Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Jurriaan van Poelje: “bij una heerst grote ambitie en dat is voor mij een fantastisch uitdaging”.

Terwijl Nederland afgelopen weekend zuchtte onder de weersomstandigheden scheen in huize van Poelje te Maastricht volop de zon. Zaterdag jongstleden maakte een van de grootste en meest succesvolle Oost Brabantse clubs, UNA uit Zeelst bekend dat het vanaf komende zomer in zee gaat met de huidige trainer van v.v. Kloetinge, Jurriaan van Poelje.

Ambitie

Op de website van de club blijkt al hoe beiden elkaar gevonden hebben. Van Poelje: “Het beleid en de sportieve ambities van UNA spreken mij bijzonder aan en passen ook uitstekend bij mijn eigen ambities”. De T.C. van de club voegt daaraantoe: “UNA haalt met Jurriaan van Poelje een moderne, talentvolle en gedreven trainer binnen waarmee we onze toekomstplannen verder kunnen realiseren en onze ambities verder kunnen nastreven”.

Deze teksten laten aan duidelijkheid niets te wensen over; maar kan de trainer er ook iets meer over zeggen? 

“Enige tijd geleden besloot ik dat ik bij v.v. Kloetinge niet zou gaan verlengen. Als ik daar stop aan het einde van dit seizoen dan staat er denk ik een prima organisatie en ik ga er van uit dat wij ons, en dat is ook nadrukkelijk als doel omschreven, zullen handhaven in de derde divisie. Dat is dan op zich knap zat voor dit seizoen nadat de club twee keer achtereen is gepromoveerd. Toen ik hier kwam was de club net gepromoveerd naar de vierde divisie. In mijn eerste jaar werden wij na een prachtige strijd met ODIN ’59 (Richard Plug) kampioen en dus promoveerde de club naar de derde divisie. Daar handhaven is al een prima resultaat voor dit jaar. Met Rogier Veenstra haalt de club ook weer een uitstekende trainer binnen. 

Ik woon sinds anderhalf jaar in Maastricht. Een keuze die was gebaseerd op de wens van mijn gezin. De afstand Maastricht – Kloetinge was wel een duidelijke reden om een club dichter bij huis te zoeken. Maar dan zat daar wel ook aan vast dat ik ambities moest proeven. En uiteraard moest het ook een club zijn waar de trainer ging vertrekken. Bij UNA is die situatie zo. Harrie Gommans had al in december aangegeven te willen verkassen en is ondertussen met ingang van 1 juli bij vierde divisionist Wittenhorst aangesteld. Gesprekken met het bestuur, de Technische Commissie en de nieuw aan te stellen Technisch Manager Jurgen de Haan, nu nog assistent-trainer van Gommans, brachten ons tot elkaar. We zijn nu nog in gesprek aangaande een nieuw aan te stellen assistent-trainer.”

Hoe zag de loopbaan van de 47-jarige trainer er eigenlijk tot dusverre uit?

“Ik ben geboren in Alphen aan de Rijn. Maar al heel jong verhuisde ik met mijn ouders mee naar Middelburg. Daar ben ik opgegroeid. Ik speelde bij de plaatselijke club en later bij VC Vlissingen, dat toen nog een periode in het betaalde voetbal uitkwam.

Uiteindelijk kwam ik nog 6 jaar voor RBC uit. Aanvankelijk nog als jeugdspeler, vervolgens nog drie jaar als contractspeler in de eerste divisie. Bij RBC liepen indertijd jongens als John van Loenhout, Eric Hellemons, Rob Penders en John Lammers. Toen RBC naar de eredivisie promoveerde werd er flink door geselecteerd en viel ik buiten de boot. Wel was ik toen al volop bezig als trainer. Ik leerde heel veel van bijvoorbeeld André Hoekstra, Wim Koevermans, Ruud Kaiser en Rob Maaskant. Ik werd bij RBC na drie jaar hoofd opleidingen en toen RBC in de eredivisie speelde ben ik nog een periode assistent van Maaskant geweest.”

En toen kwam remco boere met een verzoekje – trainer juriaan van poelje (v.v. kloetinge)

“Zo kun je dat zeggen ja. Boere was in 2005 Technisch Manager van Al Arabi SC in Doha, Qatar. Hij was ook verantwoordelijk voor de jeugd en stelde bij voorkeur Nederlandse trainers aan. Hij kwam daarom ook bij mij uit, ik heb er twee schitterende jaren beleefd.”

Terug in Nederland kwam je, voor je als hoofdtrainer aan het werk ging als trainer bij de jeugd van Sparta te werken. 

“Ja, ik was terug uit Qatar toen ik een voorstel van Sparta kreeg. Eerst had ik nog een gesprek daarover met Pascal Jansen en aansluitend ging ik met de onder 16 aan het werk. Dat was ongelofelijk intensief. Zes keer per week trainen, wedstrijden, toernooien, al dan niet in het buitenland, veel vergaderingen en gesprekken. Ik heb het een seizoen gedaan, maar daar geen spijt van gehad. Heel leerzaam seizoen!”

Aansluitend kwam je bij GPC Vlissingen terecht als hoofdtrainer.

“Dat was de eerste club waar ik zeg maar op eigen benen kwam te staan. Een heel belangrijke stap in mijn loopbaan. En indertijd was GPC eerste klasser, dus ik stapte best op en goed niveau in.

Breda

Een seizoen later ging je naar Dinteloord? “Dat was een heel leuke uitdaging. Het was weliswaar geen heel grote club maar ik kon veel spelers zelf aantrekken. Er kwamen nogal wat spelers die ik uit mijn tijd in Roosendaal kende. Die kon ik weer verder kneden. We werden kampioen en promoveerden in het eerste jaar naar de eerste klasse zaterdag. Mede daardoor kwam er belangstelling vanuit de hogere regionen van het amateurvoetbal en deed ik een seizoen VC Vlissingen. Na dat seizoen kwam de Baronie. Dat was ideaal voor mij omdat ik in Breda woonde. Ik heb er zes seizoenen met veel plezier gewerkt. Daar zat natuurlijk ook die op zich vervelende corona periode in. Baronie was net uit de hoofdklasse gedegradeerd toen ik begon. De ambitie was duidelijk. Terug naar die  hoofdklasse. Dat lukte ook meteen. In mijn laatste seizoen werden we weer kampioen en dus liet ik de club achter in de derde divisie toen ik naar Kloetinge vertrok.

Nieuwe uitdaging

En nu lonkt er dus weer een nieuwe uitdaging?

“Zo is het. En met al dat moois wat je zojuist hebt beschreven; ik begin toch weer gewoon op nul. Ik neem mijn kennis, werkethiek, ervaring en ambities mee naar sportpark Zeelst en zal er vervolgens alles aan moeten doen om de ambities waar te maken. Er nu van uitgaande dat de club in de derde divisie blijft is het echt de bedoeling dat we gaan mee doen om de prijzen.”

Jullie raken drie aanvallende spelers kwijt aan KFC Witgoor Sport. Zowel Sten Senders, Noah Nguyen als Max v.d. Akker spelen daar volgend jaar.

“Ja dat is zeker een verlies. Want uitstekende spelers. Maar dat is nu dus een gegeven. Er moet nieuw elan in de voorste linies komen, fris bloed. Daar ligt meteen een taak voor de technische mensen van de club. We kunnen zeker voortbouwen op wat Harrie Gommans hier heeft neergezet, want dat is prima. Maar we kijken nu naar nieuwe kwaliteit en talenten om komend seizoen te kunnen waarmaken wat we willen. Dat is de ambitie die de club uitstraalt en die ik vorige week heb ondertekend.”

Tekst: Theo Uphus

Foto: Orange Pictures