Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Jan de Jonge: ,,Ik koos nooit voor glorie of geld, maar voor een mooie job”

Sinds begin november is de 59-jarige trainer Jan de Jonge verbonden aan de meest noordelijke topclub in ons amateurvoetbal, Harkemase Boys. Wim Bakering gaf op 3 november bij het bestuur van de club aan dat hij een einde aan hun samenwerking wilde maken, enkele dagen later verbond De Jonge zich aan de roodwitten. En warempel, de Harekieten zijn sindsdien overeind gekrabbeld en op weg naar de middenmoot. Een portret van de eerste verantwoordelijke daarvoor.

Jan, je hebt zelf een mooie loopbaan gehad als speler in het betaalde voetbal. Daar neem je het nodige van mee als je trainer wordt neem ik aan?

,,Ik kan dat alleen voor mezelf zeggen. Ik heb tijdens mijn spelerstijd natuurlijk veel trainers meegemaakt, veel geleerd en bekeken of ik daar wel of niet als trainer ook wat aan had. Je ontwikkeling als trainer komt voort uit hetgeen je als speler meemaakt, op cursussen leert en je persoonlijke ontwikkeling.”

Als speler begon je bij Germanicus in Coevorden. Was dat een mooie club om te starten?

,,Ik ben in Erica geboren, dat ligt nabij Coevorden. Toen ik daar opgroeide waren er meerdere clubs in de nabijheid die toen in de top van het Nederlandse amateurvoetbal speelden. Niet alleen Germanicus was een grote club, maar bijvoorbeeld ook Zwartemeer en Emmen. Ik heb er tot mijn zeventiende gespeeld en werd toen gescout door FC Groningen. Daar liepen toen mensen als Henk Nienhuis, Theo Verlangen en Han Berger. Ik speelde enigszins achter Rob McDonald.”

Toch was je redelijk vlot door naar SC Heerenveen. Waarom dat?

,,Betaald voetbal spelen was indertijd nog niet zo lucratief als nu. Ik wilde naar het CIOS en kon daar ook terecht. Dat ging veel gemakkelijker in combinatie met een overeenkomst met Heerenveen. Dat lukte na overleg met Riemer van der Velde. Ik heb mooie jaren gehad bij Heerenveen. Na 5 jaar kwam FC Emmen. Daar heb ik de periode 89-96 gespeeld.”

Nog een leuke anekdote aan je actieve jaren als voetballer overgehouden?

,,Wat ik altijd wel grappig heb gevonden was dat ik de 100.000e treffer in het betaalde voetbal op mijn naam kreeg. En dan met name hoe die tot stand kwam. We speelden met FC Emmen tegen TOP Oss. Er kwam een voorzet van rechts en Martin Drent had die bal als spits voor het inknallen. Maar hij liet de bal voor mij lopen en ik schoot hem dus binnen. Dat bleek dus de 100.000e. Als Martin dat had geweten denk ik niet dat hij die bal zo makkelijk had laten passeren.”

Je hebt niet alleen met Gert Jan Verbeek bij Heerenveen samen gespeeld, maar vooral ook met hem als (assistent) trainer samengewerkt.

,,Dat klopt. Ik was bij Heerenveen ook al als trainer actief in de jeugd, later als assistent van Foppe. Gert Jan en ik hebben in Heerenveen de voetbalschool neergezet. Ik heb later veel met Gert Jan samengewerkt, onder meer ook bij VfL Bochum.”

Je hebt geweldig gepresteerd bij De Graafschap. Ik heb niet de indruk dat je dat echt te gelde hebt gemaakt.

,,Nee dat klopt wel. Ik begon als hoofdtrainer bij de Graafschap onder in de Eerste Divisie. We stegen nog een heel stuk dat seizoen. Een seizoen later promoveerden we naar de Eredivisie en nog een jaar later handhaafden we ons.”

Waarom heb je die prestaties niet echt te gelde gemaakt?

,,Ik kijk bij elke mogelijkheid die ik krijg of ik er perspectief in zie. Dat is voor mij veel belangrijker dan de glorie of het te verdienen geld. Ik heb veel jaren met Gert Jan Verbeek gewerkt. Omdat wij elkaar goed liggen. Natuurlijk was niet elke keuze die ik maakte een succes. FC Twente was dat bijvoorbeeld niet. Maar ik heb weer wel met veel plezier in Turkije gewerkt. Al was de periode bij Eskisehirspor weer een heel andere dan die bij Samsunspor. Bij die laatste club deden we het heel goed, maar dachten ze met een beetje geld de hele wereld te kunnen kopen.”

Voor je laatste periode in Turkije ging je heel goed met De Treffers. Spijt van die sprong?

,,De afspraken waren duidelijk. Dat was het punt niet. Maar natuurlijk was het wel spijtig dat de club na mijn afscheid afgleed. In die zin is het wel mooi dat de club het nu weer goed doet.”

Je bent zelf ondertussen bij Harkemase Boys ingestapt, ook een club die het seizoen in mineur was begonnen.

,,Er zit wel enige logica in onze overeenkomst. Ik was vrij en woon op een steenworp afstand van het Abe Lenstra Stadion. Dat is een half uurtje rijden van de Bosk. De club en ik waren er dan ook zo uit als het om de overeenkomst gaat.”

Je hebt gelet op de resultaten iets teweeg gebracht.

,,We zijn inderdaad van een degradatieplek naar de dertiende positie geklommen. Maar we zijn er nog lang niet. Dat is ook wat het uitgangspunt na de winterstop zal zijn.”

Je hebt wat geschoven met de positie van Berwout Beimers.

,,Ik zie in hem een centrale spits. Voorheen kwam hij vooral van de zijkanten. De club had tot vorig seizoen met Kian Visser nog een centrale spits.  Ik zie in Beimers een beetje een spits zoals Gerald Sibon. Je moet hem soms achter zijn vodden zitten maar hem anderzijds ook de vrijheid geven om zijn gevoel te volgen. Hij is voetballend zeker een toegevoegde waarde voor Harkemase Boys.”

Gaat het goed komen dit seizoen met Harkemase Boys?

,,Dat is maar net wat je er van verwacht. We zijn nu weg van de directe degradatieplaatsen, maar die zijn nog wel dicht bij. Mij lijkt dat we niet verder moeten kijken. Eerst het degradatiespook zien weg te krijgen, pas daarna zien of er nog meer dan dat mogelijk is.”