Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | HHC afgeschminkt op de Middelmors

Clichés zijn vaak dooddoeners. Echter, ook vaak maar al te waar. Zo ook in het voetbal. Het woord ‘flow’ is een vreselijk Engels woord, maar iedereen weet wel wat ermee wordt bedoeld. HHC Hardenberg verkeert in een mindere ‘flow’ en trof in tegenstander Rijnsburgse Boys nou juist een tegenstander die is opgekrabbeld uit het dal. En dat was zaterdag goed te zien op het veld van de Middelmors. Gedurende 90 minuten was Hardenberg de mindere ploeg en kwam het er geen moment aan te pas. De Uien beleefde een vrij makkelijke middag en freewheelde naar een heerlijke en terechte 5-0 overwinning.

De vierde driepunter in 15 dagen zorgt ervoor dat het vertrouwen weer volledig terug is bij de Rijnsburgers en dat er weer stiekem naar boven gekeken mag worden. HHC Hardenberg daarentegen mag de borst natmaken voor de aankomende, op papier lastige, duels.

De ploeg uit het Salland was eerlijkheidshalve niet op volledige oorlogssterkte. Jongens als Jurjan Mannes en Serge Fatima waren niet inzetbaar en wellicht mede daardoor ontbrak iedere vorm van automatisme in de ploeg van Bert van Hunenstijn. Na afloop was een veel gestelde vraag wederom ééntje uit de categorie ‘cliché’: was Rijnsburg nou zo goed of Hardenberg zo slecht? Het cliché-antwoord laat zich raden: van allebei wat. In ieder geval was de thuisploeg aanzienlijk beter en feller in de duels. De ploeg van Henk Wisman paste verrassend min of meer dezelfde tactiek toe als een week eerder op De Krom tegen koploper Katwijk. Dit hield in dat de ploeg niet als een malle druk ging zetten, maar enigszins wat teruggetrokken bleef wachten op de tegenstander. Hierbij kon het Hardenberg regelmatig op eigen helft de bal ontfutselen en in de omschakeling uiterst dodelijk en effectief worden. Een beeld dat eigenlijk 90 minuten lang te zien was en volgens spits Dani van der Moot na afloop ,,kennelijk een speelstijl die beter bij ons past”.

Diezelfde Van der Moot kreeg de eerste kans van de wedstrijd al na een paar minuten. Terwijl zo’n beetje alle spelers vragend naar scheidsrechter Te Kloeze keken of er geen hands was gemaakt, ging het spel gewoon verder. Van der Moot kreeg vlak voor doelman Nick Borgman de bal op een presenteerblaadje, maar schrok kennelijk ook van de mogelijkheid en miste van dichtbij. Niet heel veel later was het wel raak voor de Rijnsburgers. Op aangeven van een attente Furhgill Zeldenrust schoot Jeffrey Jongeneelen met de linker netjes de bal in de verre hoek buiten bereik van de Hardenbergse doelman: 1-0. Nog geen vier minuten later was het weer raak. Een mooie aanval van de Rijnsburgers werd door Dani van der Moot zelf opgezet en op aangeven van collega Zeldenrust kon de spits zelf afronden: 2-0. Een bevrijdende goal, niet alleen voor de wedstrijd, maar zeker ook voor Van der Moot zelf. De goalgetter stond droog vanaf oktober en gaf na afloop aan dat dit wel als een ultieme bevrijding voelde. Op de vraag of de doelpuntenloze periode een beetje was gaan knagen aan hem was het antwoord ondubbelzinnig: ,,Wel meer dan een beetje”.

Na rust was het wederom Van der Moot die dicht bij de 3-0 was. Op aangeven van Jongeneelen trof hij echter andermaal Nick Borgman op zijn pad. De grootste kans voor de bezoekers kwam van de voet van Jesper Drost. Rechts van het doel kon hij gaan voor een bekeken schot, maar schoot veel te gehaast langszij. Het was Hardenberg zelf dat de wedstrijd in het slot gooide. Een voorzet van Jeroen Spruijt werd door verdediger Joeri Church wat ongelukkig verwerkt en zonder dat hij het doorhad via de voeten van Dani van der Moot het doel in-gefrommeld. Een lucky deze 3-0, maar wel een geldige goal op naam van Van der Moot waaruit bleek dat ook bij hem de ‘flow’ weer terug is. Cliché nummer zoveel.

Uit een hoekschop kon Hardenberg nog een eretreffer maken, maar Kevin Görtz zag zijn inzet door de jubilerende Roderick Gielisse (150 duels) op de doellijn onschadelijk worden gemaakt. In de slotfase werden de supporters nog op een toetje getrakteerd door nog twee goals. Een slimme vrije trap van Jeffrey Jongeneelen werd alleen begrepen door Jeroen Spruijt: 4-0. De handdoek was door de Hardenbergers allang geworpen en van optimale concentratie was ook geen sprake meer. In het laatste kwartier, eerder doet Henk Wisman eigenlijk nooit, werd nog druk gewisseld waarbij Delano Asante voor de derde keer op rij als invaller mocht scoren. Een fraai en bekeken schot in de verre hoek bezegelde de off-day van de Hardenbergers.

Na afloop was Hardenberger-trainer Bert van Hunenstijn uiteraard not-amused. De vertrekkende oefenmeester had ook weinig lichtpuntjes om zich aan vast te klampen. Kritische vragen aan Rijnsburg-trainer Henk Wisman bleven uit, want om ook met een cliché te eindigen: een winnende trainer heeft immers altijd gelijk.