Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

2e ronde KNVB Beker; een heerlijke afsluiting van 2023

De eerste helft van de competitie 2023-2024 in de hoogste divisies van het amateurvoetbal zit erop. Als toetje krijgen wij deze week de 2e ronde van het KNVB beker toernooi geserveeerd. Van de 32 ploegen die in deze 2e ronde uitkomen komen er 11 uit het de top van het amateurvoetbal. In de derde ronde zien wij er hiervan sowieso 2 terug. De overige zeven komen uit tegen een Betaald Voetbal Organisatie. Grootste vis uit de vijver was er voor usv Hercules wat in Stadion Galgenwaard mag aantreden tegen Ajax.

K… amateurploeg

De wedstrijden in de 2e ronde zijn verdeeld over drie dagen. Op dinsdag komen Quick Boys en s.v. Spakenburg in actie. Op Nieuw-Zuid zijn de superboeren uit Doetinchem op bezoek. Na de uitschakeling van FC Emmen kwam er uit het kamp van De Graafschap de wens om in de volgende maar een “kut amateurploeg” te loten voordat er een grotere ploeg geloot wordt. De Gelderlanders kunnen hun borst nat maken. In de vorige ronde vond mede KKD-ploeg NAC Breda zijn Waterloo in Katwijk. De ploeg van Thomas Duivenvoorden heeft een uitstekende eerste competitiehelft achter de rug en is terug aan de top van het amateurvoetbal. Kers op de taart zou een plaatsing voor de volgende ronde zijn.

Het bekersprookje van Spakenburg in het vorige seizoen is bekend. De ploeg strandde in de halve finale tegen PSV, na eerder FC Groningen en FC Utrecht te hebben uitgeschakeld. In de eerste ronde van het huidige bekertoernooi was Helmond Sport het slachtoffer. In de tweede ronde komt Excelsior Rotterdam op bezoek op de Westmaat. Gezien de reputatie van Spakenburg en de huidige vorm van De Blauwen zal er bij Excelsior geen ruimte zijn voor onderschatting.

Raakvlakken

Met RKVV DEM – Excelsior Maassluis en RKAV Volendam – AFC staan er ook twee duels met louter amateurploegen op het programma. In de volgende ronde zien wij dus sowieso twee amateurploegen terug. Op woensdag treden ook GVVV en HHC Hardenberg in het strijdperk. Met NEC Nijmegen krijgt GVVV een ploeg op bezoek waarmee de nodige raakvlakken zijn. Zo speelde reservekeeper Ruben van Kouwen en aanvaller Leroy George in het verleden voor NEC. De huidige technisch directeur van NEC, Carlos Aalbers speelde na zijn profcarrière nog een aantal seizoenen voor GVVV. Na de stunt tegen buurman Heracles krijgt HHC Hardenberg nu AZ op bezoek. De Alkmaarders lijken in een wat mindere fase te zitten gezien de uitschakeling in Europa en de veegpartij met bijbehorende witte zakdoekjes tegen PSV. Wellicht dus kansen voor de ploeg van Pascal Diender.

Niets is onmogelijk

Op donderdag komen de laatste twee amateurclubs in actie. Derde divisionist usv Hercules mag het “thuis” in de Galgenwaard opnemen tegen Ajax. De Galgenwaard zal slecht gevuld zijn met maximaal 5.000 toeschouwers vanwege de door de gemeente afgegeven vergunning. Regerend kampioen in de Betnation divisie v.v. Katwijk krijgt op de eigen Krom bezoek van Almere City FC. Op de social mediakanalen van Katwijk verscheen al een filmpje in aanloop naar de wedstrijd met de titel “Niets is onmogelijk. De Flevolanders zijn dus gewaarschuwd.

Foto: Orange Pictures