Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING | Tweede Divisie: Titelstrijd nog open, onderin moet alleen de volgorde nog bepaald worden

Nu we de beslissende fase van de competitie ingaan, verleggen we de focus van de voorbeschouwing naar de plaatsen die er toe doen. Veel aandacht dus voor de titelstrijd, waar Katwijk en Koninklijke HFC gaan bepalen wie zich tot beste amateurclub van Nederland mag kronen. Uiteraard kijken we ook naar de onderkant van de ranglijst. Die plekken lijken ingevuld te gaan worden door Kozakken Boys, GVVV en ASWH, de volgorde staat echter nog niet vast. Toch is het wel interessant om een momentopname te maken van hoe de nacompetitie eruitziet als de huidige stand de daadwerkelijke eindrangschikking zou zijn.

Maar laten we beginnen aan de kop van de ranglijst. Daar liep Koninklijke HFC afgelopen weekend tegen gevoelig puntverlies aan. In de thuiswedstrijd tegen TEC was en bleef het 0-0. Koploper Katwijk won eerder op de middag de derby tegen Quick Boys en liep twee punten uit op de “Koninklijke.” Voorafgaand aan deze speelronde ziet de stand er als volgt uit:

1. Katwijk                 28 – 59            58 – 28                 +30
2. Koninklijke HFC     28 – 53            46 – 27                 +19

Koninklijke HFC speelt thuis tegen Rijnsburgse Boys, de huidige nummer vijf van de competitie. De Uien kregen afgelopen zaterdag een gevoelige nederlaag te verwerken, op het eigen sportpark Middelmors eindigde het duel tegen GVVV in 1-4. Van de drie keer dat Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys op het programma stond in de Tweede Divisie won de thuisploeg er twee en werd er eenmaal gelijkgespeeld.

ASWH – Katwijk stond, dankzij de coronaperikelen, nog nooit eerder op het programma in de Tweede Divisie. De Ambachters staan helemaal onderaan met slechts 19 punten en hebben de laatste tien wedstrijden op rij verloren. De laatste keer dat ASWH een puntje kon bijschrijven was op 12 maart, toen werd er in eigen huis gelijkgespeeld tegen Koninklijke HFC. In de “heenwedstrijd” op De Krom had Katwijk ook opvallend veel moeite met ASWH. Ondanks het feit dat Katwijk de hele wedstrijd domineerde stond er na 80 minuten een 2-2 tussenstand op het bord. Dankzij een goal van Rick van der Meer wonnen de Krombewoners uiteindelijk met 3-2.

Het resterende programma, inclusief een onderling duel in Haarlem op de één na laatste speeldag, van de beide kampioenskandidaten ziet er als volgt uit:

DatumKatwijkKoninklijke HFC             
7 meiASWH uitRijnsburgse Boys thuis
14 meiTEC thuisKozakken Boys uit
21 meiExcelsior Maassluis uitSpakenburg thuis
24/25 meiIJsselmeervogels thuis (25-5)Jong Sparta uit (24-5)
28 meiKoninklijke HFC uitKatwijk thuis
4 juniDe Treffers thuisHHC Hardenberg uit

Jong Volendam

Voor we naar de degradatiestrijd gaan kijken, pakken we eerst de situatie rond Jong Volendam erbij. De Volendamse beloften gaan zo goed als zeker onder Jong Sparta eindigen en het gat met een plek in het linkerrijtje bedraagt momenteel zes punten. Het lijkt dus uit te gaan lopen op een tweeluik met de algeheel kampioen van de O21-competitie om een plekje in de Tweede Divisie, mits deze club heeft aangegeven te willen promoveren. Almere City O21 heeft de herfst-competitie gewonnen en staat na vijf wedstrijden in de lente-competitie bovenaan met twaalf punten. Feyenoord O21 en PEC Zwolle O21 volgen op één punt. Er moeten nog negen wedstrijden gespeeld worden in de lente-competitie.

De degradatiestrijd

Nu het gaatje tussen Kozakken Boys en de veilige plek, waar TEC nu staat, inmiddels is opgelopen tot negen punten, kunnen we met enige zekerheid concluderen dat de Werkendammers minimaal zijn veroordeeld tot spelen in de nacompetitie. GVVV en ASWH hadden zich al langer neergelegd bij dat lot, maar strijden onderling ook nog om de laatste plaats en directe degradatie te ontlopen. Dit is de stand onderin na 28 speelronden.

16. Kozakken Boys          28 – 26         34 – 54                 -20
17. GVVV                        28 – 22         29 – 48                 -19
18. ASWH                      28 – 19          29 – 57                 -28

De wedstrijd ASWH – Katwijk hebben we al behandeld, maar mochten de Ambachters in eigen huis stunten tegen de koploper kunnen ze rustig in de leunstoel bekijken hoe de concurrenten het er vanaf brengen. Kozakken Boys en GVVV beginnen hun wedstrijden namelijk aan het eind van de middag/begin van de avond. GVVV reist, gesteund door de mooie overwinning bij Rijnsburgse Boys, af naar Amsterdam voor de wedstrijd tegen AFC. De statistieken uit het verleden zijn keurig in balans. Op Goed Genoeg wisten zowel AFC als GVVV één keer te winnen (beiden met 4-0), tweemaal werden de punten verdeeld.

Kozakken Boys kan bij winst tegen De Treffers nog een kleine strohalm voor zichzelf creëren ten koste van de Groesbekers. Mochten de Werkendammers drie punten weten te pakken op sportpark Zuid slinkt het gaatje met De Treffers tot zeven punten. Michel Langerak en zijn ploeg kunnen zich in ieder geval vasthouden aan het feit dat er in Groesbeek nog nooit een Tweede Divisiewedstrijd verloren werd: tweemaal winst en twee keer een gelijkspel.

Het resterende programma van de drie degradatiekandidaten, met daarin onder andere de krakers tussen GVVV en ASWH en Kozakken Boys tegen ASWH:

DatumKozakken BoysGVVVASWH
7 meiDe Treffers uitAFC uitKatwijk thuis
14 meiKoninklijke HFC thuisASWH thuisGVVV uit
21 meiRijnsburgse Boys uitQuick Boys uitAFC thuis
25/26 meiQuick Boys thuisDe Treffers thuis (25-5)HHC Hardenberg uit
28 meiScheveningen uitIJsselmeervogels uitNoordwijk thuis
4 juniASWH thuisTEC thuisKozakken Boys uit

De virtuele nacompetitie

Er is nog niets beslist en het kan nog alle kanten op, maar het is wel interessant om het schema van de nacompetitie in te vullen. Daarbij hanteren we de huidige rangen en standen in de diverse competities en de derde periode in de Derde Divisies. Als we die standen als eindstanden bestempelen komt het schema voor de nacompetitie en de directe promotie en degradatie er zo uit te zien.

Directe degradatie: ASWH

Directe promotie: FC Lisse en Gemert

Nacompetitie:

OFC – Excelsior ’31 (A)
Sportlust ’46 – Blauw Geel ’38 (B)
Kozakken Boys – Sparta Nijkerk (C)
GVVV – Groene Ster (D)

Halve finale

Kozakken Boys/Sparta Nijkerk – OFC/Excelsior ’31 (1)

GVVV/Groene Ster – Sportlust ‘46/Blauw Geel ’38 (2)

Finale

Winnaar 1 – winnaar 2

Winnaar van de finale speelt komend seizoen in de Tweede Divisie

Overige wedstrijden Tweede Divisie:

Jong Volendam – Spakenburg
Noordwijk – Excelsior Maassluis
IJsselmeervogels – Scheveningen
Quick Boys – Jong Sparta
TEC – HHC Hardenberg