Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

ANALYSE | FC Lisse onbetwist de beste in Derde Divisie Zaterdag

De competitie Derde Divisie Zaterdag is lang een spannende aangelegenheid geweest. Dat had alles te maken met het falen van favorieten op belangrijke momenten. Maar uiteindelijk bleef er toch één club bovenuit steken: FC Lisse. Het team van coach Raymond Bronkhorst won in de derde periode van de concurrenten en liet zich ook bijna niet meer verrassen door clubs vanuit de middenmoot of staart van de ranglijst.

De start van het seizoen van de Bollenstreekbewoners was alles behalve florissant. Bij de opening werd direct verlies geleden tegen ACV 2-3, en nog erger, de daarop volgende derby tegen Ter Leede ging  eveneens verloren, nu met 1-0. Het was pas in de derde wedstrijd dat Lisse de eerste punten bijeen raapte. Op het eigen Ter Specke werd met 3-0 gewonnen van DOVO. Op dat moment waren het met name VVSB, toen nog onder leiding van Richard Plug, Excelsior ’31 en Sparta Nijkerk die de lakens uitdeelden. Langzaam trok Lisse zich op langs de middenmoot naar boven , bijvoorbeeld dank zij zeges op Hoek (4-2), DVS ’33 (2-1) SteDoCo  en Staphorst (beiden 3-1).  Dankzij deze tussensprint werd FC Lisse nog een van de concurrenten van Sparta Nijkerk aangaande de eerste periodetitel, waarvoor ook verrassend genoeg Sportlust ’46 in aanmerking bleef komen.

De eerste periodetitel kwam uiteindelijk bij Sportlust ’46 terecht. De formatie uit Woerden behaalde 23 punten uit de eerste 12 duels, gelijk aan Sparta Nijkerk. Het doelsaldo besliste in het voordeel van de Woerdenaren, met name dankzij een 9-0 zege over Ajax. Vreemd genoeg liep FC Lisse die eerste periodetitel mis door op 13 november tegen datzelfde Ajax met 3-0 te verliezen. De deceptie was groot aangezien in de weken daarvoor zowel van Excelsior ’31 als Sportlust ’31 met 3-1 was gewonnen.

Ook de tweede periodetitel ging aan de Lissenaren voorbij. Die periode begon overigens nog goed door driemaal winst op een rij. Zowel VVSB, GOES als Harkemase Boys werden opzij gezet, maar in Nijkerk volgde een nipte 2-1 nederlaag. Tegen VVOG en Ter Leede werd dan weer gewonnen, maar ondanks een enorm overwicht in spel en kansen ging de uitbeurt bij Hoek met 2-1 verloren. Toen Lisse aansluitend uit de wedstrijden tegen Ajax, DOVO en DVS ’33 7 punten pakte lag de tweede periodetitel in het verschiet. Die moest dan behaald worden in de uitwedstrijd bij BVV Barendrecht, een team dat ook na een stroeve start op stoom was gekomen. Het werd een deceptie voor FC Lisse, dat met 6-2 van de kunstgrasmat van sportpark de Bongerd geveegd werd. Weer geen periodetitel voor FC Lisse.

Trainer Raymond Bronkhorst bleef in deze periode de rust zelve en liet meerdere malen aan topamateurvoetbal.com weten een periodetitel een mooie prijs te vinden, maar toch vooral met de mooiste prijs bezig te zijn; de titel. In dat kader liepen de zaken in de derde periode uitstekend voor FC Lisse. Aanvankelijk werd op eigen veld nog twee maal puntenverlies geleden. Tegen Excelsior ’31 bleef het 0-0 en tegen ODIN ’59 werd nota bene een 3-0 voorsprong nog weg gegeven. Maar met name de Houdini act tegen Sparta Nijkerk, een 1-2 achterstand na 85 minuten werd nog omgezet in een 4-2 zege, en de 0-2 zege bij Sportlust ’46 leverden Lisse de punten op die nodig waren om afstand te nemen van de concurrenten. Excelsior ’31 was de eerste afvaller in de race van vier kandidaten door een aantal nederlagen in de derde periode, maar ook Sparta Nijkerk bleef ver achter in het bijeen schrapen van punten. De 0-2 in Woerden bracht FC Lisse in de luxe positie van 7 punten voorsprong op de nummer twee, Sparta Nijkerk en 8 op Sportlust ‘46. Een voorsprong die dankzij de 4-0 tegen GOES afgelopen weekend werd geconsolideerd ten opzichte van de Veluwnaren, terwijl de derde concurrent Sportlust ’46 door de 0-0 bij SteDoCo sowieso niet meer aan het puntentotaal van Lisse kan komen. Een nederlaag van Sparta Nijkerk bij Ajax dinsdagavond maakt  Lisse al kampioen. Mocht Sparta Nijkerk op sportpark de Toekomst zegevieren dan moet Lisse  het woensdag op eigen kracht afmaken bij Harkemase Boys. Deze club doet echter nog volop mee in de strijd om de derde periodetitel, dus het kan nog zomaar gebeuren dat FC Lisse de titel pas in de thuiswedstrijd tegen Staphorst komende zaterdag definitief naar binnen haalt.

Het blijft uiteindelijk de optelsom van veel factoren die het kleine verschil tussen wel of niet kampioen worden maakt. Wat bijvoorbeeld als Sparta Nijkerk die 2-1 voorsprong in Lisse een paar minuten had weten vast te houden ? Of wat als Kelsy Den Haag namens Sportlust ’46 geen rode kaart had opgelopen na nog geen half uur in het duel met Lisse  ? Het zijn vragen die niet te beantwoorden zijn. Wat overblijft is een ranglijst die in ieder geval niet liegt. Die ranglijst zegt dat FC Lisse naar de tweede divisie gaat.