REPORTAGE | Veerkracht Excelsior Maassluis andermaal recept voor broodnodige driepunter

Excelsior Maassluis heeft zich zaterdagmiddag verzekerd van drie hele fijne punten. Op bezoek bij Kozakken Boys stond de ploeg van trainer Dogan Corneille al binnen het kwartier met 0-2 voor en leek het een comfortabele middag te gaan worden op Sportpark de Zwaaier. Niets was echter minder waar. Zo snel als de voorsprong op het bord stond, zo snel was deze ook weer verdampt en knokten de Werkendammers zich binnen het half uur naar een gelijke stand. Uiteindelijk was het routinier en aanvoerder Vincent van den Berg die de Tricolores in de tweede helft tóch nog naar de overwinning schoot en zodoende wist Excelsior Maassluis andermaal een doelpuntrijke wedstrijd naar hun hand te zetten. De teller bleef in deze wedstrijd op 2-3 staan en zo kruipen de Maasluizers weer (voor een weekje) uit het degradatiemoeras en is zelfs het linkerrijtje weer binnen handbereik.

Gedeelde Houdini-act

Zowel Kozakken Boys als Excelsior Maassluis kenden afgelopen weekend een ontsnapping waar Houdini nog wel een puntje aan kon zuigen. Waar Kozakken Boys dit seizoen het kwartje al heel vaak de verkeerde kant heeft op zien vallen in de laatste minuten, viel het tegen TEC Tiel wél goed en boekten “the Boys” via een treffer van rechtsback Frenk Keukens in de vijfennegentigste minuut een 0-1 zege. De overwinning had een extra heroïsch randje, aangezien de Werkendammers met twee man minder op het veld stonden nadat Leon Bot en Elvio van Overbeek vroegtijdig onder de douche waren gezet door scheidsrechter Te Kloeze. Beide spelers waren er dus tegen Excelsior Maassluis niet bij door de schorsing die moest worden uitgezeten. De vreugde was er uiteraard niet minder om, want in een seizoen waar elk punt bij elkaar gesprokkeld moet worden, is zo’n onverwachte driepunter in de laatste minuut natuurlijk extra smakelijk. Het waren drie broodnodige punten voor de equipe van trainer Michel Langerak, want de degradatiestreep komt toch ook wel erg dichtbij. Zeker aangezien concurrenten IJsselmeervogels & GVVV ook ineens aan het winnen waren geslagen.

De boemerangploeg

Ook Excelsior Maassluis kende (voor de zoveelste keer) een bizarre ontknoping op Sportpark Dijkpolder. Na een geruime tijd met 3-1 voor te hebben gestaan tegen HHC, leek de ploeg van Corneille in de blessuretijd toch nog de deksel op de neus te krijgen toen Rick Hemmink in minuut 90+3 de gelijkmaker produceerde. Niets was minder waar, want dit seizoen lijken de Tricolores een patent te hebben op het terugkomen na een tegenslag en dus werden de drie punten tóch nog uit het vuur gesleept toen in minuut 90+5 invaller Kaylan Muis zich tot matchwinnaar kroonde. Net zoals de tegenstander, Kozakken Boys, kunnen de Maasluizers de drie punten goed gebruiken. Ondanks de overwinningen in de laatste minuten, slikt Excelsior Maassluis dit seizoen ook veel (te veel) tegendoelpunten en moet het daardoor bijna elke wedstrijd minimaal twee keer scoren, wil het aanspraak gaan maken op de punten. Ondanks dat de ploeg nog wel iets boven de degradatiestreep staat, moet er toch naar onder worden gekeken. Het degradatiemoeras is dit seizoen bijzonder groot in de Tweede Divisie en elke misstap kan fataal worden. Zeker als je de goals elke week zo genereus cadeau doet.

Opstellingen

Na weer een tijdje 4-3-3 te hebben gespeeld, koos Corneille tegen Kozakken Boys weer voor het oude vertrouwde 5-3-2-systeem waar meerendeel van de wedstrijden dit seizoen is in afgewerkt. Door de schorsing van Kevin Ringeling keerde Gijs Abbas weer terug in het hart van de verdediging en ook was er plaats voor Calvin Tureaij. De 20-jarige vleugelverdediger die dit seizoen zo’n mooi debuut beleefde tegen IJsselmeervogels nam de plaats in van Redouan Omar Ouali, die daardoor op de bank moest plaatsnemen. Ook Kevin Dercks moest plaatsnemen op de bank. De middenvelder, die normaal basisspeler is, was niet compleet fit en werd daardoor vervangen door Giovanni da Fonseca. Voorin speelden Dave van Delft en Vincent van den Berg. Vorige week werden zij nog ondersteund door Redouan El Hankouri, maar de nieuwe aanwinst (overgekomen van Excelsior Rotterdam) was niet inzetbaar en daarom mocht de matchwinner van vorige week, Kaylan Muis, zijn plaats overnemen. Bij Kozakken Boys weinig wijzigingen, behalve dan de eerder genoemde geschorsten die niet inzetbaar waren voor deze wedstrijd. Michel Langerak koos voor Lars Hutten en Jeffrey van Nuland als hun vervangers.

Knallend begin

Wie niet op tijd was voor de aftrap om 15:00, heeft waarschijnlijk veel gemist, want de wedstrijd knalde uit de startblokken. Binnen 3 minuten lag de bal al in het netje achter Kozakken Boys-keeper Mike van de Meulenhof. Excelsior Maassluis was goed aan de wedstijd begonnen en zag hoe aanvaller Dave van Delft een heerlijke voorzet van Nino van den Beemt op waarde wist te schatten en via een geplaatste kopbal de Tricolores al vroeg op voorsprong zette. De voorzet van Van den Beemt draaide voortreffelijk langs de complete verdedigingslinie en de vrijstaande Van Delft deed wat hij vorige week ook al deed: scoren. Kozakken Boys leek door deze vroege achterstand wel meteen wakker en kon via de eerste corner van de wedstrijd al bijna de gelijkmaker noteren. Verdediger Stephen Warmolts liep zich goed vrij en kon hierdoor vrij inkoppen. Doelman Jean-Paul van Leeuwen was kansloos en was al verschalkt, maar zag tot zijn geluk dat Luivienno Statia bij de tweede paal stond opgesteld waardoor de bal van de lijn kon worden gewerkt. De actie van Statia bleek een paar minuten nog van een grotere waarde te zijn, want in plaats van de 1-1 stond opeens de 0-2 op het scorebord. Na geklungel in de Werkendamse defensie lepelde Tureaij de bal over de verdediging en bood hij hierdoor Kaylan Muis de kans om de 0-2 aan te tekenen. Muis kende wat moeite met de aanname, maar kreeg de bal uiteindelijk via de borst onder controle en zag dat zijn schot via de voet Van de Meulenhof en de binnenkant van de paal het goal in vloog. Zo deden de “helden” van de wedstrijd tegen HHC het opnieuw en stonden de Tricolores al binnen het kwartier op een zeer aangename voorsprong.

Snel weer gelijk

Wie Excelsior Maassluis dit seizoen een beetje volgt, weet dat een voorsprong met een verschil van twee doelpunten nog niet automatisch een garantie is voor de drie punten. Ook deze wedstrijd was dit weer het geval. Gelijk na de goal van Muis kreeg Thomas Marijnissen al een enorme kans op de aansluitingstreffer. Via een beetje geluk dook de vleugelaanvaller ineens op voor Van Leeuwen en had hij de hoek voor het uitzoeken. Dit deed hij echter niet en knalde de bal recht door het midden. Hierdoor had toekomstig keeper van VV Katwijk de kans om redding te brengen en zodoende de aansluitingstreffer uit te stellen. Twee minuten na deze kans lag de bal er alsnog in toen aanvaller Johnny Lommers een voorzet vanaf de linkerkant beter inschatte dan Van Leeuwen en hierdoor een gouden kans kon bieden aan Lars Hutten. De ex-prof van o.a. Fortuna Sittard en Top Oss pakte dit cadeautje maar al te graag uit en kopte de 1-2 in het lege doel. Het was pas Hutten zijn tweede goal in het rood-wit dit seizoen. De goal gaf de thuisploeg weer een boost en het geloof was gelijk weer terug. Hierdoor begon al heel vroeg in de wedstrijd de jacht naar de gelijkmaker en werd Excelsior Maassluis onder druk gezet. Nog binnen het half uur was deze jacht al succesvol toen Statia Gwaeron Stout liet struikelen in het zestienmetergebied en hij scheidsrechter Thom Winkel de kans gaf om dit te bestraffen met een strafschop. Thomas Marijnissen benutte dit buitenkansje koeltjes en zette daarmee de bordjes weer in evenwicht. Na dit eerste half uur vol vuurwerk koelde de wedstrijd wat af en hadden de ploegen moeite met de bal in de ploeg te houden. Beide ploegen waren slordig en leken even wat gas terug te nemen na het spectaculaire eerste half uur. Excelsior Maassluis was nog wel dicht bij de hernieuwde voorsprong toen Da Fonseca vlak voor rust een bal, vanaf randje zestien, kon volleren. De poging van de middenvelder was zeer fraai, maar trof geen doel. De bal kuste de lat boven de kansloze Van de Meulenhof en hierdoor kon Kozakken Boys opgelucht adem halen. Beide ploegen gingen hierdoor met een gelijke stand de rust in.

Keepertje, keepertje…

Na rust leek het scenario van de eerste helft zich te gaan herhalen. Opnieuw was Excelsior Maassluis uitstekend uit de kleedkamer gekomen en leek Kozakken Boys weer verrast te worden in de openingsminuten. Binnen tien minuten hadden de Maasluizers al 3 goede kansen gekregen om de voorsprong weer te pakken, maar op een miraculeuze manier bleef de stand op gelijke hoogte en bleef Kozakken Boys in de wedstrijd. Eerst bood Tureaij een kans aan Da Fonseca, die op de voeten schoot van Van de Meulenhof en daarna kreeg Van den Berg twee kansen, waarvan er één op de paal belandde. Kozakken Boys leek niet meer mee te kunnen in het creëren van kansen en liet maar bar weinig zien in de tweede helft. Het mocht van geluk spreken dat de scherpte in de afwerking van de Tricolores ontbrak, want verdedigend gezien zag het er alles behalve stabiel uit bij de ploeg van Langerak. De restverdediging van de Kozakken was totaal niet op orde en vrijwel elke keer bij een uitval van de gasten, werd het gevaarlijk. In de 67e minuut werd dit dan ook afgestraft toen Excelsior Maassluis via vier passen de complete verdediging van de Kozakken uitspeelde en Vincent van den Berg alleen richting het goal kon. Tot zijn verbazing zag de routinier doelman Van de Meulenhof ver buiten zijn goal op zich af komen stormen en kon Van den Berg de bal, vanaf een meter of 30, in het lege goal schuiven. Een kapitale inschattingsfout van de keeper die in de winterstop de opvolger werd van Ricardo Kieboom. Het cadeautje werd natuurlijk met gejuich in ontvangst genomen door de Tricolores en hierdoor was de voorsprong andermaal in handen. Kozakken Boys mocht scheidsrechter Winkel nog dankbaar zijn dat, twee minuten na de goal, geen strafschop tegen kreeg. Van den Berg werd over de knie gelegd en deze overtreding leek zwaarder dan die waarvoor er in de eerste helft een strafschop werd toegekend. Echter vond Winkel het niets en mocht, ondanks de protesten van Excelsior Maassluis, het spel doorgaan. Hierdoor bleef de thuisploeg in leven en volgde er nog een spannend laatste kwartier.

Clash der giganten

In het laatste kwartier van de wedstrijd was er al geen spraken meer van georganiseerd voetbal en ergens een idee achter hebben. Bij de thuisploeg was het vooral opportunistisch jagen naar de gelijkmaker en bij de uitploeg was het vooral pompen of verzuipen. Vooral de duels tussen giganten Johnny Lommers en Gabri Urbanus waren een lust voor het oog. Beide spelers, gebouwd als flatgebouwen, kwamen steeds met elkaar in duel en moesten steeds hun imposante fysiek gebruiken om de eer van hun team te verdedigen. Urbanus kwam vrijwel in de meeste gevallen als winnaar uit de strijd. Ondanks de constante clash tussen de aanvaller en verdediger, bleven de duels zeer fair en was dit een mooie toevoeging aan een wedstrijd waar verdedigen zeker niet tot een van de kernkwaliteiten behoorde.

Bijzonder eind

Maar goed, de tijd tikte door en dit was in het nadeel van de Kozakken. Langerak had o.a. Statie, Da Silva Mendes en Resida ingebracht om nog iets te forceren, maar eigenlijk bleef de echte dreiging uit. Excelsior Maassluis kon redelijk gemakkelijk overeind blijven en Van Leeuwen hoefde zich, behalve een paar plukballen bij voorzetten, eigenlijk niet meer echt in te spannen. De aandacht werd in de laatste fase van de wedstrijd vooral opgeëist door het arbitrale kwartet. Scheidsrechter Winkel leek naar Werkendam te zijn gekomen om in deze wedstrijd zo min mogelijk kaarten te geven en bedekte vrijwel alles met de mantel der liefde. Zelfs bij opstootjes keek de leidsman even de andere kant op om zodoende de aanstichters niet te hoeven belonen met een prent. Het was dan wel opvallend dat Excelsior Maassluis verzorger Robert v.d. Broecke juist wél een gele kaart ontving na commentaar op de leiding. Ook vierde official Fijke Hogendijk leek niet helemaal in de wedstrijd te zitten, aangezien ze pas in de derde minuut van de blessuretijd zich leek te realiseren dat het aangeven van de blessuretijd een taak is van de vierde official. In deze zeer ruime blessuretijd (van uiteindelijk bijna 8 minuten) verzuimde scheidsrechter Winkel het nog om Excelsior Maassluis-invaller Baset Moshtaq met een rode kaart naar de kant te sturen na een snoeiharde overtreding. Dit leidde andermaal tot een flink opstootje waarbij beide ploegen elkaar in de haren vlogen. Geheel in lijn van de wedstrijd, gaf Winkel alleen geel aan Moshtaq en bleven verdere sancties uit. Na de riante blessuretijd waarin Kozakken Boys niets meer creëerde, floot Winkel af en volgde er andermaal een massaal opstootje waarbij er weer een paar spelers uit elkaar moesten worden gehaald.

Aankomend programma

Door dit verlies van een concurrent blijft Kozakken Boys in de onderste zone van de Tweede Divisie bivakeren. Met 24 punten uit 22 wedstrijden bezetten de Werkendammers nu de 15e plaats. Excelsior Maassluis boekt dus de tweede overwinning op rij en doet goede zaken. Met 30 punten uit 22 wedstrijden heeft het de gevarenzone (tijdelijk) verlaten en is het linkkerrijtje weer binnen handbereik. Aankomende week is er weer een doordeweekse speelronde. Excelsior Maassluis ontvangt Scheveningen op Sportpark Dijkpolder en Kozakken Boys moet naar het blauwe gedeelte van Panhuis voor de wedstrijd tegen hekkensluiter GVVV.