Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | AFC knokt zich terug maar verliest wel van Jong Sparta

Het AFC van trainer Ulrich Landvreugd heeft het vanmiddag nagelaten om in te lopen op koploper Katwijk. De Amsterdammers hadden een zware kluif aan de beloftes van Sparta. Na een ruststand van 0-3 kwam AFC niet verder dan 2-3 en ziet het daarbij Jong Sparta ook over zich heen gaan in de ranglijst.

Blessures
AFC moet het vandaag nog steeds doen zonder het magische duo Raily Ignacio en Joël Tillema, ook doelman Patrick Zonneveld is nog altijd afwezig. Zoutberg, midweeks nog matchwinner uit bij Kozakken Boys, mocht ook vandaag weer in de basis starten. Jong Sparta beschikt vandaag gewoon weer over een prima selectie, smaakmakers Marouane Afaker en Madi Achraf kunnen zo maar is een plaag gaan worden voor de Amsterdamse verdediging.

Effectief
Jong Sparta liet in de beginfase van de wedstrijd de bal voornamelijk aan AFC, maar de Amsterdammers wisten vrij weinig te creëren. Toch viel, binnen het eerste kwartier, ook de eerste goal. Uit zowat de eerste aanval van de Rotterdammers was het Tahiri die vrij de 16 in mocht dribbelen en in de verre hoek simpel doelman van Jordi van Stappershoef passeren. AFC reageerde ook na de goal heel apathisch en was het eigenlijk Jong Sparta die nog het meeste deed.Nog binnen het half uur weet Jong Sparta wederom tot scoren te komen, ditmaal was het Doesburg die na een goede aanval via Afaker en Patrick Brouwer doelman Van Stappershoef het nakijken liet. Voor rust zou het ook nog 0-3 worden, als wederom de tandem Mohammed Tahiri/Brouwer en Afaker van zich laat zien; 0-3 door wederom Tahiri.

Beperkt
Jong Sparta wist de deuren achter aardig gesloten te houden, verder dan wat halve voorzetten waar er geen bezetting voor de goal was en een afgekeurde goal wegens buitenspel, kwamen de Amsterdammers niet. Het is dat doelman Janse zich verkeek op een krachteloze vrije trap van Thomas Verhaar, daardoor wisten de AFC supporters in ieder geval weer dat de wedstrijd gaande was. Ruststand derhalve 0-3.

Bliksemstart
Trainer Landvreugd greep in de rust in en dat kon ook niet anders. Kenny Teijsse en Gevero Markiet kwamen in het veld voor de onzichtbare Owobowale en de ongelukkige Jesse. Wie de eerste helft had gezien en de daaropvolgende warming up van de invallers, zou geen cent meer voor AFC geven. Maar hoe anders was het vijf minuten later, het is eerst Teijsse die met zijn chocoladebeen knap de marge naar twee weet te brengen. Teijsse twijfelde geen seconde en nam een afvallende bal, buiten de 16 op zijn slof en passeerde doelman Janse in de verre hoek. Nog geen twee minuten later wist de alerte Zoutberg de marge zelfs te verkleinen naar 1 en zo was de spanning in de wedstrijd, weer helemaal terug,

Levendig duel
In het vervolg van de wedstrijd drukte AFC nog aardig door, maar moest het ook alert zijn met de rappe counters van Jong Sparta. Het is dat de ingevallen Marcus Scholten, dit seizoen al goed voor 6 treffers, behoorlijk matig inviel. De middenvelder was een belangrijke schakel in de omschakeling, maar had een duidelijke off day en leverde bijna elke bal weer zo in. In de slotfase was het AFC dat vooral gevaar wist te stichten via de hoekschoppen van Milan Hoek, zo was het Teijsse die een uitstekende corner van Hoek op de lat kopte. De rebound was voor Splinter de Mooij, echter zijn fraaie omhaal kon op de doellijn onschadelijk worden gemaakt door de sterk spelende Jason Meerstadt. De ongelukkig ingevallen Scholten was in de blessuretijd nog dichtbij de definitieve beslissing. Na goed doorzetten op de linkerflank van Achraf Madi kwam de lage voorzet van Madi bij Scholten terecht, maar de open schietkans belandde in het zijnet. Na 95 minuten vond de prima leidende Nick Tunnissen het mooi geweest en zo vergeet AFC te profiteren van de misstap van Katwijk en loopt het dus niet verder in. Sterker nog, de ploeg van winnend trainer Geert Arend Roorda passeert nu zelfs de Amsterdammers. AFC heeft nog wel een inhaalwedstrijd tegoed.