Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Hans de Jong: “Gestructureerd en in fases stapjes maken bij Unitas”

Het oefenduel afgelopen zaterdag op de Molenvliet tegen Vierde Divisionist Capelle was er niet eentje waarbij het publiek op het puntje van de stoel ging zitten. Capelle: Een irritante, fysiek sterke tegenstander die zich de kaas niet van het brood liet eten en goed tegenstand bood. De eindstand, een 1-0 overwinning, was voor trainer Hans de Jong niet echt het belangrijkste. De oefenmeester richtte zich voornamelijk op de speelstijl van de rood-witten.

“ik heb bewust gekozen voor tegenstanders uit de regio Rotterdam (ASWH, Capelle, Excelsior Maassluis, Sliedrecht), omdat dat veelal fysiek sterke tegenstanders zijn, op goed niveau spelen en fel in de duels zijn. Ideaal voor ons, omdat het daar nog wel eens aan hapert. Wij moeten er van doordrongen zijn dat onze intensiteit omhoog moet en als het voetballend niet lukt, we de mouwen op moeten stropen”.

Hectisch afgelopen seizoen

Het afgelopen seizoen was een hectisch seizoen voor de Gorinchemse Derde Divisionist Unitas. Het was eigenlijk, na de Coronaperiode, het eerste volwaardige seizoen in de Derde Divisie. Onder leiding van Michel van Oostrum stond men zelfs enkele weken op de tweede plaats. Weliswaar met drie wedstrijd meer gespeeld, maar toch. Toen de competitie na de coronabreak werd hervat en alle teams op hetzelfde wedstrijdaantal stonden, zakte de ploeg naar plek zes, zonder zelf te spelen. Toch waren de verwachtingen, bij nader inzien, veel te hoog gespannen voor een club die eigenlijk nog niet ‘divisiewaardig’ was. Bovendien kwam het plotselinge vertrek van Michel van Oostrum en werd stagiaire Hans de Jong de tijdelijke trainer om niet veel later de gehele verantwoordelijk op zich te krijgen.

Hans de Jong over die periode:

“Ja, dat was me wat. Ik kan niet zeggen dat ik in de meest gunstige periode ben ingestapt. Integendeel. Het was daarentegen wel een ideale leerschool waarin ik heel veel geleerd heb en ervaring opgedaan. Eerst vertrok Michel en daarna werden we geconfronteerd met het vertrek van onze “sterspeler” Jerrel Hak naar IJsselmeervogels. Ikzelf zat midden in de afrondende fase van de cursus UEFA-A. En toen ook nog de resultaten in de slotfase ronduit matig waren, was iedereen opgelucht dat het seizoen voorbij was en dat we het gered hadden. Achterom kijken heeft overigens geen enkele zin. We moeten vooruit.”

Bouwen aan een eigen team

“Tegelijk was het ook de tijd dat ik heel langzaam, samen met de club en technische staf, kon gaan bouwen aan een team dat ik voor ogen had. Het is simpel bij Unitas. Hier staan geen zakken geld voor de deur, maar we zijn wel een club die toekomstperspectief biedt aan spelers die een stapje hoger willen. Dat is voor een aantal spelers veel belangrijker dan geld. Wij kunnen natuurlijk Jerrel Hak als referentie aanhalen. Hij kwam via Unitas bij de Vogels terecht en is het komend seizoen zelfs actief bij Sparta Rotterdam. Dat kan hier dus zomaar gebeuren”.

 Een spelersgroep die hier verder kan groeien

“Onze jonge spelersgroep bestaat voor het grootste gedeelte uit jongens die over een aantal eigenschappen moeten beschikken: buiten het feit dat ze kwaliteit hebben, moeten ze gedreven zijn, passen in het team, bereid zijn om de handen uit de mouwen te steken, te willen leren en bovenal geen “ego-trippers” zijn. Ik vind dat de spelers, maar ook de stafleden, proactief moeten zijn. Om dat soort spelers te vinden, moet je creatief en innovatief zijn. Met de groep die er nu staat ben ik heel erg blij en tevreden. Je zult mij niet horen zeggen dat we kampioen gaan worden, maar er zit veel rek en perspectief in voor de komende jaren”.

Ook Unitas wil vooruit

Ook de club denkt volop mee en daar is Hans de Jong erg blij mee. “We hebben een duidelijk visie en beleidsplan opgesteld voor de komende jaren, er is een camera gekomen die de wedstrijden en trainingen kan filmen waardoor we bijvoorbeeld individueel met de spelers beelden kunnen bekijken en er is een krachthonk. We denken dus vooruit. Een voorbeeldje: het komend seizoen spelen we reeds 10 thuiswedstrijden op de zaterdag. Nee, niet om 14.30 uur, maar in de avonduren. Wellicht om 19.00 of 20.00 uur. Daarmee spelen we alvast in op de competitie 2023-2024, waarin nog meer op de zaterdag gespeeld gaat worden aangezien de indelingen nóg meer streekgericht zullen zijn en er nóg meer streekderby’s bewonderen zullen zijn. Ook heeft men gedacht aan het publiek dat wellicht deze tijdstippen ideaal vindt om op de zaterdagavond naar Sportpark Molenvliet te komen voor een “avondje Unitas”.”

De doelstelling voor het aanstaande seizoen?

De Jong is een eerlijke, veeleisende maar realistische trainer. “Ik hou niet van bla-bla-verhalen. We hebben veel en grote stappen gezet in vergelijk met het vorige seizoen. Er is veel veranderd en we hebben bovendien een prachtige competitie met sterke ploegen. Primair moeten we de rust bewaren in de club en gaan voor handhaving in de Derde Divisie. Na een wedstrijd of 8/10 weten we zo ongeveer wel hoe de vlag er voor staat. Wellicht moeten we dan onze doelstellingen bijstellen, maar het primaire doel blijft hetzelfde: handhaven.”

Een van de “youngsters” van het trainersgilde

Hans de Jong mag zich met zijn 37 jaar tot de “youngsters” rekenen van het trainersgilde in de Tweede-, Derde- en Vierde divisie. Begonnen bij de jeugd van Sleeuwijk en Nivo Sparta  werd hij vervolgens succesvol bij Brakel in het diepe gegooid. Na Brakel volgde BZC’14 (fusieclub Brakel en Zuilichem) om vorig jaar zijn intrede te doen bij Wilhelmina’26 uit Wijk en Aalburg. In die tijd liep hij ook stage bij Unitas.
Toen hij de kans kreeg om in te stappen bij Unitas als opvolger van Michel van Oostrum werd hem die kans gegund. Het eerste volledig seizoen op eigen benen staat voor de deur. Hans de Jong heeft er zin in en zijn staf en spelersgroep ook. Dan moet het toch goed gaan komen?