Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

INTERVIEW | Scheveningen-trainer John Blok: ‘Liever niet alle posities dubbel bezet’

Als er één trainer respect heeft opgebouwd in de Tweede Divisie dan moet dat wel John Blok zijn. Al sinds 2009 is hij onafgebroken trainer van het eerste team. Maar dat niet alleen.

In 1974 werd hij als zeven jarig ventje lid van de club om er als 15-jarig talent onder trainer Jan Eversdijk zijn debuut in het eerste team te maken. Gedurende vier seizoenen speelde hij voor FC Den Haag en trainde o.m. onder Lex Schoenmaker. Vervolgens verkaste hij terug naar zijn oude liefde waar hij bleef spelen tot 2000. Een blessure maakte een einde aan zijn loopbaan als speler, maar ook een begin aan zijn trainersactiviteiten. Op een uitstapje van vier jaar naar de Bollenstreek na (Quick Boys en VVSB) bleef hij altijd actief voor SVV Scheveningen.

Natuurlijk heeft SVV Scheveningen door de jaren heen een aantal keren teleurstellend gepresteerd. Maar nooit is er grote paniek op Houtrust ontstaan. Niet vanuit het bestuur, niet vanuit de Technische Commissie en niet vanuit de sponsorgroep. John Blok bleef zitten waar hij zat en deed zijn ding.

Rust

Met name de rust vanuit de sponsorgroep is opmerkelijk. Het wil nogal eens gebeuren dat deze groep, ook wel eens aangeduid als de vijfde colonne, aandringt op wijzigingen. Bijvoorbeeld in de technische staf. John Blok daarover: ,,Natuurlijk hoeft niet iedereen altijd blij te zijn met de prestaties. Maar de sponsors zoals wij die kennen is een groep mensen die eigenlijk de club gewoon iets gunt. Zij helpen ons een mooie spelersgroep te formeren waarmee wij hen dan weer hopen een leuke zaterdagmiddag te bezorgen. Overigens is er wel eens gevraagd of ik door zou willen schuiven naar bijvoorbeeld de Technische Commissie, maar ik wilde liever nog doorgaan met het praktische werk tussen die gasten op het veld. Ik heb daarmee natuurlijk de gang van zaken in de kleedkamer zien veranderen. Andere gewoontes, nieuwe generaties. Maar dat zie ik op het Maerland College, waar ik werk, ook gebeuren.”

Tevreden houden

Die spelersgroep is nooit een zeer uitgebreide groep spelers. Zit daar een gedachte achter is dan de vraag? ,,Ik hoef niet zo nodig alle posities dubbel bezet te hebben. Je kunt momenteel maximaal 16 spelers per wedstrijd inzetten. Een aantal daarvan maakt dan ook nog slechts de slotfase van wedstrijden mee. Wil je alles dubbel bezetten dan heb je 22 gelijkwaardige spelers waarvan je er elf uit de basis houdt. Daarvan vallen enkelen misschien vroegtijdig in maar ook enkelen pas in de slotfase. En dan nog houd je er zes over die sowieso niet spelen. Geef mij dan maar 16 bijna gelijkwaardige spelers en een zestal jeugdspelers. Kijk of je binnen die zestien een aantal spelers op meerdere posities kunt gebruiken en pas jeugdspelers in zodra zich daarvoor de gelegenheid voordoet. Dan houd je iedereen scherp maar ook min of meer tevreden. Dat heb ik dat liever dan 22 spelers waarvan er een aantal sowieso niet of nauwelijks aan spelen toekomen”.

Michael de Niet

De vraag is of SVV Scheveningen haar prestatie van afgelopen seizoen kan evenaren of verbeteren. De Schollekoppen eindigden op een verdienstelijke achtste positie na een wat stroeve start. De club hield precies 50 punten aan de 34 wedstrijden over. Blok: ,,Je kunt er allerlei bespiegelingen op loslaten maar ik weet het ook echt niet. We hebben hier en daar doorgeselecteerd. We haalden bijvoorbeeld in 2020 Michael de Niet terug. Was een kind van onze club maar deed uitstapjes naar Duindorp SV en SVC ’08. Hij vocht zich naar de basis ten koste van Rowdy van der Putten die nu naar Ter Leede overstapte. Prima ontwikkeling voor iedereen denk ik.”

Wanneer gaan de trainingen weer beginnen…?

Liggen het einde van de afgelopen competitie en het begin van de komende niet te dicht bij elkaar? ,,Dat zal per club verschillen. Je zult lang nacompetitie hebben gespeeld. Dan zal dat al zeker zo zijn. Voor ons geldt dat al wat minder. Er is voor iedereen de nodige rust ingebouwd. Ook voor mezelf. Maar weet je wat het is: als ik te lang rond huis blijf hangen vraagt mijn vrouw steeds vaker wanneer de trainingen weer gaan beginnen…”