtop. De geheide kampioen van 2020 zal zich inmiddels hebben verzoend met de wetenschap dat dat het maximaal haalbare is. Maar bij winst komt het in verliespunten ineens weer op één punt van UNA. Groene Ster ontvangt ADO’20 dat ook nogal wisselvallig is, maar de ploegen vanaf plek 3 zeker nog binnen handbereik heeft.

De bookmakers zullen moeite hebben om iets zinvols te zeggen over de kansen van Quick tegen nummer 5 Unitas. De ploeg uit Gorinchem kreeg een paar tikken, maar herstelde zich de afgelopen weer wat. Quick kwam juist goed uit de startblokken in 2022, maar liet zowel afgelopen zondag als woensdag weer dure steken vallen.

Ook Dongen doet zeker nog mee voor de plekken bovenin, maar speelt teveel gelijk (8 keer al) om echt aan te sluiten. Het gaat op bezoek bij laagvlieger HSC’21, dat echter in thuisduels opvallend veel beter voor de dag komt dan in uitduels.

Punten broodnodig
Onderin zijn er dan nog twee duels tussen teams die echt broodnodig de punten nodig hebben tegen een ploeg die juist afstand kan nemen van de gevarenzone. Blauw Geel’38 treft thuis EVV, dat is afgezakt naar de voorlaatste plek en hekkensluiter DEM krijgt JOS Watergraafsmeer op bezoek, dat midweeks dure punten morste tegen Westlandia.

Tot slot is er ook nog weer een ‘corona-afgelasting’. De kelderkraker WestlandiaHollandia gaat niet door.