Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Voorbeschouwing Tweede Divisie | Thuis is echt een voordeel

We zitten nog in de absolute beginfase van het seizoen, maar toch zijn er al wat interessante ontwikkelingen te zien. Dat De Treffers, vorig seizoen op de één na laatste speeldag pas veilig, de enige club is zonder puntverlies is wellicht de meest in het oog springende. Als je iets verder kijkt (en bereid bent om je erin te verdiepen), valt het grote aantal thuisoverwinningen op. Nog niet direct in de statistieken duiken en turven! Lees eerst dit artikel helemaal, dat zou je zomaar eens werk kunnen schelen.

Het duiken en turven is namelijk al gedaan. En we hadden het niet verkeerd gezien. We hebben de eerste vier speelronden van de afgelopen zes seizoenen bekeken en geteld hoe vaak er door de thuisspelende ploeg werd gewonnen of verloren, uiteraard hebben we de duels die gelijk eindigden ook mee genomen. Met 19 overwinningen voor de thuisploeg is dit seizoen de nummer één op de ranglijst. Negen keer verloor een club op eigen veld, acht keer werd het gelijk. Nummer twee  op de lijst is seizoen 2017 – 2018 (zeventien thuisoverwinningen), het gat met de nummer drie op de lijst is vier winstpartijen

Ook op de stand van de ranglijst kun je het verschil goed zien. Vijf clubs zijn in eigen huis nog foutloos, vier clubs hebben in uitwedstrijden wel punten verloren. Ook zijn er vier clubs die thuis nog niet gewonnen hebben. Als je diezelfde statistiek toepast op uitwedstrijden zijn tien van de 18 clubs nog zonder overwinning. Thuis blijven loont dus in de Tweede Divisie.

De eersten die thuis moeten blijven zijn de supporters van Katwijk. De regerend kampioen zelf speelt op Nieuw Zuid tegen Quick Boys. De Moeder Aller Derby’s is voor het eerst in heel lange tijd ook nog eens belangrijk voor de stand op de ranglijst. Ook Scheveningen, Excelsior Maassluis, Noordwijk, OFC, Jong Volendam, Spakenburg, AFC en De Treffers spelen thuis en kunnen de steun van de statistiek in de rug voelen. Alle teams zullen er echter wel voor moeten gaan, want cadeautjes worden slechts zelden gegeven op het hoogste niveau.

De wedstrijden:

10 september 14.00

Quick Boys – Katwijk

14.30

Scheveningen = Koniniklijke HFC
Excelsior Maassluis – Ijsselmeervogels
Noordwijk – Jong Sparta

15.00

OFC –  HHC Hardenberg
Jong Volendam – Kozakken Boys
Spakenburg – FC Lisse
AFC – Rijnsburgse Boys

11 september 14-30

DE Treffers – TEC