REPORTAGE | Wereldgoal Snijders biedt VVOG laatste ontsnappingsmogelijkheid

Waar concurrent v.v. GOES de zinderdernde strijd tegen degradatie donderdagmiddag in de Derde Divisie Zaterdag verloor door een gelijk spel tegen ACV, greep VVOG de laatste strohalm middels een 3-1 zege tegen concurrent ODIN ’59. Een zege overigens die pas in de “dying seconds” van de felle strijd tot stand kwam.

Dat het geen mooie wedstrijd zou worden, was vooraf wel duidelijk, maar wie wel onder prima weersomstandigheden op het prachtige sportpark de Strokel in Harderwijk was, voor een potje Engels voetbal op Nederlandse bodem, kwam niet bedrogen uit. Natuurlijk waren de belangen aan beide kanten groot en ging het resultaat voor de schoonheid van het spel. Dat merkte ook scheidsrechter Wouter  Wiersma, die de af en toe uitslaande brandjes met snelle benen, vermaningen en af en toe een gele kaart te lijf ging. Hij was overal op tijd bij.

De inleidende beschietingen kwamen op naam van ODIN ’59. Niels Jager was de eerste die zich meldde. Zijn indraaiende poging miste het doel niet en zo was het binnen tien minuten al 0-1 voor de gasten uit Heemskerk. Mart Willemse kreeg de volgende twee kansen namens ODIN’59. De eerste werd knap over het doel getikt door keeper Paul Eppink, de volgende belandde op de lat. De beginfase was kortom nadrukkelijk voor de bezoekers. Pas na 20 minuten meldde de thuisclub zich voor het eerst in het strafschopgebied van de bezoekers. Job Hoogedoorn kon echter niet goed met zijn hoofd bij de voorzet en kopte logischerwijs ruim naast.

Enkele minuten later werd sportpark de Strokel opgeschrikt door enkele vuurwerkknallen vanuit het belendende bos. Het zal wellicht de inspiratie geweest zijn voor Jeffrey Snijders om ook een vuurpijl van zijn rechtervoet te laten vertrekken. In dit geval van bij de middenlijn. Tot verbijstering van iedereen op en rond het veld sloeg deze achter ODIN goalie Romain de Jong in de verre kruising; 1-1. Beide teams deden voor rust nog enkele pogingen om op voorsprong te komen. Namens de thuisclub waren met name Dean van Ooijen, Jeremy de Graaf en Pernilla Biya daar bij betrokken, namens ODIN ’59 deed Ahmed Al Mahdi nog een verwoede poging. De laatste kans voor rust om de leiding te nemen was voor de thuisclub die een mooie plek had verworven voor een vrije trap. Snijders zocht de verre hoek waar De Jong op tijd was om schade te voorkomen.

Duidelijk was dat deze stand gunstiger was voor ODIN ’59 dan voor de thuisclub. Het was dus aan de mannen van Dwight Lodeweges om de wedstrijd in de hand te nemen. Naarmate de tweede helft vorderde gebeurde dat ook, maar de treffers bleven uit. Zo redde De Jong bekwaam op een schuiver vanaf de linkerkant en miste Hoogedoorn nipt op een strakke voorzet van Jeremy de Graaf om de 2-1 op de borden te krijgen.

Na ruim een uur voetbal begon ook het inwisselen van spelers; Donovan Bock voor Jeroen Buitenhuis was de eerste van een serie. Na 70 minuten leek VVOG de felbegeerde voorsprong te bemachtigen toen het met snel combinatievoetbal door het hart van de vijandelijke verdedigingslinie sneed. De afronding van Dean van Ooijen ketste echter terug van de lat. Aan de andere kant moest even later een noodgedwongen wissel worden toegepast. Frits Kramer raakte tijdens een duel in de middencirkel op het oog flink geblesseerd en werd door Thom de Vries vervangen. De wedstrijd liep langzaam naar een apotheose, waarbij ODIN’59 de voorlopig toereikende 1-1 verdedigde en VVOG zich nog steeds besefte dat diezelfde 1-1 voor de groen witten niet genoeg zou zijn. Terwijl de klok al minuut 87 liet lopen wist VVOG vanuit de achterlinie een overtalsituatie op het middenveld te bemachtigen. Een knappe pass op Hoogedoorn volgde en die benutte de hem geboden ruimte optimaal. Met een knappe schuiver werd De Jong kansloos gelaten; toch nog 2-1. Uiteraard probeerde ODIN ’59 in de resterende minuten in extremis nog éen punt te redden, echter het was nogmaals de thuisclub die van de nu volop geboden ruimte gebruik wist te maken. Jeremy de Graaf was het eindstation van een aanval over links en tegen de tegendraads ingeschoten bal had De Jong ook nu weer geen verweer; 3-1.

Het is mede door de uitslag van deze wedstrijd dat met nog twee competitierondes voor de boeg nog iedereen vanaf plaats 13 kan degraderen. Aan spanning lag het niet op deze Hemelvaartsdag op de Strokel, maar ook niet in het vervolg van de competitie in de derde divisie zaterdag.