Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Crisissfeer maakt plaats voor optimisme bij Kozakken Boys

Na een viertal trainingen en een tweetal oefenwedstrijden mag heel voorzichtig de conclusie getrokken worden dat men op sportpark de Zwaaier betere tijden tegemoet gaat. Uit alles blijkt dat er bij Kozakken Boys een andere beleving heerst is dan in het voorbije seizoen waarin uitgerekend in de laatste promotie/degradatiewedstrijd in Veenendaal tegen GVVV het Tweede Divisieschap met een seizoen verlengd kon worden.

“Dat mag dus nooit meer gebeuren” was het algemene credo van alles wat rood en wit was.

En technisch directeur Johan van de Werf stelt het nog stelliger: “Een seizoen zoals afgelopen seizoen zal ook nooit meer gaan gebeuren zo lang ik hier ben”.

Na de tweede oefenwedstrijd, dinsdag tegen FC Den Bosch, was hij trots op de hoofdmacht. “Ik heb zelfs berichtjes gekregen van mensen die zeggen: Dat we verloren hebben is geen ramp maar ik heb weer met plezier naar het voetbal zitten kijken. Het is bijzonder wat Scott Calderwood en zijn staf in amper een week tijd hebben weten te bewerkstelligen. Ik zie weer de bereidheid om te werken voor elkaar. Er heerst weer een echte voetbalsfeer waarin mooie dingen staan te gebeuren; daar ben ik heilig van overtuigd.”

Een andere tevreden man was trainer Scott Calderwood. “Dat we verloren hebben is bijzonder sneu; met name voor de spelers. Ik maak er niet zo’n punt van omdat ik weer een team gezien heb dat elke wedstrijd beter gaat voetballen en dat geeft de burger moed voor de komende tijd”.

In de strijd tegen FC Den Bosch, dat ook na het duel tegen Kozakken Boys ongeslagen bleef in de voorbereiding, kwamen zowel bij de Boys als bij de gasten uit Den Bosch twee verschillende teams binnen de lijnen. Proefspeler Giovanni Büttner mocht weer een helft opdraven.

“Dat was vooraf zo afgesproken. Ik ben nog niet geheel wedstrijdfit; dat moet in de komende weken steeds beter gaan worden. De boel forceren schiet niet op”.

Dinsdag liet de nog steeds in Doetinchem wonende Büttner zien zowel op de linker als de rechterflank goed uit de voeten te kunnen. Deze week gaan Van de Werf, Calderwood en de hoofdrolspeler zelf om de tafel om te kijken of er dit seizoen een plaatsje ingeruimd gaat worden voor de ex-speler van TOP Oss. De opmerkingen van een aantal FC Den Bosch-spelers: “Als je niet naar Kozakken Boys gaat kun je altijd bij ons komen spelen” werden door Giovanni voor kennisgeving aangenomen. Hij heeft zijn zinnen op de Boys gezet maar moet nog even geduld betrachten.

Het doel werd gisteren verdedigd door Mike van de Meulenhof. Hij zou afgelopen zaterdag tegen Blauw Geel’38 tussen de palen staan maar griep stak daar een stokje voor. Gisteren stond hij er de volledige 90 minuten met een goede voldoende als eindresultaat.

De ASWH ‘ers Diego Snepvangers en Fabian Korporaal aarden goed in Werkendam en doen zeker een stevige gooi naar een basisplaats in de elf van het team van Scott Calderwood.

En dan Eon Herman. Gisteren in actie tegen zijn ‘maatjes’ met wie hij het voorbije seizoen speelde. Het blijft een goede voetballer met snelheid; het kwam er gisteren iets minder uit dan zaterdag maar dat had alles te maken met de spelers die om hem heen geposteerd waren. Het moet raar lopen wil hij geen basisspeler gaan worden.

Wat technisch directeur Van de Werf het meest verwonderde? “Dat spelers die vorig seizoen 2 of zelfs 3 klassen lager speelden zich optrekken aan het niveau van de routiniers en moeiteloos hun partijtje mee voetballen”.

Zaterdag opnieuw een test. In Spakenburg waar IJsselmeervogels om 15.30 uur de tegenstander is in het kader van de Harry Hamstra Cup.