Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Een dag op stap met toparbiter Sander de Brito Roque

Als er voor de Tweede en Derde Divisie een klassement zou zijn voor de beste scheidsrechter zou de naam Sander de Brito Roque daar gegarandeerd in de top-3 staan. De 33-jarige arbiter behoort volgens de insiders al jarenlang tot de absolute top van de scheidsrechterswereld. Toen Topamateurvoetbal het idee opperde aan Sander om eens een dagje met hem op stap te gaan naar een wedstrijd was hij daar direct voor te porren. ,,Leuk idee, doen we”, was zijn eerste reactie.

AFC-HHC was de eerste topper maar toen gooide een etentje van Sander met vrienden in Amsterdam na afloop van die wedstrijd roet in het eten maar de wedstrijd van afgelopen zaterdag 4 maart in Groesbeek tussen De Treffers en de huidige landskampioen was een uitgelezen gelegenheid.

Een afspraak werd gemaakt. ,,Op zaterdagmiddag om 15.15 uur kom ik je ophalen in het naburige Sleeuwijk”, de woonplaats van Topamateurvoetbaljournalist Herman van Diejen.”

Man van de tijd…

En om exact 15.15 uur kwam hij aangereden. Okselfris voor de rit naar Groesbeek en dat na een weekje werken op  Bonaire, waarvan vrijdagochtend teruggekeerd. Sander: ,,Inderdaad, werken en geen vakantie zoals de meesten wellicht direct zullen denken bij het horen van de naam Bonaire.”

Sander is met regelmaat op Bonaire en Curaçao te vinden? Wat hem daar brengt?

,,Mijn dagelijkse werkzaamheden. Ik ben nu al meer dan een jaar in dienst als consultant bij NMC Bright; een bureau dat zich bezighoudt met talentontwikkeling in de sport met de focus op voetbal.  Op Bonaire houd ik mij bezig met voetbalontwikkeling  en op Curaçao leiden we sportleiders op. En uit hoofde van mijn functie vlieg ik regelmatig dus naar het Caraïbisch gebied. Ik heb dus eigenlijk een wereldbaan. Een baan die mij op de huid is geschreven. Kleine organisatie, korte lijnen en veel contact met mensen.”

En de werkzaamheden zijn prima inpasbaar bij de beschikbaarheidseis van de KNVB voor scheidsrechters.
 ,,Klopt inderdaad; de scheidsrechters die 2e en 3e Divisie fluiten moeten inderdaad 26 van de 34 weekenden beschikbaar te zijn.” En of dat nog niet genoeg is Sander hij ook enkele keren per maand te vinden bij Ere-en Eerste divisie wedstrijden als waarnemer voor de KNVB. Druk baasje die Sander!

In het kort: Wie is Sander de Brito Roque

,,Ik ben geboren in Rotterdam. Mijn vader is van Kaap Verdische afkomst en mijn moeder is een rasechte Rotterdamse. Ik heb geen dubbel paspoort; gewoon een Nederlands paspoort. Ik zat van 2002-2008 op de Thorbecke VO in Rotterdam; vandaar naar de Haagse Hogeschool, waar ik koos voor de richting Sportmanagement”. In 2013 kwam ik in dienst bij de KNVB als hoofddocent Arbitrageopleidingen waarbij mijn werkzaamheden divers waren zoals opleiden docenten, bijdrage leveren aan opleidingen, aansturen docenten, ontwikkelen cursussen en leerinventies. In 2022 ben ik uit 90 sollicitaties gekozen en ging ik bij NMC Bright aan de slag waar ik het prima naar mijn zin heb.”

Wanneer dacht je : Ik wil scheidsrechter worden?

,,Dat begon eigenlijk al op mijn 14e jaar toen ik me bij mijn club, SVS, op had gegeven voor de pupillencursus voor scheidsrechters. In die tijd leerde ik ook Clay Ruperti kennen die op dezelfde cursus zat. Vervolgens heb ik de Basis Opleiding Scheidsrechter(BOS) gevolgd, heb stage gelopen bij Smitshoek waar ik Clay wederom tegenkwam en sinds die tijd zijn we beiden zo ongeveer doorgegroeid naar scheidsrechter in de Topklasse.”

Doorstoten naar de top of…..

En dan komt er gegarandeerd een moment dat je bij jezelf denkt: Wil ik de absolute top halen of neem ik genoegen met wedstrijden in de subtop. ,,Dat klopt, ik was toen nog erg jong (22 jaar), zat in het talententraject en fungeerde met regelmaat als vierde man bij wedstrijden in de Eerst Divisie. Toen kwam ik ook veelvuldig bij Capelle dat voor enkele duizenden toeschouwers speelde en waar veel meer sfeer heerste dan bij de meeste wedstrijden in de (toen nog) Eerste Divisie. Op dat moment vroeg ik me af: Wil ik dit of wil ik lekker fluiten in sfeervolle stadions in de Tweede en Derde Divisie en gegarandeerd voor veel publiek. Ik heb voor het laatste gekozen.”

Wat maakt je een topscheidsrechter?

Sander: ,,Lastig te zeggen, maar ik denk dat je over bepaalde eigenschappen moet beschikken om de top te bereiken en om je daar te handhaven. Ik straal rust uit, ik heb overwicht en ik heb de beschikking over een hoge grens van tolerantie waarbij gezegd dat ik perse niet over mij heen laat lopen. Ik ben een liefhebber van het spelletje en laat de ploegen graag voetballen, ik hou de teugels strak zonder spelers te irriteren. Zowel spelers en trainers weten wat ze aan mij hebben.”

Wat is je voorbereiding op een wedstrijd?

,,Ik wil altijd dat mijn team (vandaag bestaande uit 2 assistent-grensrechters Gijs van Hout en Patrick Otten en de 4e official Thom Winkel ) 1,5 uur voor de wedstrijd aanwezig is. Kunnen we rustig een koffietje doen, wat babbelen met die en degenen, op ons gemakje omkleden en warmlopen zodat we relaxt aan de wedstrijd kunnen beginnen.”

Altijd vaste secondanten?

,,Nee, elke week zijn dat andere assistent-scheidsrechters. Een misvatting en verkeerde gedachte is die bij velen heerst is dat assistent-scheidsrechters ook scheidsrechters zijn. Dat is niet zo. Er zijn bij de KNVB  twee opleidingen. Een voor scheidsrechters en een voor assistent-scheidsrechters.

Geen onbekende…..

Bij aankomst in Groesbeek, even voor half vijf staat het team al te wachten. Na een begroeting richting kleedkamers. Normaal een minuutje lopen maar in het geval van Sander wel 6 a 7 minuten want de arbiter is ongekend populair bij heel veel mensen in en buiten het voetbalwereldje.
Op naar de koffie en weer hetzelfde ritueel. Handen schudden van bestuursleden tot trainer van Katwijk Anthony Correia en de geschorste oefenmeester van De Treffers Leroy Echteld, maar ook spelers klampen Sander aan.
Voor iedereen heeft hij tijd voor een kort praatje. Omkleden en warm lopen zijn de volgende punten.

En alles op een heel relaxte wijze.

De wedstrijd: Niet te lastig….

De wedstrijd, voor aanvang een topper genoemd, stelt niet echt veel voor. Katwijk is de bovenliggende ploeg en na een 3-0 voorsprong is het eigenlijk al heel lang een gelopen wedstrijd. Spannend wordt het in de laatste 10 minuten wanneer de thuisclub terug weet te komen tot 3-2, maar tijd tekort komt om nog tot een puntenverdeling af te dwingen.

Een makkie Sander deze wedstrijd?
,,Het was inderdaad geen lastige wedstrijd ondanks de belangen die op het spel stonden. Ze lieten elkaar voetballen, geen grove overtredingen, geen kaarten en ook het feit dat ik over de 90 minuten slechts 3 minuten extra speeltijd bij moest tellen zegt voldoende. Lekkere, leuke wedstrijd.”

Even blijven hangen en napraten….

Een belangrijk facet na afloop is altijd de derde helft zoals voetballers het noemen.

Sander wil het niet echt een derde helft noemen maar vindt het wel belangrijk en bovenal gezellig om met zowel spelers, bestuursleden etc, etc. een babbeltje te maken en de wedstrijd even door te nemen. ,,Biertje erbij (maximaal 2 want ik moet nog rijden), snackje weghappen. Gezellig toch?”. En Sander houdt van gezelligheid zoals een mensenmens betaamt.

Hoe lang nog topscheidsrechter?

Rond 21.00 uur vertrek vanuit Groesbeek richting Sleeuwijk.

Nog een uurtje tijd om wat belangrijke zaken door te nemen.

Hoe lang ga je nog door als (top)scheidsrechter?

,,Voor mezelf heb ik in gedachte dat het rond mijn 40e jaar wel gedaan is. Dat is het zo ongeveer tijd om andere leuke dingen te gaan doen in het leven want die zijn er nog legio.”

Is fluiten op een lager niveau een optie?

,,Perse niet; ik fluit nu 11 jaar aan de top. Je raakt daaraan gewend en dan is fluiten in een lagere klasse geen optie. Niets ten nadele gezegd van de scheidsrechters die dat doen.”

Jezelf zijn in de voetballerij

Een hekel onderwerp wellicht: Zijn homoseksualiteit. Ondervindt hij daar last van?

,,Totaal geen hekel onderwerp en ik ondervind er geen hinder van terwijl ik toch op zaterdagen in aardig wat gereformeerde dorpen fluit waar het een gevoelig onderwerp is. Ik maak er ook totaal geen geheim van en bovendien is het belangrijk hoe je er zelf mee omgaat. Ik ben nu eenmaal wie ik ben en ik hoef me nergens voor te schamen. Ik laat iedereen in zijn waarde en dat zou iedereen moeten doen.”

En met dit onderwerp komt er rond 22.30 uur een eind aan een dagje op stap met Sander De Brito Roque:

Consultant van beroep, topscheidsrechter in hart en nieren maar bovenal een 100% mensenmens .