Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Voorbeschouwing Tweede Divisie | Een onbeschreven blad

Als we heel eerlijk terugkijken naar de strijd om het kampioenschap was het afgelopen seizoen niet het meest sprankelende in de korte geschiedenis van de Tweede Divisie. Het sprankelende zat hem vooral in het tempo waarin de tweede seizoenshelft werd afgeraffeld en het feit dat grote clubs in diepe degradatiezorgen kwamen. Niet de titelstrijd maar de degradatiestrijd liet zien hoe sterk de Tweede Divisie in de breedte is. De slachtoffers van die degradatiestrijd, ASWH en GVVV, zijn vervangen door FC Lisse en OFC, die twee clubs zullen handhaving als voornaamste doel hebben.

Beide promovendi starten met een uitwedstrijd. FC Lisse reist af naar sportpark Dijkpolder, dit seizoen niet alleen de thuishaven van Excelsior Maassluis, maar ook van Jong Sparta. Laatstgenoemde is de tegenstander van de fusieclub uit de Bollenstreek. Voor OFC staat de uitwedstrijd tegen IJsselmeervogels op het programma. De ploeg van Pieter Mulders maakt zijn debuut op het hoogste niveau tegen de negentigjarige recordkampioen, waar de verwachtingen zelden zo laag zullen zijn geweest als dit seizoen. Ondanks dat lage verwachtingspatroon draaiden de Rooien een behoorlijke voorbereiding, waarin, onder andere, de Harry Hamstra Cup werd gewonnen. Hoeveel die voorbereiding nu echt waard is, zal in de komende weken blijken.

Vraagtekens

Niet alleen achter IJsselmeervogels staat een groot vraagteken. Ook buurman en aartsrivaal Spakenburg is lastig in te schatten. De Blauwen hebben, met Patrick Loenen, wel één van de grootste trainerstalenten van de Utrechtse regio op de bank en hebben zich daarnaast ook qua selectie behoorlijk versterkt, maar de vraag is of en hoe snel de puzzel in elkaar valt. Datzelfde geldt voor HHC Hardenberg en AFC, die ook allebei een nieuwe trainer, die op Tweede Divisie-niveau debuteert, hebben. Alle drie de clubs hebben de naam en/of de faam om hoge ogen te gooien, maar welk stempel past beter? Dat van titelkandidaat of toch “dark horse?”

Andere grote vraagtekens zijn De Treffers, Kozakken Boys, TEC en Quick Boys. De eerste drie clubs moesten lang, tot heel lang zweten voor lijfsbehoud zeker was en hebben dit seizoen of met een (zo goed als) nieuwe trainer en met een nieuwe spelersgroep te maken. De vierde kende een dramatisch slotakkoord van het afgelopen seizoen en ook daar is de bezem door de spelersgroep gegaan. Van deze vier kunnen, met name, de Boys terugkijken op een voorbereiding die wat hoop in de harten van de fans bracht. Bij TEC en De Treffers draait de transfercaroussel nog. De club uit Tiel zag de topscorer van afgelopen seizoen, Gino Bosz, te langen leste nog vertrekken naar tweedeklasser Unicum, De Treffers is nog naarstig op zoek naar een tweede doelman.

Zekerheidjes

Voor zover we van zekerheidjes kunnen spreken, zijn Katwijk, Koninklijke HFC, Excelsior Maassluis, Noordwijk, Rijnsburgse Boys en Scheveningen dat. De laatste drie clubs zullen het goede afgelopen seizoen een goed vervolg willen geven en misschien zelfs wel aansluiting maken met de subtop willen maken. Koninklijke HFC is wel een behoorlijk aantal sterkhouders kwijt, maar hun vervangers leken in de voorbereiding geruisloos ingepast te worden door trainer Gertjan Tamerus. De derde plaats afgelopen seizoen was echter een absolute topprestatie voor de Koninklijke, dat overtreffen zal een hele moeilijke klus worden. Rijnsburgse Boys zal het gat naar Katwijk kleiner willen maken en zich nestelen in de top drie van de ranglijst.

Adel verplicht

Voor kampioen Katwijk geldt dat adel verplicht. Op meerdere fronten. Bij de Krombewoners bleef de selectie zo goed als intact en ook trainer Anthony Correia is op De Krom gebleven. De voornaamste zorg voor Katwijk is hoe het verlies van Marciano Mengerink, afgelopen seizoen goed voor elf goals en twee assists, wordt opgevangen. Tussen de aanvallende versterkingen zit geen erkende klasbak die Mengerink één op één kan vervangen, maar wie weet dat Technisch Directeur Cees Bruinink nog een konijn uit de hoge hoed tovert. Verdedigend en op het middenveld heeft Correia keus genoeg, waarmee het fundament voor nieuw succes er wel ligt. Maar de historie leert ons dat de landstitel prolongeren welhaast een “mission impossible” is in het amateurvoetbal.

Heel veel vragen, heel weinig antwoorden zo voor aanvang van het nieuwe seizoen in de Tweede Divisie. Tot aan de aftrap van HHC Hardenberg – Noordwijk is het seizoen 2022 – 2023 op alle fronten een onbeschreven blad.

Het programma:

14.30 HHC Hardenberg – Noordwijk

15.00 Kozakken Boys – Excelsior Maassluis
15.00 Rijnsburgse Boys – Scheveningen
15.00 IJsselmeervogels – OFC

15.30 TEC – Quick Boys
15.30 Koninklijke HFC – Spakenburg
15.30 Katwijk – Jong Volendam

17.00 Jong Sparta – FC Lisse

18.00 De Treffers – AFC