REPORTAGE | Koninklijke HFC sluipt naar koploper Katwijk

Het leek onbestaanbaar toen de lange winterstop zijn intrede deed. Een club die koploper v.v. Katwijk serieus ging bedreigen in de Tweede Divisie. De winterstop ligt ondertussen een aantal weken achter ons, en de onoverwinnelijkheid van v.v. Katwijk ook. Het heeft geleid tot wat elke neutrale volger van het topamateurvoetbal graag ziet. Een spannende competitie. Na de competitieronde van afgelopen zaterdag is de Koninklijke HFC het dichtst tot bij Katwijk geslopen. Het gaatje is nog 4 punten.

Het was zeker niet met oogstrelend voetbal dat de Haarlemmers de punten in Scheveningen ophaalden. Daar dwong het ook veel te weinig voor af. Maar ook Scheveningen kon amper een kans bij elkaar voetballen en dat viel na het spektakelstuk van afgelopen dinsdag, waarbij de Schollekoppen Katwijk bijna op de rug hadden wat tegen.

John Blok kon niet beschikken over Tim Peters en Crescendo van Berkel. Uiteraard startte hij in de gebruikelijke 4-3-3 opstelling, terwijl Gert Jan Tamerus in 5-3-2 startte en waarbij de wingbacks telkens hun aanval ondersteunden. Een strijdwijze die overigens ook in het 4-3-3 van Blok viel te zien zodra de aanval werd gezocht. Een back mee naar voren en inzakkende middenvelders.

Beide teams startten vooral voorzichtig. Balbezit proberen behouden leek meer doel dan middel. In het eerste kwart van de wedstrijd leidde dat tot welgeteld nul kansen. Na 23 minuten was er dan wel die eerste kans, die werd aangegeven door rechtsback Morgan en door linksback Vincent Volkert van dichtbij ingeschoten. De uithaal werd alsnog voor de lijn geblokt.

In het tweede deel van de eerste helft kwam ook Scheveningen enkele malen in de buurt van het Haarlemse doel. Dat had te maken met het vlottere samenspel van met name de rechterkant van de gastheren. Owusu kwam wat verder door en combineerde met Mitchel de Vlugt en Aldogan door de linkerkant van HFC. Scheveningen had aansluitend echter te weinig mankracht voor het doel om iets met de voorzetten te doen.

Een ieder nam al genoegen met een 0-0 ruststand toen Morgan zich weer in het Scheveningse strafschopgebied meldde. Zijn voorzet was op maat voor Sietse Brandsma die van der Maaten in de verre hoek versloeg. En daarmee was het ineens uit het niets 0-1 bij rust.

Blok wisselde in de rust voor de eerste maal, Rieder voor Mitchel de Vlugt. Scheveningen kon de wedstrijd er geen ander gezicht mee geven. Het kon niet tot dicht bij doelman Michaelis komen. Sterker, de grootste kans in het eerste kwartier na rust ontstond toen HFC een vrije trap op snelheid nam en Brandsma de ruimte in stuurde. Zijn schot ging voorlangs.

Halverwege de tweede helft viel op twee manieren de beslissing in de wedstrijd. Allereerst was Lex Immers net te laat bij een bal die Wessel Boer opbracht. Scheidsrechter Wielinga zag er terecht een rode kaart overtreding in. Kort na dat voorval rondde Jordy Hilterman een aanval vanaf de linkerkant af en stond het 0-2.

Aan beide zijden werd nog het nodige gewisseld en vielen er nog enkele kansjes te noteren, maar in feite speelde HFC de wedstrijd uit zonder dat de 3 punten nog in gevaar kwamen.

John Blok was na afloop een teleurgesteld maar realistisch trainer van Scheveningen. “Afgelopen dinsdag hadden we gewoon de drie punten binnen moeten halen. Vandaag waren we daar niet goed genoeg voor. Natuurlijk telt het mee dat wij onze derde wedstrijd in een week speelden. Dat wordt extra gevoelig als je een wat smallere selectie hebt zoals wij. En daar heb je meteen mijn grotere zorg na vandaag. We misten al een paar spelers en verliezen nu Mitchel de Vlugt en Lex Immers weer. Maar het programma stopt daar niet voor.”

En inderdaad; op 9, 12, 16 en 18 april mag de formatie van Blok gewoon de wei weer in. Vechten om boven de streep te blijven.

In Haarlem spelen heel andere zaken. De Koninklijke was en is geen favoriet voor de titel. Maar de datum 7 mei is daar al met een rode stift omcirkeld. Wedstrijdronde 33; Koninklijke HFC – v.v. Katwijk. Wie weet hoe groot het belang van die wedstrijd nog gaat worden ?