Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

INTERVIEW | Richard Plug keert terug op het oude nest: “Ik heb er even over na moeten denken, maar ODIN zit toch wel in mijn hart.”

Vandaag werd bekend dat ODIN’59 een nieuwe trainer heeft aangesteld. De derde divisionist uit Heemskerk heeft het voor elkaar gekregen om Richard Plug opnieuw aan zich te verbinden en daarmee keert de oud gediende weer terug op het oude nest. Topamateurvoetbal.com sprak hem over zijn nieuwe avontuur en blikte ook meteen terug op zijn eerdere uitstapjes.

In het najaar van 2021 werd Richard Plug aan de kant geschoven bij derde divisionist VVSB. De club uit Noordwijkerhout had een knappe start met 8 punten uit de eerste vier duels. Echter in de vijfde, uit bij Sparta Nijkerk liep Ruben Valk, de onbetwiste nummer één onder de lat bij VVSB een lelijke blessure op en dat terwijl de club Lars Jansen had zien vertrekken naar VV Noordwijk. De doelman die aldaar een fantastische serie wedstrijden keept dit seizoen. Op zijn minst een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Dezelfde trainer ging in zijn periode bij DVS ’33 uit Ermelo ook vroegtijdig naar de kant, maar dat was zijn eigen beslissing. Ook al wist hij dat hij met een prachtige voorhoede (Benjamin Roemeon – Olivier Pilon – Joshua Patrick) onderweg was naar een mogelijke promotie. Na 10 wedstrijden stond de teller op 25 punten maar verschil van inzicht met een naderhand aangestelde TC leidde tot een voortijdig vertrek uit Ermelo. Nu keert hij dus terug bij de club waar hij zijn grootste successen beleefde: ODIN’59.

“Je hebt een prachtige loopbaan achter de rug, zowel als voetballer en als trainer. Gevoetbald bij onder meer Telstar, FC Dordrecht en FC Zwolle. Daarna trainer bij VSV, Kennemers, ODIN ’59, DVS’33 en VVSB”

“Prachtig zou ik het niet noemen, maar ik heb een leuke loopbaan gehad als speler. Niet alles er uit gehaald, omdat ik de absolute ambitie daarin miste. Gewoon het naar je zin hebben bij een club en daar je best voor doen was voor mij voldoende. Ik ging ook pas op mijn bijna 24e naar het betaalde voetbal, omdat ik toen pas dacht: “laat ik het een keer proberen”. Het heeft me twee leuke transfers opgebracht en iets van 220 wedstrijden. Achteraf veels te weinig, natuurlijk. Eigenlijk heb ik dat als trainer ook wel een beetje. Geen echte ambitie, maar gewoon je best doen bij de club waar je zit. Het grappige is dat het je uiteindelijk nog brengt bij mooie clubs als ODIN’59, DVS’33 en VVSB en mij zelfs een nominatie voor de Rinus Michels award opleverde.”

Nadat je lange periodes zonder problemen bij o.m. VSV, De Kennemers en ODIN’59 als trainer had gefunctioneerd ging het bij DVS ’33 ineens mis na tien wedstrijden. Hoe kon dat met 25 punten in de pocket?

“Nadat ik bekend had gemaakt bij ODIN’59 na 4 geweldige jaren te stoppen kwamen Ron Kas en Ton Roskam mij namens DVS’33 opzoeken in IJmuiden. Zij wilden een hele andere koers gaan varen geheel los van de oude TC die daar voorheen zat en liefst met een trainer uit het westen, waarvan zij dachten dat die goed om kon gaan met de “lastige” spelersgroep die daar aanwezig was. Nu vond ik DVS’33 samen met Sparta Nijkerk al 2 geweldige clubs in de Derde Divisie, dus ik was enorm trots daar aan de slag te kunnen. Vanaf minuut één had ik een geweldige klik met TC man Jan van de Berg. Hij was echter al aan de kant geschoven voordat ik goed en wel begonnen was. Echt doodzonde. Met het aantrekken van de gebroeders Patrick was mijn groep compleet. Een geweldig team waar alles in zat. Met Daan Huiskamp had ik een geweldige keeper, met aanvoerder Basil Camara, Frank van der Burg, Jorran van Santen, Christiaan van Hussen, Enrico Patrick en Oktay Öztürk; echte winnaars! Met Coen Vloedgraven, Jeremy Jonker, Soufian Moro en mijn favoriet, Benjamin Roemeon, een paar jongens die voetballend wat extra brachten en uiteraard met Oliver Pillon en Joshua Patrick; de 2 voormalig topscorers.

Vanaf minuut één had ik een uitstekende klik met de groep en ik ben er dan ook heilig van overtuigd dat we samen met Sparta Nijkerk hadden bepaald wie er uiteindelijk kampioen geworden zou zijn. Met Wouter van Voorthuizen had ik een goede keeperstrainer en met Jaap de Vries een prima assistent. Met hen heb hedendaags ik nog steeds contact. Echter besloot de voorzitter, met wie ik tot op dat moment een prima verstandhouding had, met de aanstelling van Geerling Hamstra weer een deel van de oude TC in ere te herstellen. Hij zal ongetwijfeld veel voor de club betekend hebben, maar na 5 minuten in een gesprek met ons (de technische staf) wist ik al: “dit gaat hem niet worden”. Een groter verschil mensen kun je niet tegenover elkaar hebben. Dus, na 7 wedstrijden maakte ik intern bekend dat ik het bij 1 seizoen zou houden het zijn uiteindelijk 10 wedstrijden geworden.”

En toen kwam VVSB?

“Ik had na het vertrek van John de Wolf naar Feyenoord contact met Spakenburg. In het sponsorhome, na afloop van Spakenburg – ODIN’59, heb ik ooit mijn huidige vrouw daar ontmoet. Zij woonde op Eemdijk, dus ik zat daar meerdere dagen in de week. Omdat ik er heilig van overtuigd was dat ik met DVS33 kampioen zou worden (of in ieder geval een hele goede kans), heeft het niet geleid tot een overeenkomst. Hoe stom kun je achteraf zijn… Iets later speelden ze tegen Ajax in een volle ArenA. Dat heb ik van mijn vrienden wel even aan moeten horen, haha. Twee weken geleden ben ik nog naar de derby geweest. Wat een Walhalla van het voetbal!”

“Maar goed, Eric Meijers (van VVSB) ging naar Spakenburg en ik dus naar VVSB, in november. Dat is helaas niet geworden wat ik gehoopt had. Wellicht ook door de coronasituatie. Na een uitermate moeizaam begin eindigden we iets beter en wonnen we de laatste 3 wedstrijden toen het coronavirus voor de eerste keer uitbrak en het einde seizoen betekende. Het tweede seizoen (met een normale voorbereiding) bleven we in de competitie de eerste vijf wedstrijden ongeslagen, waarbij ook een paar topwedstrijden zaten (o.a. tegen FC Lisse en DVS’33), maar wederom was het Corona wat roet in het eten gooide. Zonde, natuurlijk, want, in samenspraak met de TC, hadden we een paar goede versterkingen naar de club gehaald. Het trainingsniveau was bij vlagen enorm hoog. Met name doordat ik met Lars Jansen en Ruben Valk over 2 geweldige topkeepers beschikte. Ik had gehoopt dat we dit seizoen door zouden kunnen pakken, maar dat is niet gelukt. Het begin was qua uitslagen goed en na vier wedstrijden stonden we bovenaan. Ons spel was echter nog niet best, maar wellicht was dit wel logisch na twee coronaseizoenen. Voor mij was de blessure van Ruben Valk tegen Sparta Nijkerk uiteindelijk cruciaal. De clubleiding had daarvoor besloten om niet verder te gaan met Lars Jansen. Ruben Valk had hun voorkeur. Begrijpelijk, vanuit de visie van de club. Hij heeft veel betekend voor de club en zal dit blijven doen. Wellicht dachten ze tóch dat ik Lars de voorkeur zou geven in het nieuwe seizoen. Nadat Lars vroeg of hij op stage mocht bij Noordwijk, heb ik gelijk even Marco Korff (de keeperstrainer van Noordwijk) bericht en hem verteld dat hij die gozer blind kon pakken. Hier bij mij om de hoek, bij Telstar, kan hij zo onder de lat. Toeval of niet, maar we hebben na de blessure van Valk geen wedstrijd meer gewonnen met als dieptepunt de thuiswedstrijd tegen DOVO. Daarna besloot de clubleiding het vertrouwen in mij op te zeggen. Pijnlijk en onverwachts, gezien mijn verhouding met Rober Marijne en Theo Nulkes van de TC, maar logisch gezien de serie waarin we op dat moment zaten.”

Heb je na VVSB geen kans meer gezien om bij een andere club in te stappen?

“Jawel, maar er wordt soms lacherig als trainers ontslagen worden en daar heb er best even last van gehad. Bij VVSB had ik dolgraag vier jaar willen werken, en misschien nog wel langer. Mooie club, geweldige nieuwe accommodatie, betrouwbaar in nakomen van hun afspraken en goede gasten in de TC. Mijn medische staf (Bob, Yvon en Cees) waren echte toppers en met Bert (van Duijvenbode, assistent-trainer, red.) en Collin (van Velzen, keeperstrainer, red.) was het enorm fijn werken. Prima spelersgroep ook, waaronder Danny Bakker (geweldige speler), Rauwsie (Lars Rauws, red.) en Obi Onyeike (echte aanvoerders), Puck Postma en Nicky Eekhout (echte teamplayers) Wout Heemskerk (talentvol Noordwijkerhoutse speler) en bijvoorbeeld Matthieu van den Assem (heerlijk ventje). De supportersclub Bavone heb ik nog gesponsord na mijn ontslag, mooie gasten. Zelfs het paarse tenue ging ik mooi vinden. Dus, heel eerlijk, ik moest mijn ontslag wel even een plaats geven ondanks dat de reden natuurlijk wel plausibel was. Al blijf ik van mening dat we met Jansen, of zonder de blessure van Valk, zeker 6 punten meer hadden gehad en dan had ik waarschijnlijk gewoon nog bij VVSB gezeten. Die klote Corona heeft natuurlijk ook niet echt meegewerkt. Maar goed, soms loopt het zo. Voeg daarbij dat mijn schoonvader in die periode geheel onverwachts overleed en een goede jeugdvriend veels te jong iets later, beide dochters een andere woning kregen waar ik volop aan de bak kon en ik uiteindelijk ook nog eens ben gaan samenwonen. Je begrijpt dat ik het best voor mijn kiezen heb gehad het afgelopen half jaar. Vooral het samenwonen dan haha.”

En nu? Is er een frisse Richard Plug voor zijn nieuwe job bij je oude cluppie ODIN’59?

Ik had me eerlijk gezegd al verzoend met een jaartje hier en daar kijken naar leuke spelers. Tuurlijk begon het de laatste tijd weer wat te kriebelen. Af en toe ging ik weer kijken bij Velsen, VSV, ODIN’59, FC Lisse en laatstelijk bij de Spakenburgse-derby. Ik had echter niet het idee dat er nog een club langs zou komen. Totdat ODIN’59 me pasgeleden belde….Ze hadden net besloten afscheid te nemen van hun trainer. Ik heb er even over na moeten denken, maar ODIN zit toch wel in mijn hart. Ik hoop dat ze het redden om in de Derde Divisie te blijven. Nu ben ik druk bezig met in kaart brengen welke spelers blijven, welke toegezegd hebben te komen etc. Er moeten zeker nog 3-4 goede spelers bij en daar hebben we helaas niet veel tijd meer voor. Zoals bekend, moeten we dat bij ODIN vooral met jongens uit de lagere regionen doen met de ambitie en drive (en uiteraard de kwaliteiten) om het hogerop te proberen, want het grote geld zit bij andere clubs. In het verleden hebben we daar met o.a. Hulleman, Kleijbroek, Burger, Bormann, Eekhout, Tiktak, Brandsma en Tros al succes mee gehad. Kijk eens waar die nu allemaal voetballen! Kortom; onverwachts veel werk aan de winkel.