Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Heerkes: ,,Zou mooi zijn als HHC via een titel zou worden beloond voor goed beleid”

Vlak voor de jaarwisseling publiceerde Topamateurvoetbal.com een lijstje waarop de prestaties van de topamateurclubs over het kalenderjaar 2022 te zien waren. Een lijstje waar HHC Hardenberg qua puntensaldo een ruime voorsprong had op de achtervolgers. Het geeft aan dat Bert van Hunenstijn in zijn laatste halve seizoen en Pascal Diender vanaf afgelopen zomer uitstekend hebben gepresteerd met HHC. Een conclusie waar de technisch manager van de club, Gert Heerkes, helemaal in mee gaat.

,,Bij aanvang van het seizoen 2021/2022 liep het nog wat stroef, maar we werden alsmaar beter en na de winterpauze was het team geweldig goed. Pascal Diender heeft daar na de zomer op voortgeborduurd en nu zijn wij volop in de strijd om het kampioenschap. Dat is de verdienste van de twee trainers waarvan de een het fundament heeft gelegd en de ander nu probeert de vruchten te plukken”, zo legt Heerkes uit.

Heerkes mag zich dan weer verantwoordelijk beschouwen voor de aanstelling van de twee genoemde trainers. En dus ook voor een deel van de successen van de club in de laatste jaren. Al leidden vele zeges nog niet tot een kampioenschap in de Tweede Divisie. Vorig seizoen was Katwijk uiteindelijk de beste en op dit moment moet HHC het Amsterdamse AFC voor laten.

Wie is Gert Heerkes, de architect van Hardenberg?

Heerkes ziet 57 jaar geleden het levenslicht in het nabij Hardenberg gelegen Lutter. Het is in dit dorpje dat Heerkes zijn eerste meters op een voetbalveld aflegt. En zijn talenten als doelman al laat zien. Al snel komt hij bij SV Gramsbergen terecht. Met name dankzij een aantal verhuizingen van zijn ouders verhuist hij een aantal keren van club naar club. Zo komt hij niet alleen bij Nederlandse clubs als CSVC Coevorden, DOS Kampen en HZVV Hoogeveen terecht, maar ook een periode bij het C-elftal van FC Malaga in Zuid-Spanje.

Uiteindelijk geraakt hij nog als doelman in de selectie van FC Emmen. Op dat moment is hij al bezig met zijn trainerspapieren te behalen. In Emmen is hij al met de jeugd actief, bij PH Almelo wordt hij voor het eerst hoofdtrainer van een eerste team. Via Gramsbergen, Quick ’20 en Germanicus Coevorden komt Heerkes in het betaalde voetbal terecht.

Hoofdtrainer bij Heracles

Heracles ontslaat Ruud Brood tijdens de winterstop van het seizoen 2008/2009 en stelt Heerkes, mede vanwege zijn successen en voetbalopvattingen in het amateurvoetbal, aan als hoofdtrainer. Hij haalt met de club met een veertiende en vijftiende plaats in de rangschikking, maar moet halverwege het volgende seizoen tot zijn schrik plaats maken voor de bij Feyenoord ontslagen Gert Jan Verbeek.

Jan de Jonge, die de leiding bij SC Heerenveen overneemt van Trond Sollied, ziet in Heerkes een ideale assistent en dus gaan zij samen het seizoen 2009/2010 bij Heerenveen aan het werk. Als De Jonge in februari echter zijn ontslag bij Heerenveen indient, stopt ook Heerkes zijn activiteiten bij de club. In de zomer van 2010 haalt Henry van der Vegt hem naar Tilburg als hoofdtrainer van Willem II. Willem II blijkt echter dat seizoen te zwak voor een langer verblijf in de Eredivisie. Op 15 april wordt Heerkes bedankt en neemt John Feskens, zijn assistent, de honneurs waar. De club degradeert alsnog.

In de zomer van 2011 volgt een overeenkomst met SC Veendam. Heerkes blijkt de laatste trainer van de club in het betaalde voetbal te zijn. De Noordelingen zijn in 2010 al net ontsnapt aan een faillissement en overleven een tweede crisis in maart 2013 niet. De club van de Lange Leegte is aanstaande maart tien jaar niet meer actief in het betaalde voetbal.

Hongaars en Chinees avontuur

Er volgen een paar heel interessante buitenlandse avonturen voor Heerkes. Dat begint bij de Hongaarse topclub Honved Budapest waar Heerkes aantreedt als hoofd opleidingen. Maar het wordt nog mooier als hij in december 2013 dankzij met name Rob Groener voor een jaar assistent trainer wordt bij Jiangsu Sainty in Nanjing, zo’n 300 kilometer landinwaarts van Shanghai. De betreffende club heeft een Chinese trainer die er graag een buitenlandse assistent bij heeft, en die krijgt hij met Heerkes dus.

Na dit Chinese avontuur komt Heerkes terug naar Nederland om aan een dubbelfunctie bij FC Emmen te beginnen. Hij wordt naast assistent ook hoofd opleidingen. In maart 2016 ontslaat Emmen hoofdtrainer, Marcel Keizer, en schuift Heerkes door.

In januari 2017 volgt een tweede Chinees avontuur. Via Piet van der Pol, die in Nederland voor Telstar en ADO actief was, volgt Heerkes Jan Poortvliet op als hoofdtrainer van Qingdao Red Lions. Qingdao ligt aan de gele zeekust, halverwege Beijing en Shanghai, en heeft ruim negen miljoen inwoners.

Vol lof over Noorwegen

Een (voorlopig) laatste buitenlandse avontuur beleeft Heerkes in Noorwegen. Bij Rosenborg wordt hij aanvankelijk assistent, later hoofdtrainer van het belofteteam. Heerkes is nog altijd zeer enthousiast als het over Noorwegen gaat. ,,Noren zijn bereid om hard te werken, leergierig en enthousiaste mensen. Daarnaast is het een prachtig land. Spelers die ik indertijd in de opleiding had spelen nu bijvoorbeeld in de Italiaanse competitie. Ze zijn bereid veel te investeren in hun toekomst.”

,,Mede omdat mijn kinderen de deur uitgingen, ben ik in 2020 terug naar huis gekomen. Met name mijn zonen Tom en Menno leiden een geheel eigen leven. Ze spelen beide bij Hoogeveen in de Vierde Divisie. In de tijd dat ik in China en Noorwegen verbleef, vroeg men namens HHC al wel eens of ik terug zou komen want dan wilde men praten. Dat gebeurde dus toen ik uit Noorwegen terugkwam en sinds die tijd ben ik technisch manager van de club.”

Zoon Tom (links) in actie tegen Alphense Boys.

,,Ik heb een vierdaagse werkweek met vaste uren, en daarnaast steek ik dus veel tijd in HHC. En ik kijk regelmatig op zondag bij mijn zonen. Ik ben heel tevreden met de manier waarop de trainers Van Hunenstijn en Diender het tot op heden gedaan hebben. Het zijn echte vakmensen. Bert bracht een bepaalde discipline mee, structuur, houvast voor de groep, en zorgde voor een basis, een hecht blok. Diender probeert nu wat meer aanvallende variatie toe te voegen en de groep te prikkelen. Het zou mooi zijn als HHC middels een titel zou worden beloond voor wat ik denk dat goed beleid is.”