Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Katwijkse clubs zijn het geweld zat: komende twee seizoenen geen uitpubliek welkom bij derby’s

Katwijk, Quick Boys en Rijnsburgse Boys hebben in samenspraak met de gemeente en de politie afgesproken dat er de komende twee seizoenen geen uitsupporters welkom zijn bij de onderlinge derby’s. Dit naar aanleiding van het toenemende geweld bij de wedstrijden. Ook bij de risicowedstrijden tegen Spakenburg zijn geen fans van de bezoekers welkom.

De verontwaardiging was groot toen vlak voor de derby tussen Rijnsburgse Boys en Quick Boys een vechtpartij uitbrak tussen beide supportersgroepen, waarbij de strijdende partijen elkaar bekogelden met vuurwerk en meerdere gewonden vielen. Een aantal weken eerder was het voor en na Quick Boys – Katwijk ook onrustig langs de lijn, daarbij werd een agent verwond. Deze incidenten hebben ervoor gezorgd dat de clubs gezamenlijk hebben besloten om het geweld aan te pakken en de derby’s weer veilig en toegankelijk te maken voor iedereen.

Door het uitpubliek twee jaar lang niet toe laten “kopen” de clubs tijd om de sportparken dusdanig in te richten dat grote wedstrijden, zoals de beladen dorpsderby’s, weer veilig gespeeld kunnen worden met uitsupporters. Daarnaast roepen de clubs in het gezamenlijke statement op om de relschoppers uit de anonimiteit te halen en onverkwikkelijke zaken te melden bij de politie.

Op 30 april is de wedstrijd Katwijk – Quick Boys de eerste derby die zonder uitpubliek gespeeld zal gaan worden.